Hopp til innhold

NVE: – Det må brukes mer penger på sikring av flom og skred

Det brukes 350 millioner kroner på sikringstiltak mot flom og skred hvert år, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det holder ikke, det bør brukes mye mer, mener direktør for NVE, Per Sanderud.

Flom på Frognerstrand camping ved Glomma i Nes

Flom på Frognerstrand camping ved Glomma i Nes.

Foto: Bjørn Arild Madsø

Rundt 100 000 innbyggere i Norge bor i flom og skredutsatte områder ifølge NVE. Det er NVE som har ansvaret for å sikre områdene.

– Vi bruker 350 millioner fra staten i året på denne typen sikring, men hvert år ber vi om et par hundre millioner mer, sier Per Sanderud, direktør i NVE til NRK.

NVE har en liste over mulige sikringsprosjekter på over to milliarder kroner. De er tydelig på at det er mer lønnsomt å bruke mer penger på sikring enn å rydde opp etterpå.

– Man sparer veldig mye skade på eksisterende bebyggelse og på annen infrastruktur som veier, jernbane, store industribygg og næringsvirksomhet, dersom man heller sikrer på forhånd, sier Sanderud i NVE.

Flom ved fylkesveg 312 ved Odden i Øyer

Flom ved fylkesvei 312 ved Odden i Øyeren.

Foto: Sigurd Sandberg / NRK

Utfordrende

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener det et vanskelig å sikre vårt langstrakte land.

– Det er alltid bedre å sikre seg først enn å rydde opp i ettertid. Men det vil alltid være utfordrende å vite hvor den neste flommen kommer. Vi bor i et langstrakt land med røft vær langs kysten og inni landet. Det er alltid lett å være etterpå klok.

Nordlandsbanen stengt på grunn av ras.

Nordlandsbanen måtte i april i år stenges en periode på grunn av ras.

Foto: Bane Nor / NTB scanpix

Men hvis regjeringen er enig i at det er mer samfunnsøkonomisk å bruke penger på sikring enn å rydde opp etterpå, hvorfor bevilges det ikke mer?

– Det bevilges veldig mye penger til det. Også vil det hele tiden være en vurdering, dersom vi vet at det i et område f.eks. skal bygges ny vei så ønsker man å bygge den bedre enn å bruke mye penger på sikring slik at den nye veien kommer senere. Hvis den nye veien er en del av sikringen så kan man slå to fluer i ett smekk, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til NRK.

Kritikk

Regjeringen satte av mindre til flomsikring gjennom NVE i år enn i fjor.

MDGs nye mannlige talsperson Arild Hermstad mener regjeringen har sviktet i kampen mot klimadrevet ekstremvær.

– At veier oversvømmes, hjem raseres, og folk nå tvinges til å evakuere er ikke tilfeldigheter, men en varslet katastrofe og regjeringen har sviktet, sier Hermstad til NTB.

Miljøpartiet De Grønnes landsmøte på Lillehammer 2017.

MDGs nye mannlige talsperson Arild Hermstad mener regjeringen svikter de flom og rasutsatte.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Også Rødt krever at regjeringen setter av friske millioner til flomsikring.

– Flere av flomskadene kunne vært unngått hvis regjeringen hadde satt av nok penger til NVE, sier partiets nestleder Marie Sneve Martinussen til NTB.

Hun mener nye midler må på plass allerede i revidert nasjonalbudsjett, som regjeringen legger fram til uka. Det samme sier SVs Lars Haltbrekken.

– I årene framover kommer vi som følge av klimaendringene til å oppleve mer av de flommene som nå truer rundt om i landet. Derfor er det helt avgjørende at det kommer mer penger til flom- og skredforebyggende arbeid, sier Haltbrekken.

I satsingsforslagene som NVE mener bør gjennomføres innen 2022 er det i de flomutsatte fylkene Oppland og Hedmark alene snakk om tiltak som samlet koster 400 millioner kroner. I Buskerud er tallet 260 millioner kroner.

AKTUELT NÅ