Han mener samtalene kan ha bidratt til at det ble dannet en palestinsk samlingsregjering, melder TV 2.
Utenriksministeren understreker overfor NTB at hans kontakt med Hamas-lederen skjedde etter sterk oppfordring fra president Abbas.
Hamas-leder Khaled Meshaal.
Foto: Khaled al-Hariri / REUTERS– Hovedoppgaven min var å formidle det internasjonale synet, som oppsummert var at Hamas måtte anerkjenne Israel, ha respekt for inngåtte avtaler og ta avstand fra voldsbruk, sier Støre til TV 2.
Han sier det var alminnelig kjent at Norge arbeidet aktivt for å få etablert en samlingsregjering av Fatah og Hamas våren 2007.
– De tre telefonsamtalene skjedde på et kritisk tidspunkt i forhandlingene og i slike situasjoner er det ikke noen grunn til å utbasunere i detalj hvordan vi jobbet, sier Støre. Han understreker at det var helt åpent overfor Stortinget og offentligheten at man fra norsk side arbeidet for å få etablert en samlingsregjering.
- Les også:
Vold i Gaza
På spørsmål om nytten av telefonsamtalene sier Støre at han tror de bidro til å trekke Hamas i retning av å oppfylle det internasjonale samfunnets krav.
– Regjeringen ga da også president Abbas mandat til å forhandle med Israel om en fredsavtale for hele det palestinske området. Det var en kjent sak at både statssekretær Raymond Johansen og jeg møtte Hamas-medlemmer i samlingsregjeringen, blant annet Ismail Haniyeh. At Norge aktivt arbeidet for samlingsregjeringen og hadde politisk kontakt med Hamas i denne perioden var alminnelig kjent, sier utenriksministeren.
– Da borgerkrigen i Gaza startet og Hamas brukte vold for å sikre seg kontroll over dette området opphørte imidlertid den politiske kontakten. Vi hadde gjort det helt klart for Hamas at bruk av vold ikke ble akseptert. Siden Hamas tok over makten i Gaza ved bruk av vold har vi da også bare hatt kontakt på embetsmannsnivå, sier Støre, som fremholder at Stortinget ble informert om at det var løpende politisk kontakt med Hamas før og under dannelsen av samlingsregjeringen.
– Så isolert som denne palestinske grupperingen da var, tror jeg det var en fordel at Norge formidlet det internasjonale synet på situasjonen i de palestinske områdene, sier Støre.
- Les også:
- Les også:
Til etterretning
Det var TV 2 som torsdag fortalte om de direkte telefonsamtalene med Hamas-leder Khaled Meshaal.
I et intervju med TV 2 bekrefter Meshaal at han har ført samtaler med utenriksminister Støre.
Opposisjonen på Stortinget reagerer sterkt på opplysningene om Støres telefonsamtaler.
– Det synes jeg er veldig nedslående å høre. Jonas Gahr Støre pleier i hvert fall å like å fremstå som en etterrettelig mann. Hvis dette er riktig, så er det veldig alvorlig. Da har regjeringen, med Jonas Gahr Støre i spissen, ført Stortinget bak lyset, sier Siv Jensen (Frp).
– Vår Midtøsten-politikk har vært å ikke ha direkte politisk kontakt med Hamas, sier Høyre-leder Erna Solberg.
– Det er totalt uakseptabelt, Hamas er en organisasjon som ønsker å utslette Israel, sier Knut Arild Hareide (KrF).
Utenriksminister Støre sier til NTB at han tar reaksjonene til etterretning. Han sier han er klar over at det innenfor opposisjonen har vært en viss skepsis til Norges forbindelser til Hamas, men selv mener han kontakten har vært nyttig fordi Hamas har vært veldig avskåret fra resten av verden.
– Både telefonsamtalene og kontakten for øvrig har vært en logisk videreføring av norsk utenrikspolitikk siden 1970-tallet. Det gjelder også den endrede holdningen til Hamas da bevegelsen tok makten i Gaza ved bruk av vold i 2007. De fire årene etterpå har bare embetsmenn vært i kontakt med Hamas, sier Støre.
- Les også:
- Les også: