Hopp til innhold

Nektet å håndhilse på kvinner – fikk ikke fortsette i jobben

En muslimsk vikar ved Ekeberg barneskole ville ikke håndhilse på kvinner av religiøse årsaker. Det førte til at mannen ikke fikk forlenget sitt vikariat på skolen.

Ekeberg skole

JOBBET HER: Den muslimske mann var ansatt i et seks måneders vikariat på Ekeberg barneskole. Da vikariatet nærmet seg slutten, fikk han ikke fortsette, med begrunnelse om at han nektet å håndhilse på kvinner.

Foto: NRK

– Kvinnelige lærere opplevde at han avviste hånden deres, forteller tidligere rektor Bente Alfheim til Dagsavisen, som først omtalte saken.

Mannen, som ikke ønsker å få navnet sitt på trykk, forklarer seg på følgende måte overfor avisen:

– Folk tror det er fordi jeg ser ned på kvinner, men jeg prøver ikke å være kjip med noen i det hele tatt. Tanken er å skape færre fristelser. Min forståelse av islam er at dette er et forbud fra Profeten – fred være med ham – og da følger jeg det.

Verken den muslimske mannen eller ledelsen ved Ekeberg skole har ønsket å kommentere saken overfor NRK i dag.

– Skal ikke være tilfelle i Oslo kommune

Byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen (Ap), forsvarer skolens beslutning.

– Det å ikke ville håndhilse av religiøse grunner synes jeg ikke skal være tilfelle i Oslo kommune, sier Johansen til NRK.

Høring om ungdomskriminalitet i Oslo.

IKKE GREIT: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier at praksisen til mannen ikke skal finne sted i Oslo kommune.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Man skal ikke kunne unngå å ta på et annet menneske fordi man av religiøse grunner finner det uakseptabelt, sier byrådslederen.

Akhenaton Oddvar de Leon, leder i Organisasjonen mot Offentlig Diskriminering (OMOD), tar derimot den muslimske mannen i forsvar.

– Jeg forstår ikke hvordan han (Raymond Johansen, journ.anm.) kan komme til en slik konklusjon i det hele tatt, sier de Leon til NRK.

Han etterlyser hvilken lov Johansen viser til når han krever at man skal håndhilse, og mener sparkingen bryter med Diskrimineringsloven.

– Det er religionsfrihet i Norge. Man kan si at du ikke får jobb hvis din religiøse praksis gjør at det er et hinder for selve jobben.

Det mener han ikke har vært tilfelle i denne saken.

OMOD-lederen mener man må spørre seg om sparkingen av mannen ligner på Hodne-saken. Frisøren Merete Hodne ble dømt og ilagt bot for å nekte å klippe en hijab-kledd kvinne.

Slik ville muslimsk mann håndhilse på kvinner

SLIK: Akhenaton Oddvar de Leon, leder i OMOD, viser hvordan den muslimske mannen håndhilser på kvinner: med hånden på hjerte og et nikk.

Foto: NRK

Informerte skolen

Den muslimske mannen var assistent ved skolen i regi av Nav arbeidstrening. Han skal, ifølge ham selv, ha informert Ekeberg skole om sin religiøse praksis før han fikk vikariatet. Da han et halvt år senere ikke fikk forlenget vikariatet, var årsaken at han ikke ville håndhilse på kvinner.

– For å unngå misforståelser forklarte jeg allerede før jeg kom på jobbintervju at jeg av religiøse årsaker ikke håndhilser på kvinner. Jeg har vært konsekvent i min tydelighet sånn at det ikke kunne oppstå noen misforståelser, sier mannen til Dagsavisen.

– Sa aldri at vi aksepterte det

Bente Alfheim var rektor ved skolen mens mannen jobbet der. Hun sier til avisen at de ansatte ham for å gi ham en sjanse.

– Vi sa hele tiden at det var et problem, vi sa aldri at vi aksepterte det. Vi var likevel åpne for inkludering, og ville gi ham en mulighet, forklarer hun.

Men mannens religiøse praksis ble til slutt for mye for skolen. Da vikariatet hans nærmet seg slutten, ble han bedt om å endre seg hvis han skulle få fortsette i jobben.

– Tilbakemeldingene kom fra kvinnelige lærere etter at de opplevde at han avviste hånden deres. Jeg kan ikke se hvordan vi kan forsvare verken overfor ansatte, foreldre eller elever at han ikke hilser, og at han da representerer det skolen står for, sier Alfheim til Dagsavisen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger