Hopp til innhold

Jan Tore Sanner: – Svært alvorlig dobbeltkommunikasjon fra Ap-politiker

Integreringsminister Jan Tore Sanner mener Ap-politiker Bashe Musses uttalelser på somalisk TV om koranskoler kan gjøre det vanskeligere å komme sosial kontroll til livs. Musse holder fast ved at han er feil oversatt.

Sanner

SVÆRT UHELDIG: Integreringsminister Jan Tore Sanner mener det er svært uheldig at Bashe Musse i et intervju med somalisk TV skal ha uttalt at han ikke tror på at det forekommer alvorlig mishandling på koranskoler.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Da NRK avslørte hvordan norske barn og unge ble mishandlet på koranskoler i Somalia, sa lokalpolitiker Bashe Musse (Ap) at han var rystet over avsløringene.

Men til somalisk TV sier han at han ikke tror det forekommer at voksne mennesker bytter på å slå barn som er bundet fast.

Integreringsminister Jan Tore Sanner mener det er svært uheldig at Musse uttaler seg på den måten.

– Jeg mener det er alvorlig at han dobbeltkommuniserer på denne måten. Vi er helt avhengige av at det tas et internt oppgjør med både holdninger og adferd, hvis vi skal komme negativ sosial kontroll til livs, sier Sanner og legger til:

Da vil denne type dobbeltkommunikasjon gjøre det mer krevende. Disse jentene og guttene trenger vår støtte, men de trenger også støtte fra sitt eget miljø.

Sanner mener også at Musses uttalelser kan gjøre det vanskeligere å forebygge at foreldre sender barn på denne typen koranskoler i Somalia.

Bashe Musse

Bashe Musse sier han ikke kjenner seg igjen i NRKs oversettelse av intervjuet han gjorde med somalisk TV og at det gir en feil fremstilling av hva han mener om saken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Musse: «Tror ikke at dette forekommer»

Bashe Musse har vært bystyrerepresentant for Oslo Arbeiderparti siden 2011, og er norsksomalieres fremste talsmann. Somaliere er den største innvandrergruppen i Norge fra ikke-vestlige land.

Musse var en av de første til å kommentere NRKs avsløringer i fjor om hvordan norsk-somaliske barn og unge har blitt sperret inne, slått og lenket på såkalte koranskoler.

Til NRK og andre norske medier har Bashe Musse uttrykt forferdelse over det barna har fortalt.

I intervjuet fra mars i år, med en av Somalias største TV-kanaler, SNTV, sier Musse derimot at han ikke tror på det barna forteller. Her er et utdrag fra intervjuet:

«At to voksne mennesker bytter på å slå barn som er bundet fast, kan jeg ikke tro. Men dette er historien som har blitt solgt til det norske folk. Det er vanskelig å forsvare seg mot dette ettersom media virker å være ensidig, men jeg tror ikke at dette forekommer.»

Leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, sa til NRK i går at han var sjokkert over uttalelsene til Musse, og kalte det dobbeltkommunikasjon.

Musse på sin side sa at det er NRK som har oversatt feil, og tatt ting ut av sin sammenheng.

Hele oversettelsen av intervjuet med Bashe Musse på somalisk TV

Arbeiderpartiet: – Han burde beklaget

I dag sier Frode Jacobsen at han skulle ønske Bashe Musse hadde beklaget uttalelsene til somalisk TV overfor NRK.

– Men vi kan ikke styre hva Musse sier til media, sier Frode Jacobsen, leder i Oslo Arbeiderparti.

Til påstanden fra Bashe Musse om at NRKs oversettelse er feil, sier Jacobsen at han legger til grunn at NRKs oversettelse er riktig.

Stortingsvalget 2017.

Leder i Oslo Arbeiderparti Frode Jacobsen sammen med Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Frp: Ap må ta avstand fra Musse

Innvandringspolitisk talsmann for Frp, Jon Helgheim, reagerer sterkt på avsløringene til NRK.

– Musse er en ulv i fåreklær når han viser ett ansikt til det norske samfunnet, og et helt annet til det somaliske miljøet. Det er først og fremst det somaliske miljøet som må ta avstand fra dette, sier Helgheim.

Han forventer mer fra Arbeiderpartiet.

– Jeg forventer at Ap og Raymond Johansen tar fullstendig avstand fra Musse, og dette må få konsekvenser for ham. Han sitter i bystyret for Oslo Arbeiderparti og er en viktig stemme i samfunnsdebatten, sier Helgheim.

Aps Frode Jacobsen mener han har gjort nok.

– Jeg mener jeg har tatt tydelig avstand fra det Musse har sagt. Det har også Aps stortingsgruppa gjort. Så jeg vet ikke mer hva jeg kan gjøre, sier Jacobsen.

– Musse kommuniserer på en uærlig måte

Asad Qasim er en somalisk ressursperson, og lærer på videregående skole i Bærum. Han har vært intervjuet i NRK tidligere, om de såkalte koranskolene i Somalia.

– Det er veldig uheldig av Bashe Musse at han sier to forskjellige ting. Jeg mener han kommuniserer på en uærlig måte, rett og slett. Han kan ikke si forskjellige ting til somaliere og til de som er etnisk norske.

Asad Qasim sier han så intervjuet på somalisk TV før NRK lagde reportasjen, og at han reagerte.

–Så jeg er enig i NRKs oversettelse av intervjuet. Den er riktig, sier somalisktalende Qasam. Han legger til følgende:

Problemet med Musse er at han aldri vil si noe som kan irritere eller ødelegge hans velgerbase blant norsksomaliere. Derfor sier han sånt som det han sa til den somaliske TV-kanalen, sier Qasim.

Asad Qasim er lærer på en videregående skole i Bærum. I februar uttalte han seg om koranskolene på Dagsrevyen (video). Qasim sier nå at han mener NRKs oversettelse av intervjuet med Musse er riktig.

Musse avviser dobbeltkommunikasjon

NRK har forelagt Bashe Musses advokat uttalelsene til Sanner, Jacobsen og Qasim. Dette svarer Bashe Musse, via sin advokat Arild Humlen.

– Musse har til somalisk TV sagt at beskrivelsene som NRK gjengir er så graverende og alvorlige at det er vanskelig å tro at dette kan skje. Uttalelsene kan ikke forstås som at han benekter at det kan ha skjedd på den måten han har fått overgrepene beskrevet.

Advokat Arild Humlen

Bashe Musse har engasjert advokat Arild Humlen, fordi han føler seg feilaktig gjengitt av NRK.

Foto: Laila Nguyen / NRK

Humlen sier videre at Musse har advart somaliske foreldre mot disse korreksjonsanstaltene, og bedt dem sjekke grundig, dersom de vurderer å sende barn til somaliske institusjoner.

Advokaten sier også at koranskolene i Somalia, slik Musse kjenner de fra egen oppvekst, ikke benytter slike voldelige metoder i disiplinering av elevene.

De anstaltene som det er henvist til i NRKs reportasjer, er drevet av personer med en islamistisk forankring. Disse institusjonene og deres metoder tar han sterk avstand fra.

– Det er sentralt for Bashe å påpeke at han ikke har dobbeltkommunisert eller gitt uttrykk for mistillit til det ungdommene har fortalt, men gitt uttrykk for at alvoret er en slik karakter at det er utrolig at dette har skjedd. Denne nyansen er blitt borte i NRK sin framstilling av meningsinnholdet, sier Humlen til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger