Hopp til innhold

Økokrim-leder: Sluttet etter trusler i Tønne-saken

Daværende fungerende leder i Økokrim, Erling Grimstad, sier at han mottok trusler i den såkalte Tønne-saken som gjorde at han sluttet i politiet.

Daværende fungerende leder i Økokrim, Erling Grimstad sier at han fikk trusler i den såkalte Tønne-saken.

ÅPEN: Det var på Konferansen for varsling og samfunnsansvar 2018 at Erling Grimstad fortalte om sine opplevelser. Foto: Knut A. Dyvik/Rettsgruppen for varsling og etikk

– Saken gjorde at jeg sluttet etter 23 år, sa tidligere politimann og statsadvokat Erling Grimstad på Konferansen for varsling og samfunnsansvar 2018 i dag.

Grimstad ønsker ikke å utdype dette overfor NRK. I sitt foredrag kommentererte han heller ikke hvem som skal ha fremsatt truslene, eller om han i det hele tatt vet hvem som i så fall sto bak.

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette ut over det jeg sa i foredraget, sier Grimstad til NRK.

Grimstad var nestleder i Økokrim i 2002 og ledet da etterforskningen i den såkalte Tønne-saken, der tidligere statsråd Tønne og advokatfirmaet BA-HR, som representerte Kjell Inge Røkke, var mistenkt for økonomisk kriminalitet.

Grimstad sier i foredraget at truslene var så alvorlige at han gikk til en spesialenhet i politiet som driver med vitnebeskyttelse, og ba om hjelp til å vurdere sin egen trygghet og situasjon.

– Jeg fikk beskjed om at dette er en trussel som ikke går ut på tid. Den har en ubestemt tidslengde, de anbefalte at jeg fikk væpnet politi både hjemme og ute.

Den tidligere Økokrim-etterforskeren sier at han ikke bare var redd for sin egen sikkerhet, men også barnas.

Jeg så for meg en skolehverdag for mine barn hvor de ble fulgt til skolen, og hvor hele vårt liv ble ødelagt. Jeg bestemte meg for å ikke velge det. Det gjorde noe med livskvaliteten.

Erling Grimstad / NRK

– Jeg så for meg en skolehverdag for mine barn hvor de ble fulgt til skolen, og hvor hele vårt liv ble ødelagt som følge av politibeskyttelse. Jeg bestemte meg for å ikke velge det. Det gjorde noe med livskvaliteten.

Erling Grimstad

Erling Grimstad i 2002, da han ledet etterforskningen i Tønne-saken.

Foto: Arash A. Nejad / NTB scanpix

Tok sitt eget liv

Tore Tønne tok sitt eget liv 20. desember 2002, samme dag som han var tiltalt for grovt uaktsomt bedrageri.

Tiltalen kom etter at han var anklaget for å ha mottatt etterlønn fra staten samtidig som han arbeidet som konsulent for Kjell Inge Røkke.

En advokat i advokatfirmaet BA-HR ble ilagt og vedtok et forelegg på 50.000 kroner av Økokrim for regnskapsovertredelse i den samme saken.

Grunnen til forelegget var at selskapet hadde skjult Tønnes arbeid i en faktura BA-HR sendte til Aker RGI forbindelse med Akers overtakelse av Kværner ASA.

 Tore Tønne (t.v.) sammen med Kjell Inge Røkke i 2001.

Tore Tønne (t.v.) sammen med Kjell Inge Røkke i 2001.

Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB scanpix

– Glapp hele fremdriften ut av våre hender

Økokrim ble kjent med disse anklagene etter at advokat Thor-Erik Johansen tipset dem. Dokumentasjonen Johansen sendte til Økokrim, hadde han fått av av sin klient og daværende BA-HR-direktør Kari Breirem.

Breirem ble varsler da hun nektet å signere en falsk faktura på 1,5 millioner kroner som skulle utbetales til Tønne høsten 2002. Breirem ble senere sparket fra firmaet, og saken endte med forlik.

Grimstad sier nå at den viktigste perioden i en sak, er fra varsleren har gitt beskjed til andre får vite noe. Da begynner sletting av dokumenter, manipulering av vitner.

BOK KARI BREIREM

Kari Breirem ga i 2007 ga ut boka "På BA-HR bakke". Der skriver hun at hun har angret mange ganger, men at hun er overbevist om at hun gjorde det eneste rette. Hun har tidligere fortalt om grov sjikane og at hun fryktet for sin egen og familiens sikkerhet i forbindelse med saken.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Økokrim ble imidlertid tatt på sengen da Dagbladet kunne avsløre saken.

– Vi hadde planlagt en nitidig etterforskning, frem til jeg så at Dagbladet hadde saken på førstesiden. Da glapp hele strategien for etterforskningsarbeidet ut av våre hender, og vi styrte ikke fremdriften lenger, sier Grimstad i foredraget.

Varslet om trusler i 2003

Selv om Grimstad ikke har snakket om truslene mot ham før nå, advarte han allerede i 2002 varsleren Kari Breirem om at hun kunne være i fare.

Breirem ble oppsøkt av Grimstad i sitt hjem i Ski om kvelden 21. november 2002.

Grimstad lot henne også forstå at hun kunne være i fare i forbindelse med denne saken, og etter besøket hos henne kontaktet han politiet i Follo.

Politiet skulle rykke ut straks det ble ringt fra Breirems telefon. Grimstad sa heller ikke den gang noe om hvor truslene kom fra.

– Helt ukjent

– Dette er helt ukjent for Aker, sier kommunikasjonsdirektør i Aker ASA, Atle Kigen, til NRK når han blir bedt om å kommentere Grimstads uttalelser på konferansen.

NRK har også vært i kontakt med advokatfirmaet BA-HR om truslene Grimstad forteller han mottok.

Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Knut T. Traaseth, opplyser at han har sjekket internt, og at truslene er helt ukjente for BA-HR.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier følgende til NRK om saken tirsdag ettermiddag:

– Dette har jeg ingen erindring om at er formidlet til meg tidligere. Derfor er det ikke mulig å gi noen kommentarer i dag, sier Busch.

Forfatter Ivar Hippe, som har skrevet bok om Tønne-saken, sier til NRK at han ikke tidligere har hørt om truslene Grimstad viser til i denne artikkelen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger