Hopp til innhold

Tror ikke teknikerstreik vil ramme flytrafikken i helgen

Ifølge SAS og Norwegian vil ikke en flyteknikerstreik skape kaos i flytrafikken i helgen. Men dersom Avinor streiker vil noen flyplasser holde stengt.

SAS-fly

Informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen er ikke bekymret for helgens avganger.

Foto: KAREN BLEIER / Afp

Knut Morten Johansen

Knut Morten Johansen i SAS.

Foto: Knut Løvstuhagen/SAS
Anne-Sissel Skånvik, Norwegian

Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

Foto: Norwegian

Meglingen for nærmere 500 flymekanikere organisert i den frittstående Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO), utløper ved midnatt natt til lørdag.

Ved en eventuell streik tar NFO ut nesten alle flyteknikerne som arbeider i selskapene SAS, Widerøe og Norwegian ved seks av landets største flyplasser.

Men SAS og Norwegian er ikke bekymret for flytrafikken i helgen.

– Vil slå inn mandag eller tirsdag

– Flyene ser ut til å gå som normalt lørdag og søndag med et lite forbehold søndag. Da kan en eventuell streik berøre enkelte flyvninger. Men slik det ser ut nå vil helgens avganger gå som normalt, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.

– Så dere setter ikke flyene på bakken selv om flyteknikerne går ut i streik?

– Dette handler om inspeksjoner som skal foretas innen en viss tid. For oss vil en streik slå inn først mandag eller tirsdag. Da vil ett fly etter det andre tas ut av trafikken, sier han.

Han tror flytrafikken til SAS i helgen vil la seg gjennomføre – selv med den pågående vekterstreiken.

– Kan ikke ha mange dagene med streik

Også flyselskapet Norwegian mener de skal klare å gjennomføre helgens flyvninger, selv med teknikere i streik.

– Det vil ta tid før en streik slår inn for fullt. Flyene våre er inne til rutinekontroll hver tredje dag, så vi kan ikke ha mange dagene med streik, sier Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

Men hun tror og håper på en løsning.

– De sitter i forhandlinger nå, og så vist jeg vet er det konstruktivt. Jeg har tro på en løsning, og vil derfor ikke foregripe begivenhetene, sier Skånvik.

Kan bli stengte flyplasser

Også meglingen for 180 LO-organiserte som jobber i Avinor utløper ved midnatt natt til lørdag.

Dersom partene ikke kommer til enighet blir det streik ved en del av Avinors lufthavner fra lørdag 9. juni klokken åtte.

Streikeuttaket som er varslet vil føre til at det blir stengt for all ordinær flytrafikk så lenge streiken varer ved følgende lufthavner:

  • Ørsta Volda lufthavn, Hovden
  • Førde lufthavn, Bringeland
  • Brønnøysund lufthavn, Brønnøy (gjelder også offshoretrafikken)
  • Ålesund lufthavn, Vigra
  • Harstad/Narvik lufthavn, Evenes
  • Leknes lufthavn
  • Kirkenes lufthavn, Høybuktmoen

I tillegg vil Stavanger lufthavn, Sola bli stengt for all trafikk så lenge streiken pågår fra mandag 11. juni klokken syv.

Det er også varslet streikeuttak ved Trondheim lufthavn, Værnes og
Oslo Lufthavn Gardermoen. Men her vil det varslede streikeuttaket få liten betydning for driften av lufthavnene. Det blir søkt om dispensasjon for ambulanse og redningstjenester.

Lange køer

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) trappet onsdag opp streiken. Flere flyplasser er stengt, mens det er opp til 30 minutters ventetid på Oslo Lufthavn.

59 nye vektere ble tatt ut i streik på Gardermoen. Til sammen er nå rundt 200 vektere i streik på Norges største flyplass.

Vekterstreiken rammer i øyeblikket sikkerhetskontrollene ved Oslo Lufthavn, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø, Haugesund, Ålesund, Kristiansund, Alta, Bodø, Sandnessjøen, Florø (bare offshore), Leknes og Førde.

Lange køer på Gardermoen

Det er lange køer på Gardermoen som følge av vekterstreiken.

Foto: www.osl.no

Lyspunkt

AKTUELT NÅ