Hopp til innhold

Norsk kvinne savnet i Sverige – mistenker kidnapping

LANDSKRONA (NRK): Politiet har funnet mobiltelefonen til den norske kvinnen som de mistenker kan være bortført i Sverige. Politiet har ingen mistenkte i saken.

Søk i Sverige etter mulig kidnapping

SØK: Det søkes etter kvinnen som har vært savnet i Landskrona siden julaften.

Foto: Gunnar Bratthammer

Ingen har sett eller hørt noe fra den norske kvinnen siden sent på kvelden julaften, og foreløpig etterforskes saken som en mulig bortføring.

Ifølge svensk politi ble kvinnen sist sett i havneområdet i Landskrona, der båter til og fra øya Ven i Øresund legger til.

Politiet sier til NRK at de har hatt personer inne til avhør, men at ingen har status som mistenkt i saken.

– Etter julaften har vi ikke fått inn noen observasjoner av henne. Vi har gjort noen avhør og samlet inn vitneobservasjoner, og omstendighetene er slik at vi mistenker at det har skjedd en straffbar handling, sier Katarina Rusin, pressetalsperson for region syd i det svenske politiet, til NRK.

Fredag ettermiddag startet den svenske kystvakten med søk i området hvor den norske kvinnen sist ble observert. Politiet sier at søket vil fortsette utover kvelden.

Søk etter savnet kvinne

TIDKREVENDE SØK: Like før klokken 20 fredag kveld var søket fortsatt i gang.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Undersøker mobiltelefon

Politiet bekrefter overfor NRK at de nå har sikret seg kvinnens mobiltelefon. Mobiltelefonen ble funnet på en adresse hvor den savnede kvinnen har en tilhørighet sier pressetalsmann Richard Lundqvist.

Pressetalsmann Richard Lundqvist

Richard Lundqvist, pressetalsmann for region syd i det svenske politiet.

Foto: GUNNAR BRATTHAMMER / NRK

– Det pågår undersøkelser av den nå. Vi går igjennom alt som finnes i telefonen for å se om dette kan føres oss videre, sier han til NRK fredag kveld.

Politiet i Landskrona ønsker ikke å kommentere om det har blitt gjort noen ytterligere beslag.

Utover søket i vannet, har ikke politiet noen ytterligere aktive søk.

– Akkurat nå har vi ingen kjente åsteder eller steder å lete. Vi har bedt publikum om tips, og de kommer inn kontinuerlig, sier Lundqvist til NRK.

Søk i Landskrona

SØK I HAVN: Den svenske kystvakten har søkt i havneområdet fredag ettermiddag.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Veldig ulikt henne

Flere familiemedlemmer har reist til Landskrona for å forsøke å finne 43-åringen. En av kvinnens sønner frykter at det har skjedd noe kriminelt.

– Det er veldig ulikt henne. Hun har aldri vært borte en time engang, uten å sende en beskjed eller legge ut en melding på Facebook, sier sønnen.

Han snakket fredag med politiet i Landskrona om saken.

– Dette påvirker hele familien. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å finne henne, men frykter det verste, sier sønnen.

Kvinnens søster sier til NRK at det veldig ulikt 43-åringen å bli borte, uten å gi et livstegn til venner eller kjente.

– Det er helt grusomt. Det er uvirkelig at noe sånt kan ramme en. Det siste døgnet har vært helt uvirkelig, sier søsteren, som ønsker å være anonym.

Kvinne savnet i Landskrona

Observert med mann

Ifølge politiet i Landskrona er kvinnen mellom 160 og 165 centimeter høy, og har langt, mørkt hår. Hun skal ha vært ikledd en grå, strikket grenser og svarte jeans med hull da hun forsvant.

Etter det NRK får opplyst skal kvinnen ha vært uten flere personlige eiendeler da hun ble borte.

43-åringen ble observert sammen med en mann på kaia i Landskrona kort tid før hun ble borte, men politiet er foreløpig tilbakeholdne med opplysninger om vedkommende.

– Vi vet at kvinnen var sammen med en mann rett før hun forsvant, og den opplysningen er noe vi ser nærmere på. Men det er ingen som er mistenkt eller pågrepet i saken, sier Rusin.

Politiet ber om tips i saken, og er særlig interessert i observasjoner gjort i tiden fra rundt klokken 22 på julaften og gjennom natten til 1. juledag.

– Nå jobber vi med å ta imot de vitnebeskrivelsene vi kan få inn, og avhøre personer som kan være interessante i saken, for å se om det er snakk om en frivillig eller ufrivillig forsvinning.

– Helt uvirkelig

Aftonbladet skriver at kvinnen skal ha vært på en pub i Landskrona, som ligger om lag tre kvarter nord for Malmö, før hun forsvant. Kvinnen er norsk, men er bosatt i Sverige.

Ifølge svenske medier trodde politiet i innledningsvis ikke at det hadde skjedd noe straffbart i saken. Dette endret seg imidlertid i løpet av etterforskningen.

– Omstendigheter som har kommet frem om forsvinningen gjør at vi mistenker at det har skjedd noe straffbart. Dette etterforskes foreløpig som en kidnapping, men dette kan komme til å bli endret, i en pressemelding publisert i dag, fredag.

Svensk politi sier til NRK at de fortsatt holder alle muligheter åpne i saken.

– Vi har ikke låst oss til noen spesifikk teori, men jobber ut ifra at hun er forsvunnet, og jobber med å avdekke om det er ufrivillig, sier Rusin.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT