Hopp til innhold

– Utøya er blitt et sted som forteller historien fint

Kulehullene er der fortsatt. På veggene er SMS-er fra livredde ungdommer klistret opp. For Åsmund Aukrust er det sterkt å se det nye huset på Utøya som inneholder så mange minner.

For Åsmund Aukrust er det sterkt å se det nye huset på Utøya.

GJEMMESTEDET: – Der inne gjemte jeg meg. Åsmund Aukrust er tilbake på Utøya, i det nye bygget som omfavner det gamle huset der han gjemte seg under terrorangrepet i 2011.

Åsmund Aukrust foran Hegnhuset på Utøya

HUS MED HISTORIE: Åsmund Aukrust foran det nybygde Hegnhuset som forteller historien om terrorangrepet.

Foto: nrk

Det som var et gammelt og litt shabby sommerleirsted, er blitt et topp moderne, arkitekttegnet bygg som er stint av vonde minner.

Åsmund Aukrust (31) trår forsiktig over terskelen til det nye Hegnhuset. Det er reist til minne om de 69 som døde her for morderhånd, en sommerdag for fem år siden.

Inne i det nye bygget er deler av det gamle beholdt, med vinduer på gløtt, der mange unge hoppet ut, det er kulehull i veggene, og flere av de litt mørke korridorene er bevart.

Kulehull i veggen på Hegnhuset på Utøya

BEVART: Flere av kulehullene i kafebygget er bevart inne i det nye Hegnhuset.

Foto: NRK

Det er også en lang vegg hvor SMS-er fra livredde ungdommer er gjengitt. «Mamma, noen skyter på oss!» og deres foreldres skremte, men aldri besvarte meldinger: «Ring meg, vennen min», «Ring meg!».

– Det er sterkt å være tilbake, men det er også fint å se hvordan det er blitt, sier Aukrust som var nestleder i AUF da skuddene falt.

Gjemmestedet

Åsmund Aukrust

TUNGT: Åsmund Aukrust er tilbake der han gjemte seg for terroristen på Utøya.

Foto: NRK

Han har vært tilbake mange ganger, men det er første gang han ser det nye bygget.

– Her gjemte jeg meg, sammen med kanskje 50–60 andre, sier han fra døråpningen mellom den store møtesalen og Lillesalen.

– Vi hørte rykter, at noen skjøt ...

I flere av veggene er kulehullene bevart. Han stopper opp. Det er mange folk i det nye bygget denne dagen, det stopper tankebanen et øyeblikk.

Den høye skikkelsen går videre, dukker inn en ny døråpning, og inn i et nytt rom hvor det ligger noen gjenstander på gulvet, noen steiner, og noen tørkede roser i et hjørne.

Han stanser opp, bøyer seg ned, over et lite steinhjerte med teksten «Savner deg».

Åsmund Aukrust i Hegnhuset på Utøya

LÆRINGSSTED: Åsmund Aukrust i Hegnhuset på Utøya

Foto: NRK

– Det er fint å se hvordan historien fortelles, og fint å se hvordan huset kan brukes, sier han.

Et sted å lære

I underetasjen er det mulighet for undervisning. Her kan ungdomsskoleelever kommer, høre historien som skjedde da de var små, og som de ikke forsto den gang.

– Målet er å lære dem hva ekstremisme er og hva den gjør med oss, sier Åsmund Aukrust.

Mani Hussaini ønsker velkommen til hegnhuset på Utøya
Foto: Martin Roalsø

AKTUELT NÅ