Hopp til innhold

Nobelpris i medisin hedrer virusforskning: – Har reddet millioner av liv

Årets nobelpris i medisin går til tre forskere som oppdaget hepatitt C-viruset.

N1D1XsS15TI

Karolinska institutet opplyser at gjennombruddet har reddet millioner av liv.

Foto: Fernando Vergara / AP

Harvey J. Alter, Michael Houghton og Charles M. Rice får årets nobelpris i medisin og fysiologi. De har oppdaget viruset som er opphavet til sykdommen hepatitt C.

Det opplyser nobelforsamlingen ved Karolinska institutet i Sverige.

Ifølge nobelforsamlingen har de tre forskerne gjort et banebrytende funn av viruset. Blodbåren hepatitt er et av verdens største helseproblemer.

– Dette er en fortjent pris. Disse tre forskerne har utført den type grunnleggende forskning som er helt nødvendig for kunne bekjempe en slik sykdom og en skjult epidemi som gjerne rammer sårbare grupper, sier administrerende direktør John-Arne Røttingen i Norges forskningsråd.

Karolinska institutet skriver at gjennombruddet har gjort det mulig å utvikle blodprøver og nye medisiner som har reddet millioner av liv.

Kronisk leverskade og leverkreft

Sykdommen forårsaker kronisk leverskade og leverkreft hos mennesker over hele verden. Før var det ikke mulig å behandle sykdommen skikkelig.

Hepatitt C overføres gjennom blod. Her i Norge er det spesielt rusmisbrukere som deler sprøyter som blir rammet.

Det er anslått at omtrent 10.000 mennesker i Norge har kronisk hepatitt C.

– Hepatitt A og B-virus har allerede blitt oppdaget, og det var store medisinske gjennombrudd, men en stor andel av tilfellene av blodbåren hepatitt forble uforklarlig, skriver Karolinska institutet i en pressemelding.

Oppdagelsen av hepatitt C-viruset betyr at den høye risikoen for blodinfeksjon kunne forklares.

Alter og Rice er amerikanere, mens Houghton kommer fra Storbritannia.

– Trenger et grunnfjell av forskning

Røttingen forklarer at jobben de tre forskerne gjør er utrolig viktig for framtidig forskning, fordi de har lagt et solid grunnlag.

Spesielt i en pandemi som verden befinner seg i nå, er det viktig å ha et godt grunnlag for å reagere raskt.

– I en krise som vi står i nå trenger vi sanntidsforskning og evnen til reagere raskt, men for å kunne få til det så trenger du et grunnfjell av tidligere langsiktig forskning, og forskere som har vært involvert i dette, sier Røttingen.

AKTUELT NÅ