Øyenvitne på Grønland: – Politiet kunne lett tatt kniven fra kvinnen

GRØNLAND/OSLO (NRK): Øyenvitnet Abdikarin Idow Ali mener at kvinnen som ble skutt av politiet, verken truet politiet eller barnet. – Politiet kunne lett tatt kniven fra henne, sier han.

Abdikarin Idow Ali var øyenvitne til hendelsen

RASENDE: Øyenvitnet Abdikarin Idow Ali peker på innsiden av porten på Grønland der en kvinne i 30-årene ble skutt av politiet fredag kveld. Ali er rasende over politiets håndtering av situasjonen, og mener det var feil av politiet å skyte henne.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Flere fra det norsksomaliske miljøet er rasende over politiets håndtering i Breigata på Grønland, der en norsksomalisk kvinne ble skutt og skadd av politiet fredag kveld.

Fem timer etter skytingen var det fremdeles en amper stemning og mange skuelystne på åstedet. Et øyenvitne hevder at kvinnen var rolig, og ikke truende – verken overfor barnet eller politiet – før skytingen.

– En politikvinne ba henne legge ned kniven. Så skjøt en politimann, som stod lenger unna, kvinnen i magen. Politiet kunne lett tatt kniven fra henne. Det var feil å skyte henne, sier Abdikarin Idow Ali til NRK.

Ifølge politiet skal kvinnen i 30-årene ha prøvd å hogge mot et barn med kniv i et portrom da politimannen skjøt henne.

– Det var forferdelig

Ali forteller også at kvinnen hadde en mopp i den ene hånden. Han er fortsatt preget over den dramatiske situasjonen.

– Det var mange barn i bakgården, og det var forferdelig å se det hele, sier han og peker på innsiden av porten der skuddet ble løsnet.

Før Ali snakket med NRK, avga han også vitneforklaring til politiet. Han sier at han ikke kjenner kvinnen personlig. Vitnet er overbevist om at politiet kunne håndtert situasjonen annerledes.

– Jeg hadde forstått politiet om hun var aggressiv, men det var hun ikke. De kunne snakket til henne på en roligere måte og ventet litt, mener han.

Aweys Abdulaahi Nur ble vitne til hendelsen

ØYENVITNE: Aweys Abdulaahi Nur ble vitne til skytingen på Grønland fredag kveld. Han mener at politiet kunne avverget situasjonen – uten å bruke pistol.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

– Må bruke noe annet enn pistol

Også norsk-somaliske Aweys Abdulaahi Nur sier han så skytingen. Han sier at politimannen skjøt kvinnen da hun kom nærmere politiet og viftet med kniven. Han forstår likevel ikke at politiet skjøt kvinnen.

– Da politiet skjøt, tenkte jeg: «Hva faen, skyte med pistol?». De må bruke noe annet enn pistol i en slik situasjon. Politiet hadde mange andre muligheter. De kunne løst det annerledes, sier han til NRK.

Fredag kveld opplyste politiet at kvinnen er innlagt med moderate skader. Hun behandles ved Oslo universitetssykehus.

Kvinne skutt på Grønland i Oslo. Politiet og vitner på stedet.

POLITIET SKJØT KVINNE: Ifølge politiet skal kvinnen i 30-årene ha prøvd å hogge mot et barn med kniv i et portrom da politiet skjøt henne.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Spesialenheten varslet

Rett etter skytingen sa operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt at politiet rykket ut etter å ha fått melding om at en person hadde hørt en kvinne rope at hun ville drepe sine barn.

Barnet er sjekket av ambulanse og fremstår som uskadd. Det er ukjent hva slags relasjon kvinnen og barnet har.

Spesialenheten for politisaker er varslet og har vært på stedet for å gjøre undersøkelser og snakke med de involverte politifolkene.

Politiet i Oslo kan ikke kommentere saken, og viser til spesialenheten.

– Saken etterforskes nå av spesialenheten. Et av fokusområdene der er nettopp å se på om handlingene var i henhold til regelverket, sier operasjonsleder Martin Todnem til NRK.

Politiet i Oslo skjøt en kvinne som truet et barn med kniv. Foto: Fouad Acharki

SE VIDEO: Flere hundre personer var i krysset da politiet ankom Grønland. Ifølge politiet skal kvinnen ha prøvd å hogge mot et barn med kniv like før skytingen. Her snakker Abdikarin Idow Ali med politiet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger