Privatskole sponser russefesten

– 70 prosent av studentene på Sonans har vært russ, og vi ser på russen som potensielle nye studenter, sier skolen.

Arkivbilde russetog

Russefeiringen kan være hard for mange, og da er det lett å glemme den forestående eksamensperioden. Arkivfoto.

Foto: Ida Kristine Ervik/Oda Wullum Williams

Privatskolen Sonans utdanning består av privatistundervisning og videregående skole og har skoler over hele landet. I år sponser skolen russen med 60.000 kroner.

På skolens nettsider er det lagt ut en konkurranse hvor man kan vinne penger til russefeiringen ved å oppgi hva pengene skal gå til.

Voldsom økning hos privatister

De siste årene har antallet elever som enten skaffer seg studiekompetanse, tar nye eller forbedrer tidligere fag på vitnemålet sitt fra videregående skole som privatister økt voldsomt.

Sløvhet i russetiden er én av grunnene til at unge i Oslo i år avlegger flere eksamener som privatister enn totalantallet ved de videregående skolene. I år avlegger rundt 12.000 personer til sammen ca. 36.000 privatisteksamener i Oslo.

Tusenvis av studenter betaler titusener for undervisning på egne privatistskoler som Bjørknes, Sonans og Akademiet.

Det er nesten en dobling siden 2007, og 10.000 flere enn de ordinære eleveksamenene som avlegges i Oslo, viser tall fra Utdanningsetaten i Oslo.

– Ser på russen som potensielle studenter

– Vi har valgt å sponse russen fordi de er i målgruppen vår. Vi vet at mange russ ønsker å ta nye fag, eller å ta opp fag. 70 prosent av studentene på Sonans har vært russ, og vi ser på russen som potensielle nye studenter, sier administrerende direktør i Sonans utdanning, Leif Morten Midtlyng.

Leif Morten Midtlyng adm. direktør Sonans utdanning

Leif Morten Midtlyng er administrerende direktør Sonans utdanning

Foto: Sonans

Han tror ikke det er russetiden som gjør at elever gjør det dårlig på eksamen, men elevenes arbeid gjennom hele skoleåret.

– Jeg synes ikke at det gir et ullent signal at Sonans sponser russen. Hadde vi pålagt russen å reklamere for oss, eller delt ut gratis øl hadde det gitt et negativt signal. Men det gjør vi ikke, sier Midtlyng.

Midtlyng forteller at Sonans gir penger til russ med konkrete formål som til bil, diverse reparasjoner på verksted og lignende.

– Vi har sponset russen i lang tid. Tidligere kom russen til oss. Vi ville være proaktive og derfor lyste vi ut konkurransen. Da blir vi mer bevisst på hva russen bruker pengene på.

– Skoler bør ikke bidra til russefeiring

Gro Elisabeth Paulsen leder i Norsk lektorlag

Gro Elisabeth Paulsen er leder i Norsk lektorlag.

Foto: Norsk lektorlag

Leder for Norsk lektorlag, Gro Elisabeth Paulsen, reagerer på at Sonans sponser russen.

– Det er forbausende at en privat utdanning som Sonans premierer russefeiring. Man bør skille mellom skole og russetid. Det er uheldig at russefeiringen hauses opp, og skoler bør ikke bidra til dette.

Hun mener det er viktig at elevene forstår at russefeiringen ikke er en del av norsk skole.

– Man har et ansvar som utdanningsinstitusjon, og Sonans bør tenke over om russefeiring er et positivt bidrag til utdanning og læring.

– Forskning viser at det er en viss sammenheng mellom russefeiringen og dårlige eksamensresultater, sier Paulsen og viser til en undersøkelse om russen på Østlandet i 2005.

Bruker mindre tid på skolearbeid

Undersøkelsen viser at 52 prosent av russen bruker mindre tid på skolearbeid som et resultat av russefeiringen, mens 37 prosent sier de ofte møter dårligere forberedt til skolen på grunn av russefeiringen.

15 prosent av russen svarte at russefeiringen er så viktig at de lar det gå utover karakterene.

Les hele undersøkelsen her.

– Jeg kunne ønske Sonans valgte en konkurranse som handlet om å gjøre det bra på skolen, og ikke i russetiden.

Norsk lektorlag mener at russefeiringen burde vært flyttet.

– Det er spesielt at vi i Norge feirer før eksamen er gjennomført. Feiringen burde i prinsippet vært flyttet til alle eksamenene er over.

LES OGSÅ: Rektor oppfordrar politiet til å reagera sterkare på russe-hærverk


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger