Hopp til innhold

Samarbeidspartiene om Siv Jensens flyktningutspill: – Sabotasje

BERGEN/OSLO (NRK): Venstre og KrF ber statsministeren rydde opp etter at Frp-lederen åpnet valgkampen med å be kommunene si nei til å ta imot flere flyktninger.

Partileder i KrF Knut Arild Hareide og partileder i Venstre Trine Skei Grande

PROVOSERT: Samarbeidspartiene mener Siv Jensen oppfordrer til sabotasje av stortingsvedtaket fra juni når hun ber kommunene si nei til å ta i mot flere flyktninger (arkivfoto).

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Valglogo

– Jeg har aldri før opplevd at en sittende finansminister ønsker å sabotere et vedtak som et flertall i Stortinget har gjort, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Jeg setter spørsmålstegn ved hvorvidt regjeringen har tenkt til å følge opp vedtaket som Stortinget fattet med enormt flertall. Det er ikke sånn at man kan ha en retorikk på den ene siden og en politikk på den andre, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Siv Jensen i Ålesund under Frps valgkampåpning

PROVOSERTE: Utspillet fra Siv Jensen under valgkampåpningen i Ålesund oppfattes som provoserende av KrF og SV.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Lederne for regjeringens støttepartier reagerer sterkt på at Siv Jensen oppfordret kommunene til å si «klart nei» til å ta imot flere flyktninger da hun åpnet Frps valgkamp i Ålesund lørdag.

– Jo flere kommuner som sier nei, jo større mulighet er det for at avtalen ikke gjennomføres, sa finansministeren, og viste til stortingsvedtaket fra juni om at Norge skal ta i mot 8000 kvoteflyktninger over tre år.

Frp forlot Syria-forhandlingene, men som regjeringsparti må de gjennomføre avtalen stortingsflertallet ble enige om. Det står det blant annet at «Kommunene inviteres til en dugnad for å lykkes med mottak, bosetting og integrering». Regjeringen, på sin side, skal fremme forslag som stimulerer til ekstra innsats for bosetning.

Siv Jensen gjør nå det motsatte, mener Hareide.

– Jeg synes det er både alvorlig og trist når vi vet at vi har den mest krevende flyktningsituasjonen etter 2. verdenskrig.

– Pinlig for regjeringen

Hareide ber nå statsminister Erna Solberg klargjøre at regjeringen kommer til å gjøre som Stortinget har bestemt.

– Hun må igjen vise at det er hun som er sjefen. Det er avgjørende for vår tillitt. Hun må komme på banen og forsikre om at avtalen blir fulgt opp.

Trine Skei Grande smiler med armene i kors

OPPFORDRING: – Nå må folk velge om de vil stemme på sabotørene eller på dem som vil bygge opp noe fremover. Jeg vet hva Venstre-folk står for her: Vi vil ta imot flyktninger fordi det er en del av vårt internasjonale ansvar.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix
Leder i SV Audun Lysbakken

REAGERER: – Dette er ren sabotasje og et skammelig utspill fra Siv Jensen, tordner SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Også Ap og SV etterlyser at Erna Solberg tar grep.

– Siv Jensen undergraver fullstendig autoriteten til sin egen statsminister. Erna Solberg har sagt at hun skal gjennomføre denne avtalen, og nå ber finansministeren kommunene om å sabotere den. Det er pinlig for regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Solberg: Vi skal gjennomføre vedtaket

Men Erna Solberg ser ingen dramatikk i utspillet fra Siv Jensen.

– Det er ingen forbauselse at Frp, som var mot vedtaket, også argumenterer for sitt standpunkt i forbindelse med valgkampen. Men regjeringens holdning ligger fast – vi skal gjennomføre stortingsvedtaket, sier statsminister Solberg til NRK.

På spørsmål om Jensens utspill kan oppfattes som sabotasje, svarer Solberg at det i et demokrati er lov å være uenige om et vedtak når man har ulike politiske meninger.

– Så dette er ikke uansvarlig av Siv Jensen?

– Dette er en politisk debatt i en valgkamp, og da må partier få lov til å argumentere for sine standpunkter. Regjeringens politikk er at vi skal gjennomføre stortingsvedtaket, sier Solberg.

– Jeg synes det blir rart hvis partiene ikke skal få lov til å argumentere for sine standpunkter, da fratar man jo egentlig partienes mulighet til å argumentere for sin politikk, legger hun til.

AKTUELT NÅ