Hopp til innhold

Røde KrF-ere åpner for Syversen som Hareide-erstatter

Mange tror KrFs blå seierherre Kjell Ingolf Ropstad vil ta over partiet. Men blant de som tapte slaget på Gardermoen, peker like mange på Hans Olav Syversen som den beste kandidaten.

Ekstraordinært landsmøte i KrF

KANDIDAT? Hans Olav Syversen sier han ikke er kandidat til å bli KrF-leder, men mange i partiet peker på ham til nettopp det vervet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad var den tydeligste talsmannen for at KrF skulle søke makt med Solberg-regjeringen, og han fikk flertallet på partiets landsmøte i ryggen.

I en NRK-undersøkelse peker nesten annenhver KrF-er på nettopp Ropstad som den som bør ta over partiet etter Knut Arild Hareide.

Men blant de som har svart på undersøkelsen, og som helst ønsket Ap-samarbeid, er Hans Olav Syversen like aktuell til ledervervet.

– Jeg har ikke noe behov for å kommentere dette, utover at jeg holder fast ved at jeg ikke er kandidat til det vervet, skriver Syversen i en SMS til NRK.

– Kan seile opp som kandidat

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk er ikke overrasket over at mange peker på Syversen som en mulig utfordrer til Ropstad i kampen om ledervervet.

– Jeg tror han kan seile opp som en slags lyseblå kompromiss-kandidat. Han regnes for å tilhøre den blå siden, men han var ikke like involvert i den giftige stemningen som oppsto i partiet. Sånn sett kan han være lettere å svelge for mange på rød side, sier Selbekk.

At Syversen mistet stortingsplassen for Oslo KrF ved valget i fjor, gjør ham ikke uaktuell som leder, ifølge Selbekk.

– Siden KrF nå sannsynligvis skal inn i regjering, kan det løses ved at han får en statsrådspost. Da vil han stille sterkere enn når han står utenfor rikspolitikken som i dag, sier Dagen-redaktøren.

Syversen ordstyrer

TILBAKETRUKKET: Hans Olav Syversen var en av ordstyrerne på KrFs ekstraordinære landsmøte. Han har uttalt seg langt mindre enn Ropstad i spørsmålet om partiets retningsvalg, selv om begge står på den borgerlige siden av partiet.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Jevnt blant de røde

NRK har sendt en SMS-undersøkelse til 1617 KrF-ere på fylkes- og lokallagsnivå. 61 prosent av dem har svart på undersøkelsen.

De har fått spørsmål om hvem de mener er best egnet til å ta over etter Hareide, av Kjell Ingolf Ropstad, Hans Olav Syversen og Olaug Bollestad. De har i tillegg fått muligheten til å føre opp andre kandidater.

NRK har tidligere spurt de samme 1617 KrF-erne om hvilken side de mente partiet burde velge å samarbeide med. 54 prosent av dem har deltatt i begge undersøkelsene. Det er ikke sikkert at deres meninger er representative for alle KrF-ere.

Av de 314 som ønsket Ap-samarbeid, svarer omtrent like mange at de ønsker Syversen som Ropstad som ny leder. På blå side svarer hele 70,5 prosent at Ropstad er best egnet.

Vil ikke kommentere

Selbekk i Dagen mener mange har fått øynene opp for Ropstads lederegenskaper den siste tiden, men understreker at Syversen samtidig har lengre fartstid i politikken.

Ropstad selv sier han bruker kreftene på de kommende forhandlingene om statsbudsjett og regjerings­deltakelse, og vil ikke kommentere egne lederambisjoner.

Ropstad

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Gunhild Hjermundrud

– Det er alltid hyggelig hvis folk peker på meg i ulike posisjoner, men jeg er glad og stolt over lederen vi har. Nå er det ingen lederdebatt, sier han.

– Når kommer diskusjonen om hvem som skal ta over etter Hareide?

– Knut Arild Hareide er lederen vår, og det vil han være til vi eventuelt lykkes med forhandlinger. Frem til det har jeg fokus på forhandlingene, sier Ropstad.

Partileder

TOM STOL: Dersom sonderingene med Solberg-regjeringen fører frem, er Knut Arild Hareide ferdig som partileder i KrF.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger