Hopp til innhold

- Norge vil spille en viktig rolle

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er optimistisk og mener Norge kommer til å spille en viktig rolle i de kommende forhandlingene mellom Israel og Palestina.

Video Jonas Gahr Støre tror på en norsk rolle i Midtøsten forhandlingene

Video: Gahr Støre mener Norge kan bidra til fred i Midtøsten.

– Jeg tror Norge kommer til å få en rolle i forhandlingene, men jeg tror ikke man skal ha nostalgi rundt rollen og si at det er det samme nå som det var tidlig på nittitallet. Da det var det noe helt spesielt, men Norge vil med sin erfaring, sine kontakter og tillit på begge sider være viktig i denne saken, sier Gahr Støre til NRK.

Dersom det blir forhandlinger vil Norge ha en rolle?

– Ja, og jeg håper mange land i verden oppfatter og kjenner seg kallet til å støtte opp om det og være engasjert. De som er engasjert på giversiden må stille opp og betale det de har sagt de skal betale. Disse partene kommer til å trenge støtte og oppmuntring og trykk utenifra for å komme fram, sier Gahr Støre.

Intenst diplomati

Natt til fredag ble det klart at den såkalte Midtøsten-kvartetten, som består av FN, EU, USA og Russland, vil invitere Israel og palestinerne til fredsforhandlinger i Washington 2. september.

– Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas er invitert til Washington 2. september for å delta i samtalene, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton på en pressekonferanse i Washington fredag.

USAs president Barack Obama vil selv være til stede når partene setter seg til forhandlingsbordet, der partene etter planen blant annet skal drøfte sentrale spørsmål som Jerusalems status og de palestinske flyktningene.

Det har pågått et intenst diplomati den siste tiden for å få Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas til å gjenoppta forhandlingene om en endelig fredsavtale.

Ja fra begge parter

Fredag signaliserte både palestinske ledere og Netanyahu samtalene velkomne.

Palestinerne trakk seg fra forrige forhandlingsrunde da Israel innledet en storoffensiv mot Gazastripen i desember 2008. Nærmere 1.400 palestinere ble drept i offensiven, over halvparten av dem sivile.

Abbas har også nektet å forhandle videre før Israel stanser byggeaktiviteten i bosetningene, noe israelerne ikke har vært villige til å gå med på.

Midtøsten-kvartetten har lenge presset på for en ny forhandlingsrunde, og president Barack Obama har gjentatte ganger tatt til orde for det samme.

At partene nå inviteres til en ny forhandlingsrunde for første gang på 20 måneder, er det første konkrete resultatet av Obamas innsats for å få til en løsning på den bitre og langvarige konflikten.

Pessimist

Ikke alle har tro på forhandlingene. Blant annet er mannen som skal ha vært drivkraften bak at Obama ble tildelt Nobels fredspris, pessimist.

– Det er ingen grunn til å tro at Obama vil sette saken på spissen og holde igjen militær og økonomisk støtte til Israel, sier Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad til NRK.no.

– Jeg er ingen profet, men det er lett å være pessimistisk når Israel og palestinerne møtes til forhandlinger, sier Lundestad.

Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage, er helt enig i at forutsetningene for å lykkes er dårlige. Hun tror faktisk de er dårligere enn noen gang.

– Det er ingen grunn til å tro at Obama vil legge seg ut med Israel ved å presse dem. Demokratene vil lide et nederlag i kongressvalget i november hvis han prøver å legge press på Israel, sier hun til NRK.no.

Innen ett år

Utenriksminister Jonas Gahr Støre velger på sin side å se positivt på nyheten.

– Jeg velger å være optimistisk på at det blir forhandlinger, men det blir veldig krevende for det er veldig mange vanskelige korsveier. Det er en substans der det meste er kjent også hva løsningene må være, men hvor prosessen dit er svært vanskelig, sier utenriksministeren.

Midtøsten-kvartetten bekrefter fredag at de vil gi Israel og palestinerne ett år på å komme fram til enighet om en fredsavtale som skal munne ut i en palestinsk stat, basert på grensene som eksisterte før Israel okkuperte Vestbredden i 1967.

Hamas har gjort det klart at de kan leve i fred med Israel dersom israelerne trekker seg ut av de okkuperte områdene, men fra israelsk side blir alle forsøk på å stille slike betingelser for forhandlinger avvist.

– Israel er ikke villig til å gå med på at det snikes inn forhåndsbetingelser via bakdøren ved at kvartettens kunngjøring blir gjort til utgangspunkt for forhandlingene, sier en israelsk regjeringskilde til avisen Haaretz.

SISTE NYTT

Siste nytt