NRK Meny
Normal

Overrasket over sterk prisvekst i juli

BJØRVIKA (NRK): Eiendomsbransjen hadde forventet en nedgang i boligprisene i juli. I stedet opplevde man en prisvekst på 0,9 prosent.

Boligprisene i årets julimåned var 2,6 prosent høyere enn i samme måned i fjor. Christian Dreyer i Eiendom Norge er overrasket.

Boligprisene i årets julimåned var 2,6 prosent høyere enn i samme måned i fjor. Christian Dreyer i Eiendom Norge er overrasket.

Da boligprisstatistikken skulle legges fram tirsdag formiddag dro Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, paralleller til den varme sommeren.

– Nå skal vi se om boligmarkedet har vært like hett som sommeren ellers, sa Dreyer før han la fram statistikken som viste at boligprisene i juli i år var 0,1 prosent høyere enn i juni 2014.

Ettersom prisene normalt synker om sommeren, steg prisene med 0,9 prosent når man korrigerer for sesongvariasjoner. Det viser statistikken som Eiendom Norge presenterte i formiddag.

Juli er dermed den sjette måneden på rad med sesongkorrigert vekst.

Statistikken omfatter alle boliger som er annonsert via finn.no, noe som tilsvarer 70 prosent av boligene som omsettes her til lands.

Sammenlignet med juli 2013 i er boligprisene nå 2,6 prosent høyere.

Forventet nedgang

– Vi er noe overrasket siden vi hadde forventet en forsiktig nedgang. De sesongkorrigerte tallene viser en sterk prisutvikling, sier Christian Vammervold Dreyer.

Juli er sammen med desember tradisjonelt den tiden av året hvor aktiviteten i boligmarkedet er lavest.

Dreyer sier det blir spennende å se om tendensen vil korrigere seg når boligmarkedet tar seg opp igjen i august.

– Det som er blitt solgt i juli er hovedsakelig boliger som ble annonsert før ferien, og hovedvekten er på små leiligheter i sentrum, sier Dreyer.

Totalt ble det solgt 4268 bruktboliger i Norge i juli, omtrent på samme nivå som i fjor.

– For høy prisvekst i Tromsø

Tromsø opplever sterkest vekst fra juni med 0,9 prosent. Deretter følger Oslo med 0,5 prosent og Bergen med 0,4 prosent.

– I Tromsø er veksten siste 12 måneder på hele 12,3 prosent. Det er ingen som ønsker seg en så kraftig vekst, kanskje med unntak av dem som skal selge bolig i Tromsø akkurat nå. Her håper vi på en utflating i høst, sier Dreyer.

Prisutviklingen i Kristiansand og Stavanger har vært negativ det siste året, men her mener Dreyer utviklingen har snudd i Kristiansand.

– Sandnes har svakest utvikling de siste 12 måneder med et fall på 2,5 prosent, sier han.

Prisendringer i boligmarkedet i prosent

Område

Endring siste måned

Endring siste år

Endring siste 5 år

Endring siste 10 år

Oslo

0.5

0.4

38.1

88.06

Berge

0.4

4.7

43.0

93.43

Trondheim

0.2

2.2

46.5

91.41

Stavanger

-0.1

-1.4

39.4

141.62

Kristiansand

0.3

-0.8

11.1

85.72

Tromsø

0.9

12.3

41.7

87.14

Norge

0.1

2.6

33.8

86.02

– God aktivitet

Tendensen finner man igjen i statistikken som ble sluppet før helgen.

Før helgen kom Garanti Eiendomsmegling med sin månedsstatistikk. Den viser en oppgang på 1,9 prosent i prisene på borettslagsleiligheter i juli i år sammenlignet med samme måned i fjor.

Fra juni til juli i år økte prisene med 0,7 prosent.

– Det har vært godt aktivitet i markedet i en vanligvis stille måned, sa administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling til NTB på fredag.

Obos melder om en nedgang på 0,4 prosent fra juni til juli, ifølge Aftenposten.

Sammenlignet med juli i fjor er prisene 2,1 prosent høyere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger