Hopp til innhold

Ny sikkerhetstabbe fra det hemmelige Norge

Forsvarets etterretningstjeneste har lagt tallet på ansatte ut på internett. Det er opplysninger som er strengt sikkerhetsgraderte.

Video Forsvarets etterretningstjeneste i Oslo

Forsvarets etteretningstjeneste ved Lutvann i Oslo.

Dette er den andre sikkerhetstabben fra det hemmelige Norge på få dager.

LES: Avslører sitt eget topphemmelige krigshovedkvarter – på nettet

Hemmelig informasjon lett tilgjengelig

Slik svarer Forsvarsdepartementet når NRK ber om innsyn i antall ansatte i Forsvarets Etteretningstjeneste:

– I forhold til antall ansatte i Etterretningstjenesten er dette gradert informasjon. Å frigi et slik tall kan for en fremmed makts tjeneste bidra til å danne seg et kapasitetsbilde av vår tjeneste.

Men informasjonen er likevel bare noen tastetrykk unna. På offentlige databaser som Bizweb og Proff er det lett å få oversikt over hvor mange «spioner» som er tilknyttet Forsvaret.

– Dette er veldig bekymringsfullt. Informasjonssamfunnet krever bedre teknisk kompetanse enn det Forsvaret ser ut til å ha for å sikre seg bedre informasjonskontroll, for den er åpenbart ikke god nok, sier Peter Burgess, som forsker på sikkerhetsspørsmål hos Institutt for fredsforskning, PRIO.

Forsvaret forsøkte i dag å fjerne opplysningene på internett, etter at NRK gjorde dem oppmerksom på dem. Alt tyder på at informasjonen har ligget der i flere år.

– Det kan hende at folk nå begynner å lete mer etter lignende informasjon, og det kan bli farlig. Jeg regner med at det er andre sikkerhetsluker som også må tettes igjen, sier Burgess.

– Vi må beskytte informasjonen

Forsvaret innrømmer at de ikke så rekkevidden av å rapportere tallet på flere hundre ansatte til Brønnøysund.

– Vi må inrømme at vi ikke ønsker denne informasjonen ute. Vi må se på hvordan vi kan bekytte denne informasjonen på best mulig måte. Vi vil gå i dialog med de rette myndigheter for å se om det finnes andre rapporteringsmuligheter som ivaretar myndighetskravet, og beskytter informasjonen som vi har overfor etterretningstjenesten, sier Bent-Ivan Myhre, pressetalsmann i Forsvarsdepartementet.

Fjerner hemmelige dokumenter

Samtidig som NRK kan avsløre nok en sikkerhetsglipp hos det hemmelige Norge, er det stor aktivitet i Riksarkivet. I dag var ansatte fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og sivilt beredskap (DSB) på plass i Oslo for å hente flere esker med graderte informasjon.

Video Avslører topphemmelige hovedkvarter

Regjeringens hovedkvarter i strid ligger anonymt til i et skogsområde på Østlandet.

Foto: Nyhetsspiller

LES: Avslører sitt eget topphemmelige krigshovedkvarter – på nettet

Eskene innholder blant annet plantegninger av regjeringens hemmelige krigshovedkvarter. Dokumentene har ligget åpent tilgjengelig for alle i Riksarkivet i mer enn 7 år.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg så dette. Dette er en svært seriøs svikt i dokumentsikkerheten. Både DSB og Forsvaret må nå ha en allmenn gjennomgang om bruk av internett for å finne ut av hvem som har kompetanse til å ta seg av dette, og hvem som ikke har denne kompetansen, sier Burgess.

Fjellanlegget «et sted på Østlandet» ble bygget under den kalde krigen. Herfra skal Norge kunne styres i en krigssituasjon. Plasseringen er offisielt strengt hemmelig. Men lørdag fortalte NRK at adressen ligger ute på telefonkatalogene på internett - og at tegningene lå ugradert hos Riksarkivet.

Topphemmelig hovedkvarter

Det var lett å finne informasjon om det hemmelige krigshovedkvarteret på nettet. NRK har av sikkerhetshensyn valgt å sladde informasjonen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT