NRK Meny
Normal

Sju politifolk skutt og drept i Norge etter krigen

Siden andre verdenskrig er sju politifolk skutt og drept her i landet. I de tre siste drapene var politiet bevæpnet.

Sist en politimann i tjeneste ble drept med skytevåpen var under Nokas-ranet i 2004.

DREPT UNDER NOKAS-RANET: Sist en politimann i tjeneste ble drept med skytevåpen var under Nokas-ranet i 2004. Bilen, som den drepte politimannen Arne Sigve Klungland satt i, her fotografert på åstedet på Domkirkeplassen i Stavanger under åstedbefaringen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Vårt Land har kartlagt sakene der politimenn har mistet livet i tjeneste i perioden 1905–2014 – med unntak av dem som ble drept av den tyske okkupasjonsmakten.

Sist en politimann i tjeneste ble drept med skytevåpen var under Nokas-ranet i 2004. I 1998 ble to politimenn skutt og drept av psykiatriske pasienter i to ulike hendelser.

– Tallene forteller at Norge er et svært fredelig land. Jeg finner ingen argument for at politiet i Norge skal være bevæpnet, heller ikke når det er snakk om en terrortrussel, sier professor Johannes Knutsson ved Politihøgskolen til avisen.

– Det norske politiet bør være ubevæpnet

I dag bærer nesten 5800 polititjenestemenn våpen etter at Politidirektoratet (POD) ba om bevæpning for å kunne møte terrortrusselen Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har varslet.

Tolv tjenestemenn er skutt – sju siden 1945, tre er knivdrept, tre mistet livet i annen voldsbruk og ti har omkommet i ulykker.

– Å flytte pistolen fra bilen til hofta gir ikke det store vernet. Det norske politiet har vært ubevæpnet og bør fortsette med det, sier Knutsson.

Norge har sammen med Storbritannia, Irland, Island og New Zealand ubevæpnet politi.

– Etter vår oppfatning er det ikke behov for generell bevæpning av norsk politi. Dette vil skape større avstand til publikum og fjerne det sivile preget, sier Jonny Nauste, leder i Politilederlaget i et høringsbrev til justisminister Anders Anundsen (Frp).

– Terrortrusselen ikke rettet mot vanlige folk

Statsråd Anundsen har imidlertid andre planer. I høst har han sagt han vil flytte håndvåpen fra de låste boksene i politibilene til tjenestemennenes hofter.

Justisministeren sendte et forslag om å endre politiets våpeninstruks på høring. I regjeringserklæringen sier regjeringen at den vil «åpne for generell bevæpning i de politidistrikter der politiet selv mener det er den beste løsningen». Saken skal avgjøres av Anundsen.

Men før den nye våpeninstruksen ble klar, gikk statsråden ut og bevæpnet politiet.

PST la tidligere i år frem en analyse, der det het at terrortrusselen mot Norge er større enn tidligere. I motsetning til sommerens trusselsituasjon, mener PST denne gang at det er størst fare for angrep rettet mot grupper i Forsvaret og politiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger