Hopp til innhold

Statoil skal bygge ut oljefelt utenfor Finnmark for 49 milliarder

Statoil skal investere 49 milliarder kroner i Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Det er lavere enn tidligere anslag av hva utbyggingen vil koste. Statoil lover å gjøre oljefeltet lønnsomt.

Veidnes utenfor Honningvåg

UTSATT: Statoil har tidligere annonsert at de vil føre oljen fra Johan Castberg-feltet i land her på Veidnes utenfor Honningsvåg, men utbyggingen ble satt på vent.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

DIREKTE fra Statoils pressekonferanse her:

Fra Statoils pressekonferanse om investeringsplan for Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Skjer i Hammerfest på Statoils kontor på Melkøya.

Johan Castberg-prosjektet er ifølge selskapet det største offshore olje- og gassprosjektet i verden som blir besluttet utbygd i 2017, men som ennå ikke er utbygd.

Det opplyser selskapet i en pressemelding i forbindelse med at de leverer utbygningsplanen til myndighetene i dag. Planlagt oppstart for feltet er 2022.

Statoil samarbeider med oljeselskapene Eni og Petoro. Statoil står for halvparten.

Johan Castberg-feltet ligger nord for oljefeltene Snøhvit og Goliat utenfor kysten Finnmark, nordvest for Hammerfest.

Halverte investeringskostnader

Statoil innrømmer at Johan Castberg har bygg på utfordringer. Planene var først for dyre å gjennomføre med 100 milliarder i investeringskostnader.

Pressetalsmann Eskil Eriksen.

– Dette fører til lokale arbeidsplasser. I utbyggingsfasen blir det 1800 årsverk til Nord-Norge. De store ringvirkningene er jo i driftsfasen. Da snakker vi om 30 år som feltet skal være drift, der er det anslagsvis 500 årsverk i året i Nord-Norge, sier pressetalsmann Eskil Eriksen i Statoil.

Foto: Equinor

Statoil sier de har jobbet hardt med å halvere kostnadene ved prosjektet, og mener nå at oljefeltet vil være lønnsomt med oljepriser i underkant av 35 dollar fatet. I dag er prisen rundt 60 dollar fatet.

– Hvordan kan dere være så sikre på at dette feltet blir lønnsomt?

– Dette feltet vil være nedbetalt innen to år i forhold til planene vi har lagt opp, og det vil gi skatteinntekter på 138 milliarder kroner, så vi har troen på at dette er et veldig robust prosjekt, og at det kan være lønnsomt på en lav oljepris, svarer pressetalsmann Eskil Eriksen.

500 årsverk i Nord-Norge i 30 år

Johan Castberg blir det sjette prosjektet som kommer i produksjon i Nord-Norge. Driften av oljefeltet innebærer en forsynings- og helikopterbase i Hammerfest og driftsorganisasjon i Harstad, og skal produsere i over 30 år.

Thina Saltvedt

– Sånn det ser ut i dag ser dette prosjektet godt lønnsomt ut, fordi de har fått ned kostnadene så mye som de har gjort, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til NRK.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Dette fører til lokale arbeidsplasser. I utbyggingsfasen blir det 1800 årsverk til Nord-Norge. De store ringvirkningene er jo i driftsfasen. Da snakker vi om 30 år som feltet skal være drift, der er det anslagsvis 500 årsverk i året i Nord-Norge, sier pressetalsmann Eskil Eriksen.

Selve utbyggingen av Johan Castberg-feltet kommer ifølge Agenda Kaupang til å sysselsette rundt 47.000 årsverk og i underkant av 1800 av disse vil komme til Nord-Norge.

Ifølge Eriksen blir oljefeltet viktig i videreutviklingen av nordnorsk leverandørindustri, og for de etablerte miljøene som Statoils driftskontor i Harstad og base- og logistikkfunksjonene i Hammerfest.

Det anslås at investeringene ved å drifte feltet er på rundt 1,15 milliarder kroner årlig. Det vil utgjøre rundt 1700 årsverk nasjonalt, og rundt 500 vil være i Nord-Norge, ifølge Statoil.

Oljenalytiker: – Lønnsomt, men påvirkes av oljeprisen

– Sånn det ser ut i dag ser dette prosjektet godt lønnsomt ut, fordi de har fått ned kostnadene så mye som de har gjort, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til NRK.

Hun innrømmer at hun selv var skeptisk til utbyggingen av Johan Castberg da inversteringssummen var mye høyrere, men mener Statoil har klart å spare inn ved å velge en flytende produksjonsløsning, og å presse ned prisene hos leverandørindustrien.

– Statoil ville aldri ha satt i gang dette prosjektet om det ikke var lønnsomhet, fordi de har aksjonærer som de skal vise til, så det kan de ikke gjøre, men det er klart at de snakker også sin sak for fremtiden, og for å få lov til å åpne flere områder, sier Saltvedt.

Oljeanalytikeren understreker imidlertid at oljeprisen vil ha veldig stor påvirkning på hvor mye Statoil tjener på et oljeprosjekt.

Når det gjelder antall arbeidsplasser er Saltvedt ikke fullt så optimistisk. Hun tror roboter i det lange løp vil ta over en del av arbeidsoppgavene for å holde kostnadene lave i oljebransjen.

– Derfor tror jeg ikke det vil bli skapt like mange arbeidsplasser som oljeindustiren ofte legger til grunn.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger