Hopp til innhold

Ytterligere to nordmenn siktet for terror

PST har siktet to nye nordmenn som de mener har sluttet seg til Den islamske staten (IS) i Syria, for terror. Nordmennene risikerer lovens strengeste straff hvis de kommer hjem.

PST

FRYKTER TERROR: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) frykter at nordmenn som reiser til Syria planlegger terroraksjoner i Norge og andre land.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

PST bekrefter for første gang at Abdul Hakim Sanchez Hammer (23) og Abu Aluevitsj Edelbijev (23) er siktet etter terrorparagrafen 147a, som er den mest alvorlige siktelsen man kan få i terrorsaker. De to har trolig vært i Syria i over ett år, ifølge NRKs kilder.

TV2 meldte i oktober at PST har gått til Oslo tingrett for å få frosset bankkontoene til de to nordmennene som de mener har sluttet seg til den Den islamske staten (IS).

For å få medhold i kravet, må også nordmennene siktes etter terrorparagrafene 147a eller 147b.

– Retten har tatt konkret stilling til om det er skjellig grunn til å mistenke dem for brudd på 147a. De har funnet at det er det, sier Anne Karoline Bakken Staff, politiadvokat i PST til NRK.

Edelbijev med kamerater i Syria

TERRORSIKTET: Etter det NRK kjenner til er også Abu Aluevitsj Edelbijev (t.h.) siktet etter terrorparagrafen.

Foto: Skjermdump

Det betyr at det er mistanke om at nordmennene har begått terror, forsøkt å gjøre det eller at de har medvirket til terrorhandlinger.

Sanchez Hammer

TERRORSIKTET: Etter det NRK kjenner til er Abdul Hakim Sanchez Hammer siktet etter terrorparagrafen.

Foto: Privat/skjermdump

Hvis nordmennene blir funnet skyldig etter siktelsen kan de risikere mellom 12 og 30 års fengsel.

– Det ligger i strafferammen og tematikken her at vi ser veldig alvorlig på dette. At vi har personer som er siktet for dette er veldig alvorlig, sier Staff i PST.

Hammer og Edelbijev skal være blant de jihadistene PST frykter mest. Begge har vært i Syria i godt over ett år. De har åpent skrevet på sosiale medier at de er knyttet til den fryktede terrorgruppa IS.

Bakgrunn: Slik lever de norske jihadistene i Syria

– Truet statsministeren og kronprinsen

Anne Karoline Bakken Staff

ALVORLIG: – Det ligger i strafferammen og tematikken her at vi ser veldig alvorlig på dette. At vi har personer som er siktet for dette er veldig alvorlig, sier politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i PST.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Tidligere ble det kjent at den norsk-chilenske islamisten Bastian Alexis Vasquez (24) fra Skien har fått frosset sine bankverdier, og at han er siktet etter straffelovens paragraf 147a.

Dermed er minst tre nordmenn som er i Syria nå siktet etter de mest alvorlige delene av terrorparagrafen.

Alle de tre er en del av en store kartleggingen av norske fremmedkrigere NRK har gjort, der blant annet utdanningen, inntekten og eventuell kriminell bakgrunn er undersøkt.

Bastian Vasquez har lenge vært siktet etter at han publiserte en video som ble oppfattet som truende mot blant andre daværende statsminister Jens Stoltenberg, kronprins Haakon og norske soldater i Afghanistan. Men etter at 24-åringen dro til Syria har det ikke vært mulig å få kontakt med ham for å forkynne tiltalen og rettssaken måtte utsettes.

I sommer ble han åpent siktet etter terrorparagrafen 147d etter at han sto fra i en video som IS laget selv fra grenseområdene mellom Syria og Irak.

– Bestrider at de er terrorister

Bastian Vasquez i propagandavideo for IS

TERRORSIKTET: Bastian Vasquez er siktet for å ha truet blant annet Jens Stoltenberg og etter 147d.

Foto: Skjermdump

Advokat John Christian Elden forsvarer to av de tre.

– Jeg har fra PST fått oversendt kjennelsen på Edelbijev, men har ennå ikke mottatt den som foreligger på Vasquez. Påtalemyndigheten bruker et legitimt tvangsmiddel uten at jeg tror de har frosset så veldig høye verdier i Norge hos noen av dem, sier Elden.

– Begge bestrider at de bedriver terrorisme og de foreliggende siktelsene, men om de kommer til å forklare seg for norsk politi er uklart. Politiet har i alle fall ikke bedt om det foreløpig, sier Elden til NRK.

Det har ikke lykkes NRK å finne ut hvem som er forsvarer for Abdul Hakim Sanchez Hammer, eller få kontakt med ham.

John Christian Elden

FORSVARER: – Begge bestrider at de bedriver terrorisme og de foreliggende siktelsene, men om de kommer til å forklare seg for norsk politi er uklart, sier John Christian Elden.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

AKTUELT NÅ