Hopp til innhold

Over 100.000 biler uten forsikring

Flere enn 100.000 biler mangler forsikring, opplyser Statens vegvesen. Skjer en ulykke kan sjåføren i uforsikret bil bli gjeldsslave på livstid.

Statens Vegvesen

– De som er uvitende om at bilen mangler forsikring, er takknemlige når vi stopper dem, sier Arne Lerhol, inspektør i Statens vegvesen. Ved hjelp av kameraer langs motorveien sjekkes bilnumre forløpende mot offentlige registre.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Mange vet ikke at de mangler forsikring, sier Arne Lerhol, inspektør i Statens vegvesen.

Det er ikke lov å kjøre på veiene uten forsikring eller ubetalt årsavgift, en av jobbene til Statens vegvesen er å finne dem som ikke har papirene i orden.

Langs veiene ved Taraldrud trafikkstasjon i utkanten av Oslo har Statens vegvesen kameraer som fanger opp bilnumre. Fortløpende sjekkes numrene mot datasystemer.

– Konsekvensene for en som kjører uten forsikring kan være fatale, fordi sjåføren må betale erstatning av egen lomme, sier Lerhol.

Skjerm hos Statens Vegvesen

Her fanger et kamera langs motorveien opp bilnummeret til en passerende bil. Statens vegvesen følger med fra bua si og sjekker i sanntid om bilen har alle papirer i orden.

Foto: NRK

I fare for å bli avskiltet

Dataskjerm

Statens vegvesen er koblet til en rekke datasystemer. Når et kamera fanger opp et bilnummer eller et kjøretøy vinkes inn til kontroll, sjekkes årsavgift og forsikring, om bilen er meldt stjålet, har mangellapper osv.

Foto: NRK

Døgnet rundt er Vegvesenet på veiene eller i kontrollstasjoner som denne på Taraldrud for å sjekke kjøretøy.

– En bil uten forsikring eller manglende betalt veiavgift, kan bli avskiltet på stedet, sier Lerhol.

Utenfor bua på Trafikkstasjonen står en trailer som ifølge datasystemet er uforsikret.

– Jeg er helt sikker på at forsikringen er betalt, sier lastebileieren til NRK.

Statens Vegvesen

I kontrollbua på Taraldrud trafikkstasjon. Utenfor står en lastebil som ifølge datasystemet mangler forsikring. Inspektørene sjekker sjåførens påstand om at forsikringen er betalt og kontakter forsikringsselskapet for å oppklare det hele.

Foto: NRK

Men før kontrollørene har fått en bekreftelse fra forsikringsselskapet, får ikke mannen kjøre videre.

Selv om datasystemene sjekker bilenes godkjenninger og papirer, hender det at forsikringen er betalt uten å være registrert.

– Vi sjekker med forsikringsselskapet om manglende registrering er en feil fra deres side, sier en av inspektørene.

Gjeldsslaver på livstid

– Det finnes egentlig ingen grense for hvor store erstatningsbeløpene kan bli, sier Roger Stenseth, fagdirektør i Trafikkforsikringsforeningen, TFF.

Hvert eneste år er mer enn 500 biler uten forsikring involvert i ulykker.

Å kveste et annet menneske på livstid kan bli et gjeldsmareritt.

– Vi har eksempler der sjåfør uten forsikring på bilen har måtte betale fem millioner kroner fra egen lomme i erstatning. Men beløpet kan bli mye høyere, sier Stenseth.

Når en uforsikret bil gjør skade vil den skadelidte personer få erstatning fra TFF. Etter utbetalingen derfra krever foreningen tilbake krone for krone fra den uforsikrede.

– Jeg tror mange ikke er klar over hva som kan bli konsekvensene av å kjøre uten forsikring. Hadde de visst hvor ille det kan gå, hadde de neppe kjørt uten forsikring, sier Stenseth.

Særlig i forbindelse med eierskifte, er det mange som tror de har gyldig forsikring.

Statens Vegvesen

De fleste kjøretøyene som kontrolleres har papirene i orden, ifølge inspektørene. Men er det mangler som ubetalt forsikring, avskiltes bilen på stedet.

Slipper avklipping av skiltene

På trafikkstasjonen på Taraldrud ser det ut til å gå i orden for lastebilsjåføren. Forsikringsselskapet har gitt muntlig svar på at forsikring er betalt, og snart vil sjåføren igjen være ute på veien.

Mer enn tre millioner kjøretøy er registrert i Norge. Antall kjøretøy uten forsikring ifølge registrene til Statens vegvesen er per dags dato 100.013. Det inkluderer både busser, personbiler, varebiler og trailere.

LES OGSÅ: – Slitte vinterdekk like farlige som sommerdekk Forsikringer blir dyrere

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger