NRK Meny
Normal

Parat avviser frivillig lønnsnemnd

Norwegian vil avslutte streiken med frivillig lønnsnemnd, men Parat sier blankt nei.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud vil ikke gå med på forslaget om frivillig lønnsnemnd. – Konflikten kan derfor ikke løses gjennom en lønnsnemnd.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Bjørn Kjos informerte pressen om streiken 04. mars.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos beklager sterkt overfor passasjerene som rammes av streiken, som mandag er inne i sitt tiende døgn.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I en e-post til NTB skriver Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud at han stiller seg «uforstående» til forslaget fra Norwegian.

– Vi sitter fortsatt i samtaler med selskapet, og dette utspillet kan skade forhandlingene som pågår, sier Skjæggerud.

Han påpeker at konflikten ikke dreier seg om lønn.

– Konflikten kan derfor ikke løses gjennom en lønnsnemnd, sier Skjæggerud, som ikke vil gi ytterligere kommentarer så lenge partene sitter i forhandlinger.

Veldig fastlåst

Svaret kom nesten umiddelbart etter at Norwegian hadde bedt om frivillig lønnsnemnd for få en slutt på streiken.

– Årsaken er at situasjonen er veldig fastlåst, var begrunnelsen fra kommunikasjonsdirektøren hos Norwegian Anne-Sissel Skånvik.

Dermed ville de fraskrive seg retten til å avslutte forhandlingene på egen hånd og la en tredjepart løse konflikten.

– Dette kan løse konflikten, men det forutsetter at begge parter ønsker frivillig lønnsnemnd, sa administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart før forslaget ble stemt ned av Parat.

E-poster og telefoner

Tidligere i dag ville verken Norwegian eller Parat si noe om når de ville gjenoppta forhandlingene, men etter det NRK kjenner til har forhandlingene pågått uten at partene sitter fysisk sammen.

– Forhandlingene gjenopptas i dag, men jeg har ikke tid og sted, sa informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NRK mandag morgen.

Søndag kveld tok partene pause, halvannet døgn etter at forhandlingene i Norwegian-konflikten ble gjenopptatt.

Men etter det NRK erfarer fortsetter forhandlingene mandag per e-post og telefon.

Rammer mange

Hittil er rundt 200.000 passasjerer rammet av streiken etter at 25.000 nye passasjerer ble rammet mandag. Igjen er det innenrikstrafikken som vil bli rammet hardest.

Søndag skrev NRK at Norwegian-ledelsen varsler nye permitteringer dersom partene ikke kommer til enighet innen rimelig tid. Sandaker-Nielsen sa det kan bli aktuelt å permittere flere hundre ansatte.

Mandag formiddag vil han ikke si noe om det fortsatt er aktuelt.

– Det er for tidlig å si.

Norwegian sier til NRK at det vil minst ta en til to dager før flyselskapet er i normal drift igjen, etter at streiken er avsluttet.

– Det er vanskelig å gi et klart svar på dette, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian. ​

– Vil flagge ut

Mandag skriver avisen The Sunday Times at Norwegian planlegger å flagge ut og bli britisk. Selskapet heter Westforce Aviation og ble opprettet i desember i fjor, skriver NTB.

Storbritannia, og spesielt Gatwick i London, er der Norwegian vokser mest for tiden, og selskapet har planer om mange nye ruter til for eksempel Sør-Afrika og land i Asia, påpeker hun. Skånvik viser til behovet for å få tilgang til bilaterale avtaler med for eksempel India.

Westforce Aviation frontes av to luftfartsadvokater fra selskapet Ince & Co i London, skrev Sunday Times, som først meldte om nykomlingen. Inntil mandag var det ikke kjent hvem som sto bak selskapet, som søkte om lisens hos britiske luftfartsmyndigheter i januar. Søknaden gjelder både charter- og rutefly

Skånvik bekrefter overfor NRK at Norwegian prøver å få en engelsk driftstillatelse for videre satsing fra blant annet Gatwick.

– Men det er ikke aktuelt å flagge ut. Det norske morsselskapet skal være i Norge også i framtiden, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger