NRK Meny
Normal

Stoltenberg: - Viktig at den tiltalte får forklare seg i retten

Statsminister Jens Stoltenberg mener det er viktig for rettssamfunnet at Breivik får lov til å forklare seg.

Video 8645d1b4-989d-47d7-98e2-3ccc8048ac34.jpg

Mandag starter rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik i Oslo tingrett. Jens Stoltenberg tror mange kommer til å reagere på det som kommer frem, men mener likevel det er viktig at Breivik får lov til å forsvare seg.

– Det å ha en åpen rettssak er en grunnleggende egenskap med et rettssamfunn. Da er det nødvendig at en tiltalt får lov til å gi uttrykk for sine vurderinger og sitt forsvar i en rettssal, sier Stoltenberg.

Han mener den beste måten å bekjempe Breiviks holdninger på, er å møte dem med argumenter og verdier som toleranse og demokrati.

– Mer åpenhet

I et intervju i statsministerboligen fredag, tre dager før rettssaken starter, sier statsministeren at det er viktig at samfunnet ikke blir mer lukket som et forsvar mot terror.

– Da har vi gitt terroren rett. Vårt beste svar er å fortsette å slå ring om et åpent demokratisk samfunn. Det er den beste måten å møte den frykten som terroren prøver å skape, sier statsministeren.

Han mener det er viktig av vi tar til motmæle mot ekstreme holdninger og intoleranse, ikke bare i det åpne offentlige rom, men også på nettet.

– Det er en bevissthet som både politikere og mange andre har fått økt oppmerksomhet om etter 22. juli. Det har vi alle et ansvar for å følge opp, sier Stoltenberg.

Angrepet 22. juli var rettet mot deg og det partiet du leder. Hva har det gjort med deg?

– Det handler ikke om hva det har gjort med meg som privatperson og menneske, men om de menneskene som har mistet livet, de som mistet sine nærmeste og de som må leve med skader resten av livet.

– Jeg har følt et ansvar som statsminister og som leder i Arbeiderpartiet for å gi mitt bidrag til at Norge skulle møte katastrofen på en verdig og ansvarlig måte. Det føler jeg vi har lyktes med, sier Stoltenberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger