Hopp til innhold

Politidirektøren skal ha nye møter om kinesiske droner

I formiddag møttes justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) politidirektør Benedicte Bjørnland til et hastemøte om dronene av typen DJI.

Tidligere justisminister Monica Mæland (til høyre) og politidirektør Benedicte Bjørnland under en demonstrasjon av en drone fra et prøveprosjekt. De står utendørs sommerstid. I bakgrunnen er en grønn ås, ispedd bolighus. Himmelen er blå. Bjørnland har på politiuniform, Mæland har på seg en mørk blå kjole. I forgrunnen svever en stor, svart drone. Den har fire propeller på toppen, og to stenger ut på hver side som fungerer som bein. Ned fra hovedparten henger et kamera.

Tidligere justisminister Monica Mæland (H) og politidirektør Benedicte Bjørnland under en demonstrasjon av en DJI-drone fra et prøveprosjekt.

Foto: Heiko Junge / NTB

I desember ble det kjent at politiet ville kjøpe DJI-droner til en verdi opp mot 100 millioner kroner. Dronene produseres av et selskap som har base i Shenzhen.

Omtrent samtidig skrev BBC at USA hadde bestemt seg for å svarteliste produsenten, i den forstand at det nå er forbudt å kjøpe og selge aksjer i selskapet.

Grunnen er at dronene skal ha blitt brukt til å overvåke kinesiske uigurer. I USA er det fortsatt lov å kjøpe dronene, som ifølge Reuters også er i bruk av politiet flere steder i landet.

Vil sikre forsvarlig bruk

Etter protester fra flere norske menneskerettighetsorganisasjoner kalte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) inn politidirektør Benedicte Bjørnland til et hastemøte om saken i dag.

Der ble det klart at politidirektøren skal i nye samtaler med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) om dronene.

– Det er grunn til ny dialog nå, fordi vi har fått ny informasjon fra amerikanske sikkerhetsmyndigheter. Den informasjonen bakes inn i vår dialog med NSM. Det for å sikre at vår bruk av dronene er forsvarlig, sier politidirektøren til NRK.

Dronene brukes blant annet til søk og redning, trafikkulykker og under forberedelser av demonstrasjoner, sier Bjørnland.

Politidirektør Benedicte Bjørnland under en pressekonferanse. Hun har på seg politiuniform med blå skjorte og sort slips. Hun stor foran en mørk vegg og filmes av et kamera. En NTB-mikrofon rettes mot henne, og hun er midt i et svar. Hun har kortklipt blondt hår.

Politidirektør Benedicte Bjørnland sier til NRK hun skal møte Nasjonal sikkerhetsmyndighet på nytt for å diskutere sikkerheten rundt bruken av dronebruken i norsk politi.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Medfølger en risiko

På spørsmål om hva slags informasjon det henvises til, svarer politidirektøren det er snakk om det hun kategoriserer som «repressive tiltak».

– Det handler blant annet om det jeg oppfatter er repressive tiltak ovenfor dissidenter eller uigurer, for eksempel. Da er det en mulig fare for flyktningspionasje, sier Bjørnland.

Både politidirektøren og justisministeren understreker at politiet gjør konkrete risikovurderinger ved hver enkelt bruk av dronene, som har vært i bruk siden 2019.

– Etterretningstrusselen er kjent for dem som har deltatt i prosjektet med dronene. Det vi har kjøpt av teknologi fra kinesiske myndigheter kommer med en risiko. Derfor er vi svært opptatte av hvordan vi bruker utstyret, sier Bjørnland.

Hun legger samtidig til at DJI-dronene er de beste på markedet.

Bruken møter kritikk

Uighurkomiteen, Hongkongkomiteen og Tibetkomiteen har sendt brev til både Justisdepartementet, justiskomiteen og politiet om droneavtalen.

Organisasjonene mener kjøpet er i strid med norske sikkerhetspolitiske interesser.

Emilie Enger Mehl sitter foran en forgylt dør og vegg. Hun har på seg en blå tweed-jakke, kneppet til halsen. Det blonde håret henger løst, og blikket hennes vender seg til venstre.

Justisminister Emilie Enger Mehl møtte i formiddag politidirektør Benedicte Bjørnland i et hastemøte om dronene.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Justisminister Mehl sa til NRK i går at hun har bedt om å få verifisert informasjonen i bekymringsmeldingen.

Også justispolitisk talsperson for Høyre, Sveinung Stensland, er kritisk til dronene.

Han er ikke fornøyd med det justisministeren signaliserer fredag.

– Vi har bedt justisministeren komme til Stortinget neste uke for å grave videre i dette. Jeg er ikke beroliget av det ministeren nå sier, sier Stensland.

Andreas Sjalg Unneland (SV) mener dronekjøpet må stanses.

– Og vi forventer at regjeringen gjennomgår rutinene for innkjøp.

– Med valget av DJI droner, risikerer politiet å støtte økonomisk et selskap som samarbeider med kinesiske myndigheter sin overvåking og undertrykking av uigurer. Det er rett og slett ikke forsvarlig, sier Sjalg til NRK.

DJI avviser beskyldningene overfor NRK og sier at ingen har tilgang på data fra dronene, med mindre kundene aktivt velger det selv.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger