NRK Meny
Normal

– Hun snurret Rune rundt lillefingeren

Svigerinnen til overgrepstiltalte Rune Øygard tegner et bilde av en jente som hadde behov for voksenkontakt. – Hun snurret Rune rundt lillefingeren, sier vitnet.

Øygard

Tiltalte Rune Øygards svigerinne inntok onsdag vitneboksen i rettssaken mot den overgrepstiltalte Ap-ordføreren.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Som flere andre vitner forteller svigerinnen at jenta oppholdt seg stadig mer hjemme hos ekteparet Rune og Reidun Øygard etter at jenta først ble kjent med ekteparet høsten 2008.

Vitnet sier jenta fant ro og fikk støtte hos dem, og at hun ofte insisterte på å få bli lenger.

– Hun trivdes hos Rune og Reidun. Der fikk hun mye oppmerksomhet og anerkjennelse. Rune skrøt av henne til meg, og pratet med meg som lærer om skolearbeidet hennes, forteller tiltaltes svigerinne.

Øygards svigerinne oppfattet det som at jenta knyttet seg til tiltalte, og at det var en god tone mellom dem.

– Rune småertet henne med kjærester, hun var alltid rundt Rune. De vasket opp sammen, dekket bordet. Hun holdt seg nære ham.

Upassende fysisk kontakt mellom dem så hun aldri.

– Hun satt ikke på fanget hans, han holdt ikke rundt henne. Kanskje såvidt små klapp på skulderen eller på kinnet. men helst bare verbal oppmerksomhet.

– Snurret Rune rundt lillefingeren

Tiltaltes svigerinne kjenner den fornærmede ungjenta gjennom familierelasjoner. Hun er sammen med broren til Vågå-ordføreren, og har ofte vært på besøk hjemme hos ekteparet Øygard.

Tiltaltes svigerinne leverte som ventet et vitnemål som støtter kraftig opp om tiltaltes forklaring og troverdighet.

– Dersom vi var sammen med Rune og Reidun uten jenta, kom det mange sms`er til Rune, om at hun lengtet etter å være hos dem.

Vitnet mener tiltalte hadde vanskelig for å sette grenser for jenta, og karakteriserer ham som «dumsnill».

– Hun snurret Rune rundt lillefingeren. Når du er forelder, så vet du at barn vet hvem de kan snurre rundt lillefingeren og hvem som setter grenser. Det gjaldt hvor mye hun skulle få være sammen med dem, være med dem på turer. Dette er min forståelse av det.

Svigerinnen visste at hun var med ham på turer, men ikke at de to overnattet på samme rom. Dette fikk hun vite i politiavhør, men ble likevel ikke overrasket.

– Jeg tror aldri hun hadde turt å ligge alene på et hotellrom. Hun var engstelig av seg.

Timesnyhetene kl 09.00 om Øygard

Oppsummering fra retten i Øygard-saken

Nekter straffskyld

Etter loven kan svigerinnen fritas for vitneplikt, men vitnet ønsket selv å avgi forklaring i retten.

Øygard, ordføreren i Vågå kommune i Oppland, er tiltalt for seksuelle overgrep mot den mindreårige jenta i perioden 2009-2011. Da de første overgrepene angivelig fant sted, var jenta 13 år gammel. Ifølge fornærmede har den 53 år gamle ordføreren forgrepet seg på henne over 50 ganger.

Øygard selv nekter straffskyld. Han vedgår å ha sovet i samme seng som jenta og å ha « grisepratet» med henne på chatteprogrammet Skype, men stiller seg uforstående til påstandene om seksuelle overgrep.

Tungt å vitne for mor

I går var det personer som står den fornærmede 16-åringen nær som vitnet i rettssaken mot Vågå-ordføreren. For jentas mor var det tydelig en belastning å fortelle om hvordan familien har hatt det i tida etter at de fikk kjennskap til de påståtte seksuelle overgrepene. Moren hadde vanskelig for å holde tårene tilbake, og retten måtte på et tidspunkt ta en ekstra pause, da vitnet brast sammen i gråt.

Kjæresten til den 16-år gamle jenta sa at han var i sjokk da han fikk vite at den tiltalte var over 50 år gammel, og attpåtil ordfører. Mora til kjæresten og stefaren til jenta vitnet også tirsdag, i tillegg fikk retten høre vitnemålet til en som var læreren til fornærmede for noen år tilbake.

Forsvareren til Øygard brukte sin del av utspørringen til å så tvil om troverdigheten til disse vitnene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger