– Nye jagerfly innen 2016

Regjeringen har besluttet å bestille de fire første kampflyene av typen F-35. Flyene skal leveres innen 2016 og fungere som treningsfly, kunngjorde forsvarsminister Grete Faremo på Arbeiderpartiets landsmøte.

Faremo møter norske flygere

Grete Faremo kunngjorde at de fire første flyene skal bestilles allerede nå. Her sees hun sammen med norske jagerflygere ved de gamle F-16-flyene (arkivfoto).

Foto: Jørn Tveter / NRK

Fra talerstolen på Arbeiderpartiets landsmøte kunne en tydelig stolt forsvarsminister i dag kunngjøre at det første steget mot å få nye jagerfly på norsk jord var tatt.

– Om litt skal vi skrive historie, begynte Faremo sitt innlegg med.

Deretter kunngjorde hun at regjeringen nå har besluttet at de første flyene skal bestilles fra den amerikanske produsenten Lockheed Martin.

– Vi har nettopp bestilt de fire første kampflyene, sa Faremo.

Forsvarsminister Grete Faremo måtte likevel understreke at anskaffelsen skal gjennom Stortinget før bestillingen kan gjennomføres fra Forsvaret.

Totalt vil de fire første flyene koste 4,8 milliarder kroner.

De fire flyene skal brukes til utdanning og trening for de norske flygerne, og planen er at de skal være levert fra produsenten så tidlig som i 2016.

Regjeringen har tidligere gått inn for at det er det fly av typen F-35 Joint Strike Fighter (JSF) fra den amerikanske produsenten Lockheed Martin som skal være Norges framtidige kampfly. Det er ennå ikke helt klart hvor mange fly som skal kjøpes, men i den siste kostnadskalkylen opererer Forsvarsdepartementet med 56 fly i sine beregninger.

Resten av flyene som Norge planlegger å kjøpe skal begynne å komme til Norge fra 2018, ifølge pressemeldingen.

F-35 Lightning II, Joint Strike Fighter

Slik ser de nye flyene ut i et av reklamebildene fra produsenten.

Foto: Lockheed Martin

Ikke veldig mye dyrere enn planlagt

Det har vært mye uro rundt kampflyene F-35, og amerikanske myndigheter har fått stadige rapporter om forsinkelser i utvikling og produksjon. Noe som har ført til frykt for at flyene vil bli betydelig dyrere enn planlagt.

Les også: Jagerflyene blir dyrere, men ingen vet hvor mye
Les også: Canada frykter sterk prisstigning for F-35

For Norge vil derimot ikke flyene bli mye dyrere enn det regjeringen la til grunn da jagerflyinvesteringen var oppe i Stortinget.

– Kostnadsbildet for Norges totalanskaffelse av F-35 kampfly er i liten grad endret, tross restrukturering og forsinkelser i det amerikanske F-35 utviklingsprogrammet, skriver Forsvarsdepartementet i dagens pressemelding.

Ifølge Forsvarsdepartementet ser det nå ut til at hele innkjøpet av 56 jagerfly vil bli 1 milliard kroner dyrere, eller rundt 2,5 prosent.

Ved forrige gjennomgang da saken var oppe i Stortinget var kostnadene ved å anskaffe 56 fly av typen F-35, inkludert våpen, logistikk og støtte, beregnet til 42 milliarder kroner.

SISTE NYTT

Siste meldinger