Hopp til innhold

Til Kina når livet står på spill

Lars Jerstad er til behandling for hjernesvulst på et sykehus i Kina. Asiatiske land er målet for stadig flere alvorlig syke nordmenn.

Lars Jerstad i Kina
Foto: privat

Vennene i Kristiansand har holdt støttekonsert, og familien har tømt lommeboken, for behandlingen er dyr.

Men sett med asiatiske øyne, er Jerstad en av de rike pasientene de asiatiske sykehusene konkurrerer om.

I 2001 oppdaget legene at Lars Jerstad hadde en stor svulst på venstre side av hjernen, der talesenteret ligger. Fire store operasjoner og mange cellegiftkurer senere, har norske leger gitt ham to-tre måneder igjen å leve. De hadde ikke mer å tilby.

Lars og Ketil Jerstad

Tvillingbrødrene Lars og Ketil Jerstad

Foto: Alejandra Jerstad

Tvillingbroren Ketil satt en hel uke foran skjermen og søkte etter alternativ behandling på nettet. I Beijing i Kina fant han dr. Li Ding Gang ved Phoenix International Cancer Centre .

Med ekspressbud

Lars’ journal ble sendt med ekspressbud til Beijing, og i retur kom beskjeden fra dr. Li Ding Gang.

– Kom. Jeg kan gjøre ham frisk, men det haster.

Norske leger anbefalte det ikke, men Lars reiste sammen med tvillingbroren Ketil og kona Alejandra. Nå bor de alle tre på det kinesiske sykehuset. To andre syke nordmenn er også innlagt der. Lars er halvveis i behandlingen, som koster rundt 300 000 norske kroner.

Lars har fått tilbake gnisten i øynene. Uansett utfall, har turen til Kina vært verdt hver eneste krone.

Ketil Jerstad, tvillingbror

- Det er foreløpig ikke tatt noen bilder av hodet til Lars, men vi som kjenner ham synes han virker mye bedre, sier tvillingbroren på telefon fra Beijing.

- Vi har veldig godt inntrykk både av legene og sykehuset. Jeg og Alejandra bor i 13.etasje på sykehuset. Vi har gått mange småturer med Lars, forteller Ketil. Broren, som er plaget med epilepsi, har ikke hatt et eneste anfall siden de kom til Kina.

- Må prøve alt

Ett av de store dilemmaene for den syke og de pårørende, er at de føler at de må prøve alt. Men hva er alt? Nettet gir jo uante muligheter til å søke opp alternative behandlinger.

Silje Aspholm Hole, tidligere prosjektleder for ”Visjon helse 2015”
Silje Aspholm Hole

Silje Aspholm Hole

Foto: Åge Hojem

Silje Aspholm Hole var tidligere analysesjef i arbeidsgiverforeningen Spekter, som organiserer helseforetakene. Hun er nå direktør for samfunnskontakt i SIVA. Hun har fulgt utviklingen på det internasjonale sykehusmarkedet i mange år.

Hun sier at det har vært litt mindre helseturisme under finanskrisen, men at det raskest voksende markedet nå er i Asia. Hun får støtte fra en Amerikansk studie om helseturisme .

Det er flest amerikanere blant helseturistene i verden.

Et privat marked

- Norske sykehus og helsemyndigheter står overfor en situasjon som de ikke er vant til å håndtere. Pasienter drar på eget initiativ til utlandet for å få behandling for alvorlige sykdommer. I stedet for å avfinne seg med sin skjebne, aksepterer de ikke at det ikke finnes flere behandlingstilbud, sier Silje Aspholm Hole.

- Vi snakker om et privat marked. Lavkostland tilbyr behandling med tilsynelatende god kvalitet, til en pris som gjør det mulig for vanlige folk å skrape sammen nok penger, sier Hole.

Helseturismen er vanskelig å belegge med tall. Folk reiser av gårde uten å melde fra til noen andre enn venner og familie.

Fremtidens vekstnæring

Asia har for alvor kastet seg inn i kampen om pasientene fra USA, Europa og andre asiatiske land.

– India, Thailand, Kina og Singapore tilbyr høyteknologisk behandling. Filippinene og Malaysia har også meldt seg på i konkurransen, forteller Hole.

Man kan tenke seg potensialet til for eksempel Thailand. Dit reiser 100 000 nordmenn på ferie hvert år.

- Thailand har spesialisert seg på plastisk kirurgi,sier Silje Aspholm Hole.

Hjem til jul?

Ved Phonix International Cancer Centre er Lars Jerstad halvveis i behandlingen. Hvis alt går etter planen, reiser han hjem til Kristiansand i god tid før jul. Om få dager tar legen i Beijing bilder av hodet hans. Først da vil han få vite om den kinesiske genterapien virker.

Du er ikke redd for å bli skuffet?
- Man kan aldri gi opp. Vi har fått en ny mulighet og nytt håp, sier tvillingbroren Ketil.

Lars, Alejandra og Ketil

Lars, Alejandra og Ketil i Den forbudte by

Foto: privat

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger