Landbruksministeren som ikke vil være bonde

Landbruksminister Sylvi Listhaug trives i fjøset. Men odelsjenta vil ikke drive hjemgården i Ørskog på Sunnmøre.

Sylvi Listhaug, ny landbruksminister og odelsjente

FRA SLOTTET TIL FJØSET: Sylvi Listhaug ble onsdag utnevnt til landbruksminister i Erna Solbergs regjering. Hun har gode minner fra turer i fjøset i barndommen, men ser ikke for seg et liv på heltid som bonde.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Elisabeth Onsum / NTB scanpix / NRK

– Dette er kjente omgivelser. Jeg var svært mye i fjøset da jeg vokste opp. Jeg hadde faste oppgaver med å mate kalver og følge opp der, det var veldig kjekt, sier Sylvi Listhaug til NRK.

NRK møter den sylferske landbruksministeren fra Fremskrittspartiet i fjøset på Kongsgården på Bygdøy. Her har hun byttet ut stilletthælene med et par solide støvler.

Etter å ha rengjort kua Dagros' spener, tar Listhaug et godt tak og begynner å melke. Tynne, hvite stråler spruter i flere retninger.

Sylvi Listhaug i fjøset på Kongsgården på Bygdøy

PÅ HJEMMEBANE: - Jeg var svært mye i fjøset da jeg vokste opp. Jeg hadde faste oppgaver med å mate kalver og følge opp der, det var veldig kjekt, sier Sylvi Listhaug.

Foto: Elisabeth Onsum / NRK

– Jeg skulle nesten ha gjort slik jeg gjorde da vi var små, da tok vi melka rett i munnen, husker landbruksministeren.

Hun har få problemer med å sette melkemaskinen på kuas spener, og får skryt fra bonden i fjøset for arbeidet.

– Jeg har gjort dette før. Det som er viktig, er at det ikke kommer luft inni, forklarer Listhaug.

Frykt i næringen

At Frp har inntatt landbruksdepartementet har skapt en viss frykt i næringen.

– Det er den desidert mest utfordrende regjeringserklæringen som er lagt frem noensinne, sier Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til NRK.

– Sylvi Listhaug er selv odelsjente. Appellen min er at hun lager en så god politikk at hun selv finner det økonomisk interessant å ta over egen eiendom hjemme i Møre og Romsdal, legger hun til.

Ann Merete Furuberg

APPELL: - Appellen min er at Listhaug lager en så god politikk at hun selv finner det økonomisk interessant å ta over egen eiendom hjemme i Møre og Romsdal, sier Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Foto: Norsk bonde- og småbrukarlag

Den 26 år gamle bonden Ola Hagebakken fra Søre Osen i Trysil har nettopp investert fem millioner kroner i grisefjøset sitt. For ham er Frp i landbruksministerstolen dårlig nytt.

– Det kunne ikke ha blitt stort verre, mener Hagebakken.

Han frykter en politikk som gjør at han som bonde ikke får betalt for gårdsarbeidet og ikke levert maten, fordi det er mye billigere for matvarekjeder og -produsenter å ta inn landbruksvarer fra utlandet.

Vil ikke drive gård

Den nyutnevnte landbruksministeren har ikke bestemt seg for om hun vil ta over hjemgården.

– Jeg synes det er veldig vanskelig, vedgår hun.

– For meg er det ikke aktuelt å drive gården, selv om jeg tar over den, sier Listhaug, og forklarer:

– Det er rett og slett fordi det er veldig mye arbeid med en gård. Det er lite fri, i hvert fall slik vi har drevet gården. Det krever at du er i fjøset på morgen og kveld, 365 dager i året. Hvis du skal noe, må du planlegge nøye. Det er en livsstil som ikke passer for meg.

Listhaug ønsker likevel å se flere unge i landbruksnæringen. For at det skal kunne skje, mener Bonde- og småbrukerlaget at hun må legge om politikken.

– Foreløpig er det som står av konkrete virkemidler (i regjeringserklæringen, journ. anm.) stikk i strid med å gjøre det attraktivt for unge som vil ta over, sier Merethe Furuberg.

Rev i hønsegården

Kommentator Kato Nykvist i avisa Nationen forklarer hvorfor utnevnelsen av Listhaug er kontroversiell:

– Det minner litt om en krigserklæring. Dette er en politiker som har gått langt i å karakterisere norsk landbruk som et «kommunistisk system». Da er det som å blåse til strid når en slik politiker settes til å styre landbrukspolitikken, sier Nykvist.

Han har kalt Listhaug en rev i hønsegården.

– Man vet hva som skjer når man slipper reven inn i hønsegården: Det kan bli nokså blodig, sier Nationen-kommentatoren.

– Hun har omtalt markedsreguleringene i jordbruket, som næringen er svært opptatt av å beholde, som ganske helsprøtt. Hun er nok en represenant for politikere som synes det er viktigere med billigere mat enn levende bygder, mener han.

– Jeg er ganske ufarlig

Listhaug velger å snu det andre kinnet til når hun får høre Nykvists karakteristikker:

– Jeg vil si til ham: Hvis du har gode innspill, så kom med dem. Så får vi høre og se, sier landbruksministeren.

– Men det er ganske voldsomme ord?

– Ja, men politikerene skal tåle en støyt.

– «Rev i hønsegård»?

– Det blir sagt mye rart, men jeg er i grunnen ganske ufarlig. Jeg er 35 år og fra Sunnmøre, oppvokst på gård og har trasket i barnestøvler i fjøset, påpeker odelsjenta.

– Jeg tror ikke jeg er så farlig som noen kanskje har forsøkt å fremstille meg som.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger