Hopp til innhold

Voldsforsker: Klubbene ser alvorlig på MC-utbrytere

Kriminelle MC-klubber ser alvorlig på utbrytere som starter opp konkurrerende klubber. Det kan gå så langt som drap, sier voldsforsker etter skyteepisoden i Lørenskog fredag.

Video Klubbene ser alvorlig på MC-utbrytere

43-åringen som ble skutt på Lørenskog i dag skal tidligere ha vært medlem i Hells Angels, og skal være sentral i den ferske klubben Gladiators MC - en klubb politiet er svært skeptiske og holder under oppsyn.

I konflikt med Hells Angels

Gladiators har etablert seg med to klubber rundt Drammen. I tillegg har de to avdelinger i henholdsvis Oslo og Fredrikstad.

Når en person er blitt utestengt av en klubb, som jo er en streng straff, og gjør noe som bryter med klubbens lojalitet, så kan straffen økes. Og det kan bli et drap av det.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk / NRK

Etter det NRK kjenner til har 43-åringen vært i en konflikt med Hells Angels, men politiet vil ikke kommentere om skytingen kan være et gjengoppgjør.

Lensmann i Lørenskog, Elisabeth Bråten Engen, forteller at 43-åringen i avhør har fortalt at det var en mann med finlandshette som fyrte av skuddene som traff ham i ryggen og benet. Politiet fikk melding like før klokken 07 at en mann hadde blitt skutt like utenfor sitt eget hjem på Kurland i Lørenskog kommune. 43-åringen ble sendt til Ullevaal, der tilstanden hans skal være stabil.

– Bruker vold som kommunikasjon

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk har ikke kjennskap til fredagens skyteepisode, men sier på generelt grunnlag at en slik hendelse kan være et signal om at nye MC-klubber ikke blir tolerert.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk mener det er en egen rasjonalitet innad i MC-klubbene.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Voldshandlingene deres er både kommunikasjon utad til andre grupper, samtidig som de er kommunikasjon innad til egne medlemmer om hva som vil skje dersom de forlater klubben, sier Bjørnebekk.

– Det kan være mange forskjellige ting som ligger bak en slik skyteepisode. Folk som er med i MC-klubber kan også ha personlige feider gående seg imellom. Det kan også være knyttet til klubbene, for vi vet at det er egne regler. Brudd på regler kan føre til sanksjoner som er ganske grove. Det kan være at når en person er blitt utestengt av en klubb, som jo er en streng straff, og gjør noe som bryter med klubbens lojalitet, så kan straffen økes. Og det kan bli et drap av det.

Tar med seg en klubbs hemmeligheter

Hvor alvorlig er det at et tidligere medlem av en klubb starter opp en ny klubb?

– Jeg vil tro at når man har vært medlem, så har man mange hemmeligheter. Og man har også en lojalitet knyttet til klubben som ikke må brytes selv om man går ut. Når man da bryter den lojaliteten og organiserer en rivaliserende klubb, så er det brudd både på de subkulturelle reglene og det som har med organisert kriminalitet å gjøre - altså at man blir en konkurrent til den andre gruppen, sier Bjørnebekk.

Hvorfor blir dette oppfattet så alvorlig av den etablerte klubben?

– MC-klubber oppfattes av ganske mange som organiserte kriminelle grupper. Noe som er sentralt innenfor disse gruppene er at de ikke tåler konkurrenter, fordi det går ut over deres egen profitt, det går ut over territoriene deres og det går ut over utøvelsen av kriminalitet. Det er ofte konflikter mellom ulike MC-grupper, og de kan utvikle seg til rene feider og bli veldig alvorlige.

Vanskelig å forske på kriminelle MC-klubber

Har etablerte grupper grunn til å bekymre seg over alle de senere årenes nyetableringer?

– De har sin egen rasjonalitet når de tenker på konkurrentene sine. Og ut fra det er de sannsynligvis bekymret. Men det er ikke bare det at de er bekymret, for dette går også på statusen og ryktet deres, og hvor i hierarkiet de befinner seg. Så det å være den sterkeste, er noe som er sentralt, sier Bjørnebekk.

– Men vi vet aldri helt sikkert - det er lite informasjon vi får ut av disse gruppene. Det er vanskelig å forske på dem, for de forteller ikke hva som skjer, og når det er rettssaker er det vel ofte også at sannheten ikke kommer frem.

Krimtekniker og politi på åstedet etter skyting i Lørenskog

Krimtekniker og politi på åstedet etter skyting i Lørenskog.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger