NRK Meny
Normal

Obama hjelper unge ut av skapet

Over 10.000 har delt personlige videoer i en nettkampanje for å forhindre selvmord blant unge homofile i USA. Hollywood-stjerner og Obama er noen av dem. Nå etterlyses en norsk versjon.

USA-CAMPAIGN/OBAMA

Det hvite hus tok selv kontakt med it gets better for å si at både Barack Obama og Hillary Clinton hadde lest inn sine personlige beskjeder til unge homofile.

Foto: JASON REED / Reuters

Kampanjen www.itgetsbetter.org ble startet av den amerikanske forfatteren, journalisten og sex-spaltisten Dan Savage etter at flere unge, homofile tenåringer valgte å ta livet av seg fordi de ikke klarte å se for seg hvordan livene deres ville bli som åpne homofile voksne.

Se den første videoen som ble lagt ut:

Savage og ektemannen la ut det første videoklippet hvor de forteller om livet sitt, sine erfaringer med å komme ut av skapet og budskapet om at "det vil bli bedre".

– Komme-ut-historiene har effekt

– Det ville ha hatt en stor betydning for meg hvis jeg var 17 år igjen og noen hadde snakket til meg gjennom en Youtube-video og fortalt meg at det vil gå bra til slutt, sier Bård Nylund, leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, LLH.

Ifølge Nylund kan positive rollemodeller i det offentlige rom og anerkjennelsen fra autoritære skikkelser som den amerikanske presidenten, Barack Obama og utenriksminster Hillary Clinton være avgjørende for ungdommer som ikke har kommet ut av skapet.

Ansatte i Apple og Pixar kastet seg på

Siden starten i september 2010, har kampanjen spredt seg over hele verden, og både hvermansen, kjente politikere og stjernene har lagt ut personlige filmklipp hvor de støtte kampanjen.

I tillegg til heterofile kjendiser som Barack Obama, Anne Hathaway, Daniel Radcliffe, og Ke$ha, har homofile i store firmaer som Apple, Pixar og Google begynte å laste opp sine personlige historier.

Se Obamas it gets better-video:

(Saken fortsetter under videoen).

– Følte meg personlig berørt

Stortingspolitiker Håkon Haugli, som også leder Aps homonettverk, kjente seg godt igjen da han så den første videoen på nettsiden.

– Videoene er direkte og personlige, og jeg følte meg veldig berørt av budskapet, sier Ap-politikeren.

Dette førte til at Haugli skrev et langt personlig innlegg om hvordan han selv opplevde det å ikke passe inn i sin oppvekst på Lørenskog.

– Det resulterte i mange sterke reaksjoner fra andre som opplevde at de befant seg i en vanskelig fase, sier Haugli.

Vil ha kampanjen til Norge

Håkon Haugli (Ap)

Nettkampanjen It gets better traff Stortingspolitiker for AP, Håkon Haugli rett i magen.

Foto: Arbeiderpartiet

Ap-politikeren ønsker seg nå en liknende kampanje i Norge.

– Det er noe eget med å høre norske stemmer og profilerte homser fortelle sine historier, sier Haugli.

Lederen for Helseutvalget for homofile, Rolf Angeltvedt, sier de allerede har snakket om å starte en norsk nettkampanje.

– Kampanjen funker ekstremt godt i sosiale medier, sier Angeltvedt.

Les også: Var eller var ikke Gandhi homofil?

Les også: Ny app skal helbrede homofile

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger