Hopp til innhold

Se NRK hvor som helst - på mini-tv

Kulturministeren åpnet i dag mini-tv i Oslo. Dermed kan en million mennesker se fjernsyn på mini-skjermer i parken eller på sjøen.

Video nsps_upload_2009_5_15_15_36_39_850.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Norske tv-sjefer er imponerte over mini-tv.

Kulturminister Trond Giske (Ap) åpnet i dag prøvesendingene av mini-tv i Oslo-området. Over en million nordmenn kan nå se tv via bærbare enheter.

Dette er er prøveprosjekt mellom NRK, TV2 og MTG.

LES OGSÅ: MiniTV-senderne på plass

- Dette fungerer

Mini Tv er åpnet

F.v. daglig leder i NMTV Gunnar Garfors, TV 2-sjef Alf Hildrum, kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas og administrerande direktør i MTG Hein Espen Hattestad studerer mini-tv.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Det er en stor glede for meg å åpne mini-tv i dag. Vi står midt oppe i en teknologirevolusjon, sa kulturministeren før han klipte over en kabel som markerte åpningen av sendenettet.

– Jeg har selv hatt gleden av å teste ut en mottaker noen dager, og dette fungerer, konstaterte Giske.

Giske pekte på at viktigheten av å teste ut nye distribusjonsmåter for medieinnhold. Han mener det er lurt å prøve ut nye distribusjonsmåter uten store investeringer.

Seks tv-kanaler tilgjengelig

Mini-tv er kringkasting av tv-signaler med DMB-teknologien (digital multimedia broadcasting). Det betyr at det ikke finnes kapasitetsbegrensninger på hvor mange som kan motta signalene samtidig.

Selskapet Norsk Mobil-TV (NMTV), som eies av NRK, TV 2 og MTG, har konsesjon på prøvesendinger for mini-tv fram til 2011. Etter dette er det uvisst i hvilken form sendingene fortsetter

Slik kan du se mini-tv

DMB-mottakeren kan være egne spillere, mobiltelefoner, GPS-enheter - eller minnepenner, som gir muligheten til å se mini-tv på PC-en.

Foreløpig finnes kun spillere og USB-plugger på det norske markedet. Men Gunnar Garfors, som er sjef i NMTV sier at de forventer mange flere muligheter etter sommeren.

I Sør-Korea finnes flere typer mobiltelefoner som kan ta imot tv-signaler. I tillegg kan mange GPS-mottagere vise tv. NMTV-sjefen håper norske aktører vil selge slike produkter.

- Nå finnes det mange muligheter i markedet for importørene. Kringkastingen av signalene er i gang, og det er bare å ta imot, sier Garfors.

Også handsfree-set med bluetooth-teknologi som kan videresende tv-signalene til mobiltelefoner ventes på det norske markedet før jul.

LES OGSÅ: Slik blir Mini-TV

Saken fortsetter under bildet.

Mini-tv

En spiller som kan vise direkte tv, DAB-radio, musikk, filmer og bilder.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Fra i dag kan over en million nordmenn ta inn følgende tv-kanaler på bærbare enheter: NRK1, NRK2, NRK3, TV 2, TV 2 Nyhetskanalen og TV3. Alle kanalene kan i dag mottas gratis. Spillerne kan kjøpes på nett og enkelte elektronikkbutikker.

Løser sofakrangelen

Gunnar Garfors i NMTV sier at publikum nå kan se tv utendørs, i bilen og i båten i indre Oslofjord.

– I England ser mellom 40 og 50 prosent mini-tv hjemme i sofaen, sa Garfors, og hintet om at mini-tv kan være løsning på krangelen om hvem som skal få styre fjernkontrollen.

Allmennkringastere fra åtte andre nasjoner, inkludert BBC, var tilstede på pressekonferansen i Litteraturhuset i dag.

– Det viser at DMB ikke bare er noe vi driver med her i landet, sa Garfors.

NRK gratis

Når det gjelder pris sa Garfors at NRK-kanalene alltid vil være gratis på mini-tv. Men verken han, eller Giske, la skjul på at de kommersielle aktørene vil teste ut betalingsmodeller på sikt.

Vil se TIL

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas viste også interesse for mini-tv under pressekonferansen.

– Jeg har ikke fått testet mini-tv ennå. Men tidspunktet for lansering er passende ettersom vi står foran den dårligste tv-sesongen. Samtidig som Tromsø IL begynner å spille viktige fotballkamper, sa NRK-sjefen til humring fra salen.

Dekningskart for Mini-TV

Dekningskart for mini-tv

Lyspunkt

AKTUELT NÅ