Politihøyskolen får 552 studenter

Regjeringen vil øke opptaket ved Politihøgskolen til 552 studenter neste år, sier politi- og justisminister Knut Storberget.

Politiemblem
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Det er det høyeste opptaket noen sinne. For at de skal ha kapasitet til å ta imot de nye studentene, foreslår regjeringen å øke budsjettet med 30 millioner kroner.

Er dette riktig bruk av penger fra regjeringens side? Si din mening nederst i saken.

Mange av de millionene skal brukes på Sæter gård i Kongsvinger, der det skal etableres en ny politihøyskole.

Justisminister Knut Storberget er særdeles fornøyd.

- Jeg er veldig glad for at vi nå kan få satt i gang med dette allerede i 2009, slik at vi så fort som mulig kan reparere noen av de manglene vi har ute, fordi opptaket av studenter var så lavt i forrige stortingsperiode, sier Storberget til NRK.

120 flere

I forrige stortingsperiode var antallet nye politistudenter 240 i året. Det har vært en økning i nye politistudenter de siste to årene, men politiet sliter fortsatt med bemanningsproblemer.

- Det er bare ved å utdanne flere politifolk at vi kan oppfylle løftet i Soria Moria-erklæringen om et nært og sterkt politi, sier justisministeren.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget.

Foto: NRK

I mange politidistrikter står stillinger ledig, og politiet opplever at mange velger å forlate yrket til fordel for andre bransjer.

- Det aller viktigste nå er at vi må ha en massiv satsing på utdanning av politifolk. Det er derfor vi i statsbudsjettet legger opp til å rekruttere inn i alt 552 politistudenter - 120 flere enn i år, sier han.

- Det er rekord på politihøyskolen, og det er en betydelig økning fra i år, sier Storberget.

Politidirektoratet bemanningsutvalg har kommet fram til at politiet trenger 552 nye studenter neste år. Dette er også et nivå som bør holdes vedlike fremover, mener Storberget.

- For få politifolk

- Det er gjort beregninger i forhold til hvor mange vi må ha opp mot avgang. Den opptrappingsplanen legger vi nå for å få en større tetthet av politifolk i Norge. Det er for få politifolk her i landet, og jeg tror det er helt avgjørende at vi får inn like mange som bemanningsutvalget anbefaler, sier Storberget.

De nye studentene skal utdannes i Bodø, Oslo, og på Kongsvinger.

- Det er treningsaktivitet på Kongsvinger i dag, men vi etablerer og utvider den slik at den kan ta imot 150 førsteårsstudenter. Det gjør vi allerede fra 2009, slik at vi i de to neste årene kan høste av et så stort studentkull, sier Storberget.

- Den eneste måten vi kan få politifolk ut i gatene på, er å utdanne flere, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger