Hopp til innhold

Ny app skal helbrede homofile

Appen Exodus skal hjelpe folk til å skifte seksualitet. Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) ber Apple være sitt ansvar bevisst, og fjerne appen så fort som mulig. – LLH er oversensitive, sier høyskolelektor.

APTOPIX Verizon iPhone

Slik kan applikasjonene til iPhone se ut. Nå kan man også laste ned en app som skal lede til helbredelse av homofile.

Foto: Amy Sancetta / Ap

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Applikasjonen Exodus er å finne i iPhone og iPad, og hevder å gi brukerne «frihet fra homofili».

Den amerikanske gruppen fremmer bevegelsen «ex-gay», og mener homofili kan helbredes.

Lederen for landsforeningen for lesbiske og homofile, Bård Nylund, mener Apple bør fjerne applikasjonen så fort som mulig.

Bård Nylund

Bård Nylund er leder for Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH). Han mener Apple bør tenke seg om.

Foto: LLH

– Jeg mener det er like ille som å markedsføre apper med rasistisk innhold, og det tviler jeg på ville fått stå. Apple som innovativt, framtidsrettet selskap kan ikke være bekjent av dette, sier Nylund til NRK.no.

  • Bør Apple fjerne denne applikasjonen? Diskutér i forumet under!

Retten på sin side

Han mener Apple ikke akkurat har tenkt på de mange unge homofile som har iPhone.

– Det sitter ganske mange homofile og lesbiske rundt omkring, som kanskje ikke har kommet ut av skapet, som skammer seg og som kanskje aller helst ikke vil være lesbisk eller homofil. For disse tror jeg ikke det hjelper at de kan laste ned en app på iPhonen som sier at de kan helbredes, sier Nylund.

LLH-lederen møter motstand fra Dag Inge Fjeld, som er kommunikasjonsrådgiver, analytiker og lektor ved Markedshøyskolen.

Han mener Apple har rett til å gjøre akkurat som de vil.

– Det er de som bestemmer kriteriene. Så må man også skille mellom apper og world wide web. Danske Ekstrabladet klagde over at de ikke fikk igjennom en app som viste pupper, og mente Apple drev med sensur. Det er jeg uenig i, sier Fjeld.

– Det er nemlig fullt mulig å gå inn på sider som Apple ikke ønsker å ha som app gjennom den samme iPhonen. Det er bare å gå inn i en annen browser.

Homovennlig selskap

Fjeld mener derimot at Apple skal ha ros for å inkludere homofile.

Han forteller at Tim Cook, som styrer Apple når sjefen Steve Jobs ikke kan, er omtalt som homofil på ulike nettsteder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

APPLE/

Tim Cook (til venstre) og Steve Jobs styrer Apple. Cook er selv åpent homofil.

Foto: KIMBERLY WHITE / Reuters

– I februar ble Cook kåret til Silicon Valleys mektigste homofile. Apple har forøvrig lenge gitt lik status til homofile anssatte og heterolfile med hensyn til familierettigheter og firmaordninger.

– Er det ikke da rart at de lar denne appen få stå?

– Nei, jeg syns ikke det. Kanskje har de tenkt at siden han er homofil, og Apple er kjent for sin toleranse, også bør være tolerante overfor de som mener at homofili kan kureres? svarer Fjeld.

Trond Blindheim

Trond Blindheim ved Markedshøyskolen tviler på at Apple vil merke noe til protestene.

Foto: Mh.no

– LLH mener Apple bør være sitt ansvar bevisst, og fjerne den. Hva tenker du om det?

– Det syns jeg er oversensitivt. Da får de lage sin egen app selv. Det går ikke an å stenge ute en debatt innen psykologien, da får vi sensurering, sier Fjeld til NRK.no.

– Skader ikke

Nærmere 140.000 mennesker har skrevet under på en protest mot Apple på siden change.org.

Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, tviler sterkt på at Apple vil merke noe til motstanden.

– Apple er beinharde på business, så jeg tror ikke dette har noe å si. Jeg kan aldri tenke meg at selskapet merker noe til en eventuell boikott. Den vil i så måte bli marginal for et stort selskap som alle ser ut til å like, sier Blindheim til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)