Hopp til innhold

Politiet på bar bakke i Norfund-saken: 100 millioner borte etter digitalt angrep

Norfund bekrefter å ha tapt store summer i en avansert, digital svindel. Politiet har etterforsket saken i det skjulte.

Ledelsen i Norfund

Styreleder Olaug Svarva og administrerende direktør Tellef Thorleifsson i Norfund holdt i dag pressekonferanse om svindel-saken som har rammet selskapet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Et digitalt angrep har tappet statseide Norfund for om lag 100 millioner kroner. Det bekrefter Norfund-direktør Tellef Thorleifsson:

– Det jeg kan si, er at det er sterkt beklagelig at Norfund er utsatt for alvorlig svindel. Det er noe som styret og hele Norfund tar på ytterste alvor, sier Thorleifsson til NRK.

– Svindelen knyttet seg til en låneavtale Norfund har inngått med en mikrofinansinstitusjon i Kambodsja på 10 millioner dollar, cirka 100 millioner kroner, sier Thorleifsson videre.

– Svært alvorlig hendelse

I en pressemelding som ble sendt ut i etterkant av at NRK.no i dag omtalte saken, uttaler Norfund-direktøren:

– Svindlerne manipulerte og forfalsket informasjonsutveksling mellom Norfund og låntager over tid på en måte som var realistisk i utforming, innhold og språkdrakt. Dokumenter og betalingsdetaljer ble forfalsket.

Norfund investerer midler i utviklingsland for å bidra til økonomisk vekst og skape flere arbeidsplasser. Selskapet eies og finansieres av den norske stat. Innen utgangen av 2019 hadde Norfund en investeringskapital på 24,9 milliarder kroner.

Politiet på bar bakke

Oslo politidistrikt mottok en anmeldelse av saken 2. mai og har gitt saken høy prioritet, opplyser politiadvokat Eivind Kluge.

– Vi har blant annet innhentet datateknisk bistand fra seksjon for digitalt politiarbeid og innovasjon, som er spydspissen i Oslo politidistrikts data-etterforskningsarbeid, sier han.

– Vi jobber også med anmodninger til andre lands myndigheter for å følge både pengesporet og eventuelle andre digitale spor vi kan finne om gjerningsmennene. Vi har også koplet på Interpol for å få en litt raskere dialog med andre lands myndigheter.

Men så langt har dere ikke lyktes med å finne dem som står bak?

– Nei, det har vi dessverre ikke. Erfaringsmessig er også disse sakene vanskelige å spore. Gjerningsmennene er ofte flinke til å skjule sporene sine, både i cybersporet og pengesporet.

UD følger saken

I pressemeldingen fra Norfund går det frem at Utenriksdepartementet (UD) er varslet om saken. UD, som eier Norfund.

I en uttalelse beskriver utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) saken som en alvorlig sak, der kriminelle har klart å svindle til seg en stor sum:

– Jeg har bedt styreleder Olaug Svarva om en gjennomgang for å klargjøre hvordan dette kunne skje og hva som gjøres for å sikre Norfund mot denne typen kriminalitet. Norge er en stor bidragsyter til utvikling av næringsvirksomhet i fattige land, og det er helt avgjørende at sikkerheten rundt disse midlene er god.

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF)

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF).

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

– Avansert datainnbrudd

Ifølge Norfund skjedde svindelen som følge av et datainnbrudd, og ble avdekket samtidig med at et nytt svindelforsøk ble avverget.

– Norfund samarbeider tett med politiet, vår bankforbindelse DNB og andre relevante instanser. Saken er anmeldt til politiet, skriver Norfund i pressemeldingen.

– Det er viktige for oss å være åpne om dette. Ikke minst for å redusere risikoen for at andre blir utsatt for noe lignende. Men i overenstemmelse med Politiet har vi ikke gått ut med noe av hensyn til etterforskningen. Det er Politiet som har bedt oss om å holde saken skjult, sier Thorleifsson til NRK.

– Dette er en svært alvorlig hendelse som vi beklager på det sterkeste. Vi kartlegger nå det komplette hendelsesforløpet for å komme til bunns i saken og iverksetter tiltak for å hindre at tilsvarende skal kunne skje igjen, uttaler Norfund-styreleder Olaug Svarva i pressemeldingen.

Olaug Svarva, styreleder i DNB

Olaug Svarva, styreleder i Norfund.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Åpner gransking

Norfund opplyser at det ble iverksatt umiddelbare tiltak for å styrke rutinene da svindelen ble avdekket. Blant annet midlertidig stans av alle betalinger.

Norfunds styre har i tillegg engasjert PWC for å gjøre en ekstern, uavhengig gjennomgang av selskapets rutiner og sikkerhetssystemer.

– Norfund håper at vi ved å være åpne om dette kan bidra til å redusere risikoen for at tilsvarende skal ramme andre, skriver Norfund i pressemeldingen. Her uttaler også Thorleifsson:

– Det faktum at dette har skjedd viser at våre systemer og rutiner ikke er gode nok. Det har vi umiddelbart tatt tak i.

– Hva slags angrep ble dere utsatt for?

– Det er et avansert datainnbrudd, sier Thorleifsson.

– Hvordan oppdaget dere at dere var utsatt for et digitalt angrep?

Det er kombinasjon av flere faktorer. Men at de prøvde seg på nytt, da så vi ting i en sammenheng.

– Når ble Politiet koplet inn?

Det kommer jeg tilbake til etterpå i dag.

– Er det gjort pågripelser i saken?

Nei.

– Har dere fått pengene tilbake?

– Nei, vi har ikke fått pengene tilbake.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger