NRK Meny
Normal

Shabana Rehman kommenterer 22. juli-rettssaken for NRK

– Alle er rammet av 22. juli, mener skribent og samfunnsdebattant Shabana Rehman. Som en representant for en gjennomsnitts Oslo-borger skal hun kommentere 22. juli-rettssaken.

Shabana Rehman

NRKs kommentator under 22. juli-rettsaken, Shabana Rehman foran Oslo tinghus få dager før rettsaken mot Anders Behring Breivik starter.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Shabana Rehman

Shabana Rehman er NRK.nos kommentator under terrorrettssaken.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Shabana Rehman sier hun håper å være en del av folkets røst mens hun følger rettssaken mot Anders Behring Breivik. Hun skal hver uke skrive en kommentar på NRK.no i forbindelse med det som skjer i og rundt rettssaken.

LES: Stoltenberg: - Viktig at den tiltalte får forklare seg i retten

– Det store samfunnsoppgjøret

Hun sier selv hun skal følge rettssaken tett og usensurert fra forskjellige steder. I Tingretten, fra utlandet og fra folkelivet i Oslo. Hun vil delta i nettdebatter og være aktiv på sosiale medier.

– Siden 22. juli har vi diskutert hva som kan og hva som ikke kan sies. Samtidig har vi fått en hissigere samfunnsdebatt mens vi formaner hverandre om å være mer ydmyke. Vi trenger kommentatorer med kunnskap og innsikt til å se og tolke det som skjer, sier Rehman når vi møter henne ved Oslo tinghus, der rettsaken finner sted de neste ti ukene.

– Jeg ønsker å formidle det som skjer i rettssalen og utenfor. Dette kan bli det store samfunnsoppgjøret i vår tid. Ikke på grunn av Breivik, men på grunn av alle de livene vi mistet, sier hun.

– En mann uten anger

– Jeg vil legge vekt på hva folk sier og mener i forhold til det vi kommer til å møte av Breiviks egen forklaring. Hva er det som får folk til å komme med ekstreme ytringer. Jeg tror denne rettssaken kommer til å trigge både høyre- og venstreekstreme, sier Rehman.

Hun sier mye har skjedd og mye er sagt siden 22. juli i fjor.

– For meg er det eneste som står fast mandag at det står en mann i rettssalen uten anger. Det er det rettssaken begynner med. Det er det vondeste og mest ubehagelige, sier Rehman.

– Det blir selvfølgelig tøffest for de som er direkte rammet og pårørende, men som nasjon ble vi alle preget av det forferdelige som skjedde, uavhengig av etnisitet og religion. Det som skjedde, bakgrunnen for hendelsene og hvordan det blir forklart er vår felles sorg, sier hun.

– Breivik-saken kommer til å stille oss overfor en del fakta om samfunnet vårt. Så blir det vår oppgave å se disse faktaene fortolkes ekstremt eller menneskevennlig, sier Rehman.

LES: Tiltalen i 22.7-rettssaken

LES: NRKs ressurser for foreldre og barn under rettssaken mot Breivik

Opplevde terroren på nært hold

Shabana Rehman befant seg i Akersgata i Oslo da bomben i Regjeringskvartalet eksploderte. Hun sier det selvsagt har preget henne siden.

LES: Shabanas egne ord om opplevelsene 22. juli

– Jeg kjenner til en del fakta og ekstreme måter å fortolke fakta knyttet til multikulturalisme på. Det har jeg kommentert jevnlig i mange år, sier Rehman.

– Temaene er vanskelige, og det er viktig for meg å ta folk på alvor. Men vi må hele tiden ha en menneskevennlig dialog. Breiviks ekstreme verdensbilde er preget av det motsatte. Det har vært menneskefiendtlig og voldelig. Og den finnes i samfunnet vårt, sier hun. Breivik valgte å gjøre ord til handling.

– Jeg tror rettssaken kommer til å forme vår selvoppfatning ytterligere . For det er nå det blir satt ord på det som skjedde. Også gjennom utenlandsk presse, som kommer til å følge tett hvordan forsvaret behandler det mange karakteriserer som et monster, sier Rehman.

– Osloborger

NRK sier Shabana Rehman er spurt om å kommentere 22. juli-rettssaken fordi hun hun i stor grad representer en gjennomsnitts Osloborger og fordi hun har mange års erfaring som samfunnsdebattant og skribent.

Shabana Rehman og Morten Stensland

Shabana Rehman på synfaring i terrorrettssalen sammen med redaksjonssjef i NRK.no, Morten Stensland.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– De fleste i Oslo ligger et sted midt imellom ulike kulturelle og etniske bakgrunner. Enten er man fra en flerkulturell bakgrunn, eller man er i slekt med eller kjenner noen. Shabana Rehman har bein i alle leirer og opplevde i tillegg å være i Oslo sentrum da bomben smalt den 22. juli. Hun har lang erfaring i å kommentere og debattere den typen temaer som vil dukke opp i løpet av rettssaken, sier redaksjonsjef for NRK nyheters nettredaksjon Morten Stensland.

– Min viktigste oppgave

Den erfarne skribenten innrømmer at rettsaken og arbeidet med kommentarene kommer til å bli tøft.

– Men dette blir trolig det viktigste jeg kommer til å gjøre som skribent, sier hun.

– Uansett hvordan vi vil bli preget av denne rettssaken, så skal vi fortsette å leve sammen. Tilfellet Breivik viser oss hvor galt det kan gå hvis vi ikke tar et felles ansvar mot ekstremisme, avslutter Rehman.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger