Hopp til innhold

– Dette er ren ondskap

Flere ansatte i Olje- og energidepartementet ble skadd i fredagens terrorangrep mot Regjeringskvartalet. Stoltenberg var på befaring til bombestedet i dag.

En av de ansatte i Olje- og energidepartementet skal være alvorlig skadd i fredagens terrorangrep.

– Angrepene på Utøya og mot Regjeringskvartalet er de verste Norge har vært utsatt for i fredstid, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

– Mine tanker går til alle som har blitt rammet og deres nærmeste. Det er viktig at vi støtter og hjelper dem som står midt oppe i sorgen, og at vi alle tar vare på hverandre, sier Borten Moe til NTB.

Stoltenberg på bombestedet

Lørdag kveld gikk statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap) inn på det avsperrede området ved Einar Gerhardsens plass sammen med politiet.

Stoltenberg ønsket å se ødeleggelsene på nært hold.

Statsminister Jens Stoltenberg på befaring i Regjeringskvartalet
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix

Høyblokka regjeringskvartalet

Høyblokka i Regjeringskvartalet

Foto: Roald, Berit / Scanpix
– Dette er ondskap, ren ondskap, og det er viktig at vi står opp
imot dette, sa Stoltenberg etter befaringen.

Stoltenberg og Storberget gikk over sperringene ved Møllergata like over klokka 20. Også departementsråd Morten Ruud fra Justisdepartementet og regjeringsråd Nina Frisak fra Statsministerens kontor var med.

– Et ubrukelig regjeringsbygg

Hele følget ble tatt imot ved sperringen der Garden holder vakt.

Stoltenberg pekte på bygningene og stilte politiet flere spørsmål. Følget fikk ikke gå inn i bygningene på grunn av faren for ras.

– Jeg har sett et sønderknust, ødelagt og totalt ubrukelig regjeringsbygg. Flere av de omliggende byggene også er befatta med meget store skader, sier Storberget til NRK etter befaringen.

– Men bygninger er en ting, mennesker er det viktigste, legger han til. befaringen.

Se oversiktskart over området som er skadet.

– Viktig å være begge steder

– Det er veldig dramatisk at flere av departementene er helt ødelagt, det gjør dette angrepet spesielt at det er et angrep mot viktge deler av vårt styringssystem, sa Jens Stoltenberg til NRK før befaringen.

– I tillegg er det et angrep mot noe av kjernen i demokratiet vårt: aktive, engasjerte ungdommer på en politisk ungdomsleir.

– Det er viktig for oss å være tilstede begge steder, derfor vil vi nå befare ødeleggelsene i Regjeringskvartalet, sa Stoltenberg.

Lørdag har vært en sorgfull dag i hovedstaden, men den har også vært fylt av solidaritet og støtte til de mange som er berørt av terroraksjonene fredag.

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget etter befaringen

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget intervjues etter befaringen.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

Minst 92 omkommet

Anders Behring Breivik (32) er pågrepet og siktet for både skytingen på Utøya og bombeangrepet i Oslo.

Han skal ha blitt sett få minutter før eksplosjonen i regjeringskvartalet, og ble
senere pågrepet på Utøya.

Sju personer er bekreftet døde etter eksplosjonen i regjeringskvartalet, mens 85 ungdommer er bekreftet drept på Utøya. 28 personer ligger hardt på Ullevål sykehus, og flere er savnet.

Bil på hodet i regjeringskvartalet

Bil på hodet i regjeringskvartalet

Foto: Andreas Helgesen

Arbeider fra midlertidige lokaler

Alle departementene vil være i drift igjen mandag, tross bombeangrepet som rystet Regjeringskvartalet fredag.

Statsbygg har i helgen funnet alternative kontorløsninger for departementene.

– Vi har ennå ikke oversikt over skadene på bygningsmassen i Regjeringskvartalet. Noen bygg er sterkt skadd, mens det er håp om at noen av de mindre skadde byggene kan bli tilgjengelig forholdsvis raskt, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) i en pressemelding.

Statsbygg har siden fredag kveld jobbet med hvordan de skulle skaffe nærmere 2.000 statsansatte midlertidig kontorplass etter bombeangrepet.

– Politiet har ennå ikke frigitt Regjeringskvartalet. Etterforskningen pågår for fullt og vi kan bare vente på at området skal bli åpnet for oss, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg til NTB.

Flere skadd

I Helse- og omsorgsdepartement (HOD) ble elleve personer påført skader i eksplosjonen. Alle de ansatte her får tilbud om oppfølgingssamtale.

HOD ber sine ansatte i ferie om å utvide ferien med ytterligere to uker.

– Vi arbeider med alternative lokaler for ansatte i HOD på kort sikt, opplyser departementet på sine informasjonssider.

De ansatte i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet skal ikke møte på jobb, men delta på informasjonsmøtet klokka tolv. Stedet for møtet vil de få opplyst på telefon.

Arbeidsdepartementet har midlertidig etablert seg i lokalene til Nav i Sannergata 2. Finansdepartementet har etablert kontorer hos skatteetaten på Tøyen, og skal være i drift på mandag.

Angrepet mot regjeringskvartalet

Røyk fra vinduene

Foto: THOMAS WINJE OIJORD / Afp
eksplosjon regjeringskvartalet

Eksplosjon i Regjeringskvartalet

Foto: Bjørn Richard Watne

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger