Hopp til innhold

Støttegruppe mener NRK driver heksejakt på Bashe Musse

Det er opprettet en støttegruppe på Facebook for bystyrepolitiker Bashe Musse (Ap). Gruppen mener NRK har demonisert Ap-politikeren.

Bashe Musse, bystyrerepresentant i Oslo for AP.

FÅR STØTTE: En støttegruppe er opprettet for Aps Bashe Musse. Han deler gruppen på sin egen Facebook-side.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Da NRK avslørte hvordan norske barn og unge ble mishandlet på koranskoler i Somalia, sa lokalpolitiker Bashe Musse (Ap) at han var rystet over avsløringene.

Men til somalisk TV sier han, ifølge NRKs oversettelser, at han ikke tror det forekommer at voksne mennesker bytter på å slå barn som er bundet fast.

Støttegruppe for bashe Musse

I helgen ble det opprettet en støttegruppe for Bashe Musse på Facebook.

Foto: Skjermdump

På en Facebook-gruppe som ble opprettet før helga, framsettes det påstander om en demoniseringskampanje mot Bashe Musse:

«Vi har starta denne gruppen fordi vi ønsker å rette et sterkt lys mot medias enorme makt. særlig NRK som er blitt misbrukt på det groveste. Bashe har forsvart Norsk-Somalier over en stund nå. Når det ikke fantes noe som kunne forsvare somaliere var Bashe der for å forsvare somaliere. Men nå har NRK bestemt seg for å demonisere denne fantastiske mann.VI NORSKE SOMALIERE ER IMOT HEKSEJAKTEN MOT DENNE FANTASTISKE MANNEN!!!!!»

På gruppens side er det mange som støtter Musse, og som hevder NRK har oversatt det han sier på feil måte. En deltaker skriver: «Stå på Bashe, du er fantastisk».

«Vi heier på deg», skriver en, mens en annen skriver at hun håper at Bashe Musse får renvasket navnet sitt.

Andre skriver at NRK har oversatt riktig, og at Musse bør si unnskyld.

– Feiltolket

En deltager i gruppa, som har bakgrunn som tolk, mener at oversettelsen er riktig.

– Det er fint å støtte Bashe, men støtten skal basere seg på virkeligheten på en nøytral måte. Å anerkjenne det gode Bashe har gjort, samtidig som at det var uheldig måten Bashe ordla seg på, skriver hun.

En annen skriver at Bashe har gjort en strålende innsats for norsksomaliere over lang tid, «men i denne saken så virker det som han har tråkket i salaten».

Ismail A. Hussein har skrevet et leserinnlegg i avisa Utrop. Han mener at NRK har feiltolket intervjuet.

– Jeg gikk gjennom intervjuet med Bashe på somalisk, og ut fra den kunnskapen jeg har så kan jeg ikke se at det er grunnlag for det NRK har publisert. Derfor skrev jeg innlegget. Dere har tolket ham i verste mening, eller dere har ikke hatt nøytrale tolker, sier han.

Han understreker at han uttaler seg på egne vegne og ikke på vegne av støttegruppen.

Hussein mener at NRK-intervjuet nå brukes mot Bashe.

– Mange som har vært uenige med Bashe prøver nå å bruke NRK til å få fjernet ham som politiker, det er mitt inntrykk, sier Hussein.

– Si unnskyld

NRK har mottatt flere henvendelser fra norsksomaliere som mener Bashe Musse må si unnskyld, og at NRKs oversettelse er riktig.

– Bashe må si unnskyld til det norske samfunnet. Men før det må han si unnskyld til de ungdommene som har blitt mishandlet og torturert. Først må han si unnskyld til dem.

Det sier Mohamed Abdulkadir. Han leder den norsk-somaliske organisasjonen Somi-Norway, som skal fremme bedre integrering av somaliere i Norge, og menneskerettigheter.

Mohamed Abdulkadir

NRKs oversettelse er riktig, mener Mohamed Abdulkadir.

Foto: Peder Bergholt / NRK

– Korrekt oversatt

Abdulkadir, som kom fra Somalia til Norge i 2012, er ikke i tvil om hvem som har rett når det gjelder hva Basse Musse faktisk sa til somalisk TV.

– Bashe sier han ikke tror dette skjer og at norsk media driver propaganda mot somaliere i denne saken. Men det er vi, som norsksomaliere, som må ta ansvar og som må stoppe dette.

Han understreker:

– NRK har oversatt dette intervjuet på en korrekt måte.

