Rekordmange vil bli besøksvenn i jula

I julehøytiden er det mange som gleder andre med et besøk. Gjennom året har Røde Kors opplevd at rekordmange vil være besøksvenn. Noen av dem er så ivrige at de til og med kommer på besøk med presang på julaften.

I julehøytiden er det mange som gleder andre med et besøk. Gjennom året har Røde Kors opplevd at rekordmange vil være besøksvenn. Noen av dem er så ivrige at de til og med kommer på besøk med presang på julaften.

ENSOM: Astrid mistet datteren sin for åtte år siden og har ikke familie. Hun setter stor pris på besøkstjenesten til Røde Kors.

Pakker opp julegaver

GAVE: Astrid pakker opp julegaver.

Foto: Ida Titlestad Dahlback / NRK

– Det har betydd alt for meg. Da jeg mistet datteren min kom jeg hit, og da var jeg helt alene.

Astrid Larsen (92) mistet datteren sin for åtte år siden og har ikke familie. men hver uke i et år har Eva Schultz kommet på besøk til Astrid på langerud sykehjem i Oslo.

– Det var fordi jeg så at det er mange ensomme som sitter alene og ikke får besøk av noen. Ungene har flyttet ut og jeg har bedre tid, sier hun til NRK.

Julen handler først og fremst om å være sammen med våre medmennesker. Samtidig er det mange eldre som er ensomme i julen. For å gjøre noe med dette, har Røde Kors en besøkstjeneste for eldre som savner en fortrolig venn.

Og rekordmange vil bli besøksvenn i jula. I år har Røde Kors fått 1600 nye besøksvenner. Det er dobbelt så mange som året før.

Ensomhet

Nordmenn skiller seg mer, flytter oftere og flere bor alene. Ensomhet blir kalt den nye folkesykdommen, og rammer spesielt de unge og de eldste.

Besøkstjenesten er et tilbud for mennesker som av ulike grunner føler seg ensomme og ønsker mer kontakt med andre, og bidrar til å gjøre hverdagen lettere for flere av dem.

Grunnleggeren av Røde Kors besøkstjeneste, Jens Meinich, sa at den beste medisin for et menneske er et annet menneske. Dette er fremdeles grunnlaget for alt Røde Kors gjør i besøkstjenesten.

– Det gir meg veldig mye, og jeg vet ikke hvem som har best av dette, hun eller jeg, sier sier Eva og nikker mot Astrid.

– Det er venninna mi da, svarer Astrid.

– Ja, vi er venninner, konstanterer Eva før Astrid legger til:

– Vi kan prate om alt mulig, vi.

Eldre kvinne

ENSOMHET: Den eldre befolkningen vokser. Stadig flere opplever ensomhet, og savner noen å snakke med. Illustrasjonsbilde.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Bestemmer sammen hva de skal gjøre

Rundt om i landet finnes det flere tusen frivillige besøksvenner som besøker mennesker både i private hjem og på institusjoner.

Besøksvennen og den som får besøk bestemmer sammen hva de skal gjøre, skriver Røde Kors om tjenesten. Det kan være alt fra å gå turer eller utføre andre sosiale aktiviteter, eller bare treffes for å prate.

Besøksvennene lager også felles sosiale møteplasser som tilstelninger, turer og utflukter.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger