Hopp til innhold

Red Bull blir tillatt i Norge

Energidrikken Red Bull blir tillatt solgt i Norge. Drikken har tidligere vært forbudt, blant annet på grunn av det høye koffeininnholdet, men nå er ikke dette farlig nok til at forbudet opprettholdes.

Red Bull bokser
Foto: NRK

Den østerrikske drikken har i mange år vært forbudt å selge i flere land, blant annet på grunn av det høye innholdet av koffein og taurin, men nå gjør EU-regler energidrikken lovlig i Norge.

Ønsker ikke opphevelse

Folkehelsa på sin side skulle gjerne sett at den østerrikske energidrikken forble forbudt.

- Det er kanskje ikke den mest ønskelige situasjonen, sier divisjonsdirektør Jan Alexander i Folkehelsa.

Også tidligere har eksperter advart mot energidrikken, og for få år siden ble flere dødsfall i Sverige koblet sammen med drikken uten at det noen gang ble bevist.

Les: Farlig energidrikk

Red Bull-bokser i kjøleskap
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Advarer mot å blande Red Bull med alkohol.

Ville sponse Lund Svindal

Drikken blir allerede solgt i over 140 land, blant annet Sverige, og markedsfører seg gjennom motorsport og ekstremsport.

Red Bull formel 1 fører Sebastian Vettel.

Red Bull sponser blant annet Formel 1 bilen til Sebastian Vettel.

Foto: Rob Griffith / AP

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal ble tilbudt sponsorkontrakt, men skiforbundet sa nei.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
Tidligere i år ble det også kjent at Red Bull ønsket å få den norske alpinisten Aksel Lund Svindal inn i sponsortroppen sin, men den gangen satt skiforbundet ned foten siden energidrikken var forbudt i Norge.

Ifølge TV2 var det snakk om en avtale i størrelsesorden 10 millioner kroner.

Krav om fri konkurranse

Drikken inneholder sukker, koffein og andre oppkvikkende stoff i mengder som tidligere var forbudt i leskedrikker i Norge. Men EUs krav om fri konkurranse gjør det vanskelig å opprettholde et slikt forbud.

- EØS-avtalen forutsetter jo at det er fri passasje av denne type varer også inn over Norges grenser, med mindre det er særskilte vern, noe som ikke foreligger her, sier Atle Wold i Mattilsynet.

- Har det blitt mindre koffein i Red Bull nå enn det var tidligere?

- Ikke mindre koffein, men forskjellen er at dette tidligere var klassifisert som et legemiddel, men det er det ikke lenger, sier Wold.

Ikke mer koffein enn i kaffe

Mengden koffein i energidrikker er ikke større enn i kaffe, men Jan Alexander ved folkehelseinstituttet frykter nå at mange unge kan komme til å drikke store mengder koffein, fordi det er mye lettere å drikke, når den er søtet og smakstilsatt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Koffein i store mengder for en som ikke er tilvent kan utløse angstsymptomer og generell uro. Og alle som har gitt små barn Coca-Cola vet jo at dette for eksempel kan gi søvnproblemer, sier Alexander.

- Hva blir konsekvensene når en av verdens største energidrikker lanseres på det norske markedet?

- Man må jo tro at inntaket av koffein, særlig i de yngre aldersgrupper blir høyere og at flere blir tilvent koffein, sier Alexander.

Drikken skal trolig lanseres i Norge i begynnelsen av mai med egen etikett og med redusert innhold av B-vitaminet B6.

AKTUELT NÅ