Hopp til innhold

SV om Tangen-ansettelse: – Denne saken er ikke over

STORTINGET (NRK): SV reagerer på at det fortsatt ikke er helt avklart hvordan påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen skal klare å skape nok avstand mellom sin nye rolle og egne, private interesser.

Kari Elisabeth Kaski

Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson, mener det er problematisk at Nicolai Tangens private selskaper har base i såkalte skatteparadis.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

– Vi sitter fortsatt igjen med en rekke ubesvarte spørsmål, så denne saken er ikke over, sier Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson.

Torsdag publiserte hovedstyret i Norsk Bank sine utfyllende svar som representantskapet har etterlyst i forbindelse med ansettelsen av den nye oljefondssjefen Nicolai Tangen.

Representantskapet, som er er oppnevnt av Stortinget, er kontrollorganet for Norges Bank og oljefondet.

Frykter manglende åpenhet

Kaski mener det er problematisk at Tangens private selskaper har base i såkalte skatteparadis.

– Vi frykter at det vil gjøre det vanskelig for å få innsyn i mulige interessekonflikter som Tangen kan få i sin nye rolle, utdyper Kaski.

SV reagerer også på at Tangen ikke stod på den offentlige søkerlista 25. februar, men at navnet først ble offentlig da ansettelsen ble kjent 26. mars i år. Kaski stiller spørsmål ved åpenhetskulturen i Norges Bank.

– Det viktigste er at vi kan bli sikre på at Nicolai Tangen er uhildet i jobben han skal gjøre for oljefondet, så da må vi ha full oversikt over pengene hans skal plasseres og hvordan selskapsstrukturen skal være, sier Kaski.

– Viktig at representantskapet stiller alle spørsmål

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier det er viktig at representantskapet tar seg tid til å stille de spørsmål som må til.

Han omtaler avsløringa om at Nicolai Tangen noen måneder før han søkte på stillinga som oljefondssjef – og fikk den, inviterte rundt 150 samfunnstopper til et privat luksusseminar i USA, som «betenkelig» og «unorsk».

Tangen har tidligere forsvart seg med at ingen av de inviterte var medlem av ansettelseskomiteen, og at invitasjonen og selve seminaret skjedde lenge før han overhodet vurderte å søke på stillinga som oljefondssjef.

– Klart at det har vært skadelig for Norges Bank og Nicolai Tangen, men nå er det viktig at representantskapet stiller alle de kritiske spørsmåla for å rydde opp, og at man får ro, sier Vedum.

Rødt: – Riksrevisjonen bør granske ansettelsen

Rødts leder Bjørnar Moxnes reagerer på at sju av elleve referanser Norges Bank brukte i ansettelsen av Tangen, deltok på Tangens luksusarrangement i USA i forkant av ansettelsen.

– Det er svært alvorlig hvis dette elitesamrøret har medvirket til beslutningen om å gi ansvaret for fellesskapets oljeformue til en finansmann med fortsatt uavklart lojalitet til egne selskaper i skatteparadiser.

Ifølge Moxnes må Riksrevisjonen inn og få alle fakta på bordet, «slik at vi kan få ryddet opp», skriver Moxnes i en e-post til NRK.

– Vi må komme til bunns i regjeringas rolle i ansettelsesprosessen, Tangens forbindelser til skatteparadis, som fortsatt ikke er klarlagt og samrøret rundt Tangens luksusarrangement i USA, sier Moxnes.

Forsvarer Tangen som beste kandidat

Sentralbanksjef Øystein Olsen, som leder hovedstyret i Norges Bank, ønsker ikke å kommentere svarene han har gitt i dag overfor NRK.

I svaret som hovedstyret i Norges Bank har gitt representantskapet torsdag, skriver de at Nicolai Tangen fortsatt er et riktig valg til å overta sjefsstolen i oljefondet.

Ifølge hovedstyret har de fått omfattende og detaljert innsyn i Tangens økonomiske interesser, og at de nå er i dialog for å avklare alle forhold før han tiltrer i september.

I sin redegjørelse erkjenner hovedstyret i Norges Bank at skatteparadiser kan være problematiske, men skriver samtidig at «Nicolai Tangen har investert sin formue på en måte som er i tråd med norsk lov, at han etterlever norsk skattelovgivning og at dette er etterprøvbart».

De innrømmer at de burde ha satt Nicolai Tangen opp på søkerlista tidligere, men begrunner hemmeligholdet med: «hensynet til å opprettholde konfidensialitet i prosessene som da pågikk».

AKTUELT NÅ