Hopp til innhold

Ønsker at flere frivillige avgir DNA-prøver i voldtektssaker

Politiet ønsker at flere melder seg frivillig for å avgi DNA-test i voldtektssaker. Kripos har sendt brev til flere hundre menn i et område i Oslo etter en grov overfallsvoldtekt på Tveita i fjor høst.

Polititegning av voldtektsmann i Hellerudveien i Oslo

Politiets tegning av voldtektsmannen har ikke brakt dem til gjerningsmannen. Nå ber de menn i dette området av byen avgi DNA-prøve.

Foto: Politiet

Natt til lørdag 8. oktober ble en ung jente overfalt og voldtatt i Hellerudveien på Tveita. Til tross for at politiet har DNA-funn i saken og har fått inn flere tips, er gjerningsmannen ikke funnet.

Nå har Voldtektsgruppa i Kripos sendt ut brev til om lag 200 menn i den aktuelle aldersgruppa som bor eller har bodd i området. Der blir de bedt om å avgi en DNA-prøve frivillig.

Politiet tror at DNA-testingen vil kunne bli et viktig verktøy i tiden som kommer.

– Vi har spor som gjør at vi tror at gjerningsmannen er fra dette området. Hvis det å kunne utelukke flere personer er av verdi, vil denne typen etterforskning være til hjelp i slike saker, sier Cecilie Lilaas-Skari, leder av Voldtektsgruppa hos Kripos.

Kan bli mer brukt

Ved funn av sikker DNA i voldtektssaker hvor gjerningsmann er ukjent, mener politiet denne type testing av folk kan bli mer brukt.

Etter voldtekten i Hellerudveien fant politiet DNA, som matchet med minst to andre grove overgrepssaker flere år tilbake, og frykter nå gjentagelser. Politiet vil derfor at flest mulig menn i området skal teste seg.

– Prøvene og analysene vil kun bli brukt i denne saken, de blir kastet etterpå. De blir ikke oppbevart for ettertiden, sier Lilaas-Skari.

Hvis ikke denne runden gir resultater, vil politiet vurdere å utvide området for menn som blir bedt om å komme.

Datatilsynet skeptisk

Ove Skåra

Informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, er skeptisk til at en som er uskyldig, må bevise sin uskyld.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Etter drapet på 98 år gamle Hilde Feste i Os, har politiet vurdert å be om DNA-prøver fra alle menn som var i Os sentrum den kvelden. Gjennom utskrifter av mobiltrafikken, kan politiet plukke ut menn i den aktuelle aldersgruppen.

Informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, har tidligere sagt til NRK.no at tilsynet har store betenkeligheter med denne praksisen.

– Selv om man er uskyldig, må man bevise sin uskyld. Det kan oppfattes som belastende for den som blir bedt om å avgi en DNA-test, sa Skåra.

Datatilsynet er meget skeptisk til innsamling av DNA fra personer som ikke er mistenkte i en straffesak. Når et navn blir knyttet til en alvorlig kriminell handling, blir det lagret hos Rettsmedisinsk institutt til evig tid.

– Datatilsynet har krevd at instituttet fjerner navn fra dette registeret når en person er sjekket ut av saken, men slik er ikke instituttets praksis i dag. Dette må de som avgir frivillig prøve være klar over, mener Skåra.Lyspunkt

AKTUELT NÅ