Hopp til innhold

Statsministeren i nyttårstalen: – 2020 ble et skikkelig uår

– I starten av året kom koronaviruset. Helt på tampen av året ble vi vitner til hvilke ødeleggelser naturkreftene kan gjøre, sa Erna Solberg i sin nyttårstale.

– På nyttårsaften, for ett år siden var det ekstra stas å legge et tiår bak oss, og ta fatt på et nytt. Det ga rom for litt mer håp og litt større drømmer. Men tiåret startet ikke slik vi hadde håpet og drømt om. 2020 viste seg å bli et skikkelig uår. I starten av året kom koronaviruset. Helt på tampen av året ble vi vitner til hvilke ødeleggelser naturkreftene kan gjøre.

Slik åpnet statsminister Erna Solberg sin nyttårstale 1. nyttårsdag.

Tap og uvisshet

Leirskredet som har rammet Gjerdrum på Romerike, er et av de verste kvikkleireskredene i nyere tid.

Erna Solberg på Gjerdrum

Erna Solberg besøkte rasområdet i Gjerdrum onsdag.

Foto: Kjetil Kern / NRK

– Mange mennesker er rammet. Mange har mistet sine hjem. Mange er fortsatt evakuert. Og mange lever i uvisse. Våre tanker går til alle som er berørt av denne katastrofen. Og vår takknemlighet går til redningsmannskapene som har gjort et formidabelt arbeid, sa Solberg.

Klart oss bedre enn andre

Koronaviruset har preget samfunnet vårt det meste av året.

– Viruset har tatt liv, mange har blitt syke, arbeidsplasser har gått tapt. Flere har kjent på ensomhet og utenforskap. Ønsket om nærhet har blitt til krav om avstand, sa Solberg i talen.

Regjeringen har tatt mange beslutninger.

– Regjeringen har måttet ta beslutninger raskt. Ofte under stor usikkerhet. Alt ble ikke riktig på første forsøk. Men vi har endret beslutningene etterhvert som vi har lært mer, sa Solberg.

Norge har klart seg bedre enn de fleste andre land, så langt.

– Vi satte inn tiltakene tidlig. Land som ventet ble hardere rammet. Og nordmenn flest har stilt opp på den store dugnaden. Folk har satt sine interesser og drømmer på vent for å beskytte eldre og risikogruppene.

Solberg sa at dette har spart mange liv.

– Jeg er dypt takknemlig, stolt og rørt over måten det norske folk har håndtert den største utfordringen for vårt samfunn siden andre verdenskrig. Vi stilte opp for hverandre da det gjaldt som mest.

Utenforskap

Statsministeren sa at flere av våre største utfordringer før pandemien, også vil være der etter den er over.

– Ikke minst gjelder det inkludering. Arbeid gir inntekt som sørger for mat på bordet og tak over hodet. Men arbeid er også mer enn inntekt. Arbeid er fellesskap.

Hun tror at alle som har vært mye på hjemmekontor har lært seg å sette pris på dette fellesskapet.

– Arbeid er også mestring. Opplevelse av å være til nytte for andre. Mange mennesker i Norge har mye mer å gi, men de får ikke sjansen. Det kan skyldes et uvanlig navn, hull i cv’n, eller funksjonsnedsettelse. Fremover må vi ta enda mer tak i dette.

Solbergs håp er at vi alle skal bli flinkere til å se hverandre, og inkludere enda flere.

Ensomhet og frivillighet

Solberg sa at krisen fremdeles ikke er over. Vi må leve med tiltakene en stund til.

– De fleste av oss klarer å leve unormalt i en periode. Det er ikke gøy, men det går.

Hun var opptatt av at de som kjente på ensomheten før krisen, nå kan ha det enda verre.

– Jeg har derfor en oppfordring til dere i kveld: Se dere rundt. Er det noen du tror sitter ensomme, så ta en telefon og ta en prat. Hør hvordan det går. Det koster så lite, men betyr så mye.

Erna Solberg takket mange grupper i talen sin. Blant annet de som gjorde frivillig arbeid.

– Alle ildsjelene i vårt land. Som de ved Halden frivillighetssentral, som gjør en enorm innsats ved å formidle informasjon om smittevern til de som ikke forstår norsk så godt. Alle de som rekker ut en hånd til de som er ensomme. For eksempel Karl Laugsand og Nasjonalforeningen for folkehelse i Ytterøy, som ringer rundt til de som bor alene i bygden og inviterer til et felles måltid.

Hun takket også blant andre helsepersonell, lærere, ansatte innenfor transport, renhold og varehandelen. Alle som har holdt hjulene i samfunnet i gang.

Vaksinen kommer

– Snart kommer vår dag. Og for å si det litt spøkefullt: Den kommer med lastebil og flyfrakt. Jeg tenker selvfølgelig på vaksinene. At helt nye vaksiner kommer så raskt er en triumf for vitenskapen og for internasjonalt samarbeid.

Solberg sa at dette er verdt å tenke på i en tid hvor konspirasjonsteorier sprer seg raskt, hvor flere ser ut til å stille spørsmål ved vitenskap og kunnskap.

– Og hvor noen tar til orde for at hver nasjon skal være seg selv nok. Tvert imot. Pandemien har understreket at ingen land kan løse disse utfordringene alene.

Ikke over enda

Statsministeren avsluttet med å takke alle som følger råd og regler for smittevern.

– Det er ikke gøy, det vet jeg. Men det virker når vi gjør det sammen. Og vi må holde ut litt til. For det var slik vi klarte 2020, – sammen. Og det er slik vi skal klare starten på 2021 også.

Les hele talen til statsministeren her:

AKTUELT NÅ