– Jeg kommer ikke til å si til noen at det er palmeolje i noe før jeg har fått det skriftlig, eller før jeg må informere om det. Jeg vet ikke hva som er eller ikke er i foret som fisken får, sier fiskesjef på Fisketorget i Bergen, Dan Even Fjellskog.
Men oppdrettslaksen i fiskedisken hans kan ha spist mat som inneholder den omstridde og miljøfiendtlige palmeoljen. For de tre største produsentene av fiskefor bekrefter alle til Bladet Norsk Fiskeoppdrett, at de bruker palmeoljeprodukter i små mengder. Kommunikasjonssjef Peter Hagen i fiskefôrprodusent EWOS forteller hvorfor:
– Vi bruker palmeolje i to varianter, et biprodukt fra palmeoljeproduksjon og en herdet palmeolje. Det er snakk om i overkant av et prosent av resepten.
Benektet først bruken
Tidligere i uken har oppdrettsnæringen benektet overfor NRK at det er palmeoljeprodukter i fôret, men på gjentatte forespørsler innrømmer forprodusenten nå at fiskeforet inneholder opp mot en prosent palmeolje.
EWOS bruker ca. 6000 tonn palmeoljeprodukter i året. Det er mer enn hele næringsmiddelindustrien til sammen.
Hagen sier årsaken er at man må ha en liten andel mettet fett for å holde oljeblandingen sammen i pelleten.
– Meg bekjent er bruk av mettet fett som teknisk hjelpemiddel ganske utbredt innenfor industriell matproduksjon. Laksen nyttiggjør seg i svært liten grad disse mettede fettsyrene og blir i hovedsak utskilt ufordøyd, sier Hagen.
Fiskeforfabrikken EWOS i Florø.
Foto: Ottar Starheim / NRK10.000 tonn
Beregning bladet Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no har gjort viser at at de tre store fôrselskapene brukte 10 000 tonn palmeolje i 2013, men tallene fôrselskapene selv opplyser er noe lavere.
– Skretting bruker ikke palmeolje som energikilde i fôret. Men palmeolje inngår tidvis i små mengder som teknisk råvare i ferdig fôr for å unngå fettlekkasje. Dette gjør det mulig å produsere dietter med høyt energi innhold som har en positiv effekt miljømessig da det betyr at fisken vokser raskere med god ernæringsrik mat, skriver Mari Husa, kommunikasjonssjef i Skretting, i en e-post til NRK.
Fôrselskapene har unngått å bruke palmeoljeprodukter som fôrråvare nettopp for å være miljøvennlige. Palmeoljen gir riktig konsistent og sørger for at pelleten ikke lekker.
– Grunnen til at vi buker palmeolje er fordi den har helt unike egenskaper som gjør den spesielt egnet til å gi fôret den rette tekniske kvaliteten, sier Vidar Gundersen i Biomar til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no..