Hopp til innhold

Norge var vertskap for samtaler mellom Iran og EU-land

Utenriksminister Anniken Huitfeldt har fått kritikk for sitt møte med Irans utenriksminister. Nå viser det seg at Norge også har organisert et møte med regimet i Oslo.

Utenriksminister Anniken Huitfeldts møter Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian

Verken Anniken Huitfeldt eller hennes motpart i Iran Hossein Amir-Abdollahian var til stede på møtet i Oslo.

Norge var nylig vertskap for et uformelt møte mellom Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Iran, bekrefter Utenriksdepartementets (UD) pressevakt Mathias Rongved til NRK.

Iranske og europeiske diplomater fra E3-landene skal ha møttes i forrige uke for samtaler i Oslo.

Nyheten ble først meldt av nettstedet Amwaj.media.

Ifølge anonyme iranske kilder var målet å gjenopplive atomavtalen fra 2015, som ble fjernet under Donald Trumps presidentperiode.

Rongved fra UD mener derimot at målet var å forhindre eskalering.

Målet for møtet var å diskutere alvorlige bekymringer og forhindre eskalering i en spent situasjon, sier han.

UD utdyper ikke hvilke bekymringer eller eskalering de sikter til.

Utenriksdepartementet vil heller ikke svare på spørsmål om innholdet i samtalene eller om møtet var tema da Anniken Huitfeldt møtte den iranske utenriksministeren for noen uker siden.

Tweet fra tysk UD

Også Tysklands utenriksdepartement bekrefter møtet, men tilbakeviser at det var forhandlinger om atomavtalen.

De skriver:

Ja, det har vært et møte mellom diplomater fra Storbritannia, Frankrike og Tyskland og Iran, for å gjøre våre posisjoner veldig klare i møte med den iranske eskaleringen på mange områder. Nei, det er fortsatt ingen forhandlinger, ikke engang om atomavtalen.

Ingen norske politikere var til stede, skriver Utenriksdepartementet i en e-post til NRK.

Oppfordrer til møte med opposisjonen

Statsviter Joseph Salomonsen mener vertskapet setter Norge i kategorien av land som tenker at regimet i Iran vil bestå. I denne leiren er målet å hindre Iran fra å utvikle atomvåpen.

Joseph Salomonsen

Statsviter Joseph Salomonsen sier at Norges vertskap for det iranske regimet forteller at regjeringen ikke sikter på regimeskifte i Iran.

Foto: Universitetet i Agder

– Andre land mener imidlertid at det iranske regimet er svekket gjennom flere måneder med store demonstrasjoner, og at vi derfor bør vi støtte opp om det iranske folkets ønske om regimeskifte, sier han og fortsetter:

– Da er isolasjon og politisk press et virkemiddel. Men det er tydelig at Norge altså har landet i den første kategorien.

Utenriksministeren har flere ganger vært tydelig på at hun fortsetter dialogpolitikken med det islamske regimet fordi hun ikke er for samtaleboikott.

Salomonsen mener hun kan bevise samtalevilligheten ved å invitere også den iranske opposisjonen til samtaler.

– Nå som vi har en røverstat som forsyner Russland med våpen, har mistet legitimitet blant egen befolkning og driver spionasje blant norske borgere, så vil jeg si at det minste Norge kunne gjøre er å invitere eksil-opposisjonen til møter. Senatet i Frankrike, statsministeren i Nederland og europaparlementet har allerede gått i dialog med disse.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har flere ganger vært ute og roset den nye koalisjonen mot regimet i Iran, senest i den persiske nyttårstalen han holdt i forrige uke.

Den består av seks eksil-iranere som har kommet med det de kaller «Mahsa-pakten», som består av en rekke verdier og prinsipper for et demokratisk Iran.

Iranske opposisjonsfigurer deltar på sikkerhetskonferansen i Munich.

Tre iranske opposisjonsfigurer, Masih Alinejad, Nazanin Boniadi og Reza Pahlavi, deltok på sikkerhetskonferansen i Munich.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Fikk kritikk for Iran-møte

Utenriksminister Anniken Huitfeldt har de siste ukene fått kritikk for et møte med den iranske utenriksministeren i FN.

Les også Norge deltok på feiring av den islamske revolusjonen i Iran

QT8iyQufP

I mars møtte utenriksminister Anniken Huitfeldt Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian. Dette møte vakte stor oppsikt.

– Dialogen har ikke ført frem til noe. Folk blir voldtatt og drept. Anniken Huitfeldt må slutte å dulle med mullaene, sa norsk-iranske Michelle Majedi til NRK.

I Stortinget sa Anniken Huitfeldt at det var hennes «fordømte plikt» å snakke med regimet.

Men menneskerettighetsleder Mahmood Amiry-Moghaddam er uenig. Han mener at samtalene i Oslo i forrige uke bare legitimerer regimet.

– Regimet gjør nå alt de kan for å overleve. De har ikke støtte fra folket og er i en dårlig økonomisk situasjon, sier han og fortsetter:

– Jeg skulle ønske at Norge var et foregangsland i å støtte det iranske folk og heller brukte ressursene på det. Hvis de tilrettelegger for samtaler, burde det være angående menneskerettighetsbrudd i Iran, sier Iran Human Rights-lederen.

AKTUELT NÅ