Hopp til innhold

Politidrømmen kan ha reddet ham fra Breiviks kuler: Nå blir han selv politi

UTØYA (NRK): Da Anders Behring Breivik ba ungdommene komme fram fra gjemmestedene sine på Utøya, skjønte Ali Al-Hatem (22) at terroristen ikke var politimann.

Ali al-Hatem

TILBAKE: Her gjemte Ali al-Hatem seg mens Anders Behring Breivik skjøt og drepte flere ungdommer. Han trodde han skulle dø og ringte broren sin for å ta farvel.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Ali al-Hatem tilbake på Utøya

22 år gamle Ali al-Hatem tar med seg opplevelsen fra Utøya når han skal studere til å bli politi.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Siden han var syv år har 22-åringen fra Gjøvik drømt om å bli politimann. Da Breivik ropte til ungdommene at han kom fra politiet og at de måtte komme fram slik at de kunne evakueres, skjønte den da 17 år gamle gutten at det ikke var sant:

– Jeg var på vei til å reise meg, da jeg hørte Breivik rope «jeg er fra politiet». Men jeg satte meg fort ned igjen. Jeg innså at her er det noe som ikke stemmer. Hold igjen, tenkte jeg.

Visste at politiet ikke opererer alene

Politidrømmen gjorde at han hadde seg lest opp om hvordan politiet opererer.

– Jeg visste at de aldri opererer alene på slike hendelser, sier al-Hatem.

Det var ordet «jeg» som fikk han til å reagere.

– Hadde han sagt «det er politiet» eller «vi er fra politiet». Jeg fikk også et glimt av ham, og så at han stod alene, forteller 22-åringen.

Drømmen om å bli politi ble enda sterkere etter Utøya-angrepet.

– Jeg innså at noe i etaten sviktet. Jeg vil være med å gjøre den lille forskjellen som skal til for forhåpentligvis å gjøre en forskjell for andre mennesker.

Ali al-Hatem tror politidrømmen kan ha reddet ham på Utøya for fem år siden.

Se intervjuet med Ali al-Hatem tilbake på Utøya. Reporter: Martin Roalsø

Hadde gått frem

Med seg inn i studiene tar han med seg det han ble utsatt for på Utøya i 2011.

– Det har formet meg som menneske. Forhåpentligvis er erfaringen med på å styrke meg som politimann.

Han tror drømmen om å bli politi kan ha reddet ham.

– Hadde jeg ikke hatt lyst til å bli politi og innsett at de ikke opererer alene, så tror jeg med 99 prosent sannsynlighet at jeg hadde gått frem, da Breivik ropte. Det er ikke sikkert at jeg hadde blitt skutt, men jeg tror jeg hadde valgt å gå frem, sier al-Hatem.

Handler om å redde mennesker

NRK snakket også med al-Hatem kort tid etter angrepet mot Utøya i 2011. Også den gang snakket han om politidrømmen, men var kritisk til at politiet tok en omvei til Utøya av sikkerhetsgrunner.

– For meg er dette helt utrolig. Det handler om å redde mennesker. Politiet hadde med seg utstyr og hadde på seg skuddsikre vester, mens de på Utøya var iført kun tynne klær, sa han til NRK for fem år siden.

Fredag er dem fem år siden 69 mennesker ble drept i en skytemassakre av terroristen Anders Behring Breivik på Utøya under AUFs sommerleir. Samme dag drepte han åtte mennesker i bombeeksplosjon i regjeringskvartalet.

Video – Helt utrolig at politiet tok en omvei

Se intervjuet med Ali al-Hatem etter massakren på Utøya i 2011.

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