Hopp til innhold

Norske ungdommer smugler khat

Unge nordmenn smugler store mengder av det narkotiske stoffet khat til Norge. En svensksomalier er en av bakmennene i khatsmuglingene, og overskuddet har gått til terrorfinansiering i Somalia.

Video Norske ungdommer smugler khat

Norske ungdommer er flere ganger avslørt i forsøk på å smugle khat til Norge.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse forteller om økte khatbeslag.

Foto: Espen Gleditsch / NRK

Den 41 år gamle svensksomalieren etterforskes nå for organisert narkotikasmugling. Han sier han har hatt et tosifret antall norske kurerer som har jobbet for ham.

Sendte pengene til terrornettverk

Ifølge 41-åringen har pengene han har tjent på smuglingen, gått til å støtte terrornettverket Al Shabaab i Somalia. Til sammen skal han ha sendt flere hundre tusen dollar til Al Shabaab.

– Det er internasjonalt kjent at det er en sammenheng mellom profitt fra narkotikasmugling og terrorfinansiering, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til NRK.

Ifølge personer knyttet til khatmiljøet i Danmark smugles det 15 tonn khat fra Danmark til Norge hver måned.

Så langt i år har Tollvesenet registrert en kraftig økning i antallet beslag.

– Hittil i år har Tollvesenet tatt 9,1 tonn khat, sier Røse.

På under tre døgn smugles stoffet fra afrikanske land, via Europa og inn i Norge.

– Det er to hovedtransportformer. Det ene er per fly, altså at flypassasjerer har dette med i sin bagasje. Den andre er med bil, sier Røse.

Ved Oslo Lufthavn er etnisk norske ungdommer flere ganger avslørt med khat i bagasjen. Ifølge tollerne er dette svært uvanlig når stoffet kommer landeveien.

– Hvis det dreier seg om biltransport, vil det være relativt nytt, sier Røse.

Ungt par ble rekruttert på Oslo-café

I tingretten i Uddevalla i dag startet rettssaken mot en norsk kvinne i begynnelsen av 20-årene. Hun er siktet for å ha smuglet over 1 tonn khat til Norge.

Både den siktene Hønefoss-kvinnen og kjæresten hennes er tidligere ustraffet og var ukjente for politiet helt til de kolliderte på E6 ved Uddevalla i Sverige. Bak i bilen ble det funnet 238,5 kilo khat.

Undersøkelser av bilens GPS viste at de to hadde gjennomført ni smuglerturer fra Danmark til Norge. Ruten har gått fra København, via Malmø og langs E6 til Norge.

Bilen var registrert på svensksomalieren, som er en kjenning av politiet.

Det unge kjæresteparet skal ha blitt rekruttert fra en café sentralt i Oslo, og skal ha fått drøyt 10.000 kroner for hver tur.

AKTUELT NÅ