Musse: «Tror ikke at dette forekommer»

Bashe Musse har vært bystyrerepresentant for Oslo Arbeiderparti siden 2011, og har vært en markant talsmann for norsksomaliere. Somaliere er den største innvandrergruppen i Norge fra ikke-vestlige land.

Musse var en av de første til å kommentere NRKs avsløringer i fjor om hvordan norsk-somaliske barn og unge har blitt sperret inne, slått og lenket på såkalte koranskoler.

Til NRK og andre norske medier har Bashe Musse uttrykt forferdelse over det barna har fortalt.

I intervjuet fra mars i år, med en av Somalias største TV-kanaler, SNTV, sier Musse derimot at han ikke tror på det barna forteller. Her er et utdrag fra intervjuet:

«At to voksne mennesker bytter på å slå barn som er bundet fast, kan jeg ikke tro. Men dette er historien som har blitt solgt til det norske folk. Det er vanskelig å forsvare seg mot dette ettersom media virker å være ensidig, men jeg tror ikke at dette forekommer.»

Leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, sa til NRK tirsdag forrige uke at han var sjokkert over uttalelsene til Musse, og kalte det dobbeltkommunikasjon.

Integreringsminister Jan Tore Sanner mener Bashe Musse driver med svært alvorlig dobbeltkommunikasjon.

Musse på sin side sa at det er NRK som har oversatt feil, og tatt ting ut av sin sammenheng.

– Brudd på barns rettigheter

Mohamed Abdulkadir har vært i møte med integreringsminister Jan Tore Sanner for å diskutere NRKs avsløringer om at barn og unge sendes til koranskoler, eller rehabiliteringssentre, som norske myndigheter ønsker å kalle det.

Der har Abdulkadir, ifølge seg selv, vært tindrende klar på hva dette dreier seg om.

– Norsk-somaliske tenåringer som er sendt til Somalia er brudd på barns menneskerettigheter. Det er totalt uakseptabelt.

Han er samtidig opptatt av at somaliere som gruppe ikke må demoniseres.

– Det er viktig å få fram at det er mange gode somaliske foreldre. Dette er individuelle saker, som må håndteres etter norsk lov. Så det er viktig å ikke stemple somaliere som gruppe, at vi alle er monstre som sender våre barn til tortur, sier Abdulkadir.

Han mener tortur og mishandling på koranskoler er et resultat av et ødelagt somalisk samfunn, der det i flere tiår har vært fravær av lov og rett, og en fungerende sentralmakt.

– Vi som somaliere vil fullt ut samarbeide i koranskole-saken, for å få fram sannheten og for å få stoppet dette. Og ikke minst hjelpe de som har vært på et slikt opphold på koranskole, tilbake i samfunnet igjen, sier han.

– Musse representerer ingen

Abdulkadir er også svært kritisk til den posisjonen Bashe Musse har fått i norsk offentlighet.

– Ingen har valgt Bashe Musse til å være talsperson. Det er ikke noe samfunn som har kommet sammen og valgt ham. Så han representerer egentlig ingen andre enn seg selv, sier Abdulkadir.

Og som en appell til somaliere i Norge, etter Bashe Musses intervju, sier han:

– Fortellingene til ungdommene som blir utsatt for umenneskelig behandling, må ikke bagatelliseres. Deres opplevelser teller, det må vi aldri glemme.

Musse: Lite å unnskylde for

Bashe Musse svarer, via sin advokat Arild Humlen, slik på påstandene som kommer fra Mohamed Abdulkadir:

«Det er lite å unnskylde når meningsinnholdet ikke er vurdert i den sammenheng og kontekst som er nødvendig. Musse hverken forsvarer eller promoterer at barn skal eller bør sendes til Somalia for adferdsformål eller andre korrigerende målsettinger.

Særlig sterkt har han tatt til motmæle når det gjelder den type institusjon som er etablert i den senere tid med slike formål. Musse har også gitt klart uttrykk overfor ansvarlige politiske myndigheter om behovet for å etterforske disse skolene med tanke på stenge de. Dette kan Musse fremlegge skriftlig dokumentasjon for».

NRK vedlegger mailen fra Bashe Musse her, til den norsktalende undervisningsministeren i Somalia:

Før NRK publiserte vår første reportasje 29. mai sendte også Bashe Musse oss et brev der han ville utdype at han var misforstått. Her er Bashe Musses brev til NRK:

OPPDATERT: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev NRK at Ismail A. Hussein er medlem av støttegruppa for Musse på Facebook. Det stemmer ikke.

AKTUELT NÅ