NRK Meny
Normal

Obligatorisk borgerlig vigsel

Trossamfunn kan komme til å si fra seg vigselsretten, borgerlig vigsel kan da bli obligatorisk.

Ekteskap
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Lederen av Stortingets familie- og kulturkomite, May-Helen Molvær Grimstad har sendt brev til barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Bakgrunnen er forslaget til ny ekteskapslov. I det omstridte forslaget fremgår det bl.a. at homofile kan inngå ekteskap på lik linje med heterofile par.

For kort tid tilbake var det en åpen høring i Stortinget om denne saken. 25. April sendte Norges Kristne Råd, en overbygning for en lang rekke forskjellige trossamfunn, brev til stortingskomiteen med en oppfordring om å få en utredning av obligatorisk borgerlig vigsel.

Stortingsrepresentant May Helen Molvær Grimstad ( KrF )

May-Helen Molvær Grimstad.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Alvorlig signal

I brevet skriver rådet at ”det er lang tradisjon for at trossamfunnene har vigselsretten, men det er basert på enighet mellom lovgiver og trossamfunn om forståelse av hva ekteskapet er. Når en slik enighet eventuelt ikke lenger er til stede, vil vi mene at det påligger lovgiver å utrede de mulig sivilrettslige konsekvenser. Det bør eventuelt skje før man gjør lovendringen.”

Molvær Grimstad sier at dette er et alvorlig signal om at en rekke trossamfunn kan si fra seg vigselsretten dersom forslaget til ny ekteskapslov blir vedtatt. Hun har derfor nå bedt barne- og likestillingsministeren sørge for at det blir foretatt en utredning av obligatorisk borgerlig vigsel.

Kirken gir sin velsignelse

Molvær Grimstad mener det er oppsiktsvekkende at departementet ikke har gjort dette før lovforslaget ble presentert. Alle sider ved denne saken må belyses skikkelig. Dersom trossamfunn sier fra seg vigselsretten, kan borgerlig vigsel bli obligatorisk mens for eksempel kirken gir sin velsignelse.

Komiteen skal etter planen avgi sin innstilling i slutten av mai og lovforslaget skal behandles i Stortinget rundt 10. Juni. Molvær Grimstad ser ikke bort fra at komiteens avgivelse kan bli utsatt i påvente av en utredning om obligatorisk borgerlig vigsel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger