Hopp til innhold

Nærmere løsning for frontfagene

Partene i frontfagene har forhandlet i hele natt uten å finne en løsning på årets lønnsoppgjør. – Vi nærmer oss, men ikke nok, sier riksmekleren.

Riksmekler Nils Dalseide
Foto: Johan B. Sættem

Fristen gikk formelt ut ved midnatt, men partene har fortsatt forhandlingene uavbrutt gjennom natten.

– Vi har kommet nærmere løsning på ett av de større punktene vi har arbeidet med, men fortsatt står vi igjen med to-tre punkter som det ikke er avklarende bevegelse på, sa riksmekler Nils Dalseide klokka 6.30 onsdag morgen.

Han sa også at partene likevel ikke har kommet så langt at man kan legge frem en skisse til løsning.

– Jeg ser ikke for meg noen brå løsning nå. Vi må gå flere runder, men jeg er fortsatt optimistisk. Ting kan endre seg raskt, sa Dalseide.

YS-forbundene Parat og SAFE forhandler samtidig med Fellesforbundet.

Dersom meklingen ikke fører til noen enighet mellom partene, vil 9.358 LO-organiserte i 102 bedrifter og 1.972 fra YS-forbundene Parat og SAFE i til sammen 25 bedrifter legge ned arbeidet umiddelbart.

Pensjon stort stridsspørsmål

Årets hovedoppgjør blir regnet som spesielt vanskelig, fordi spørsmålet om tariffesting av pensjonsordningene i privat sektor ligger på bordet.

I tillegg er det arbeidstidsspørsmål, som kan volde betydelige problemer. Normalt regner man pengespørsmål som relativt enkle å bli enige om.

Oppgjøret i industrien følges med stor interesse fordi det setter standarden for andre tariffoppgjør som kommer på rekke og rad utover våren. Det er derfor det kalles frontfaget.

Det vanskelige punktet er kravet om at også ansatte i privat sektor skal ha innflytelse på egne pensjonsordninger. LO ønsker at Fellesforbundet skal gå nettopp i front på dette punktet og åpne døren for andre forbund.

Det har arbeidsgiverne i NHO stilt seg helt avvisende til. De vil ikke at pensjon skal være en del av tariffavtalene.

Pensjonskravet har gjort at partene gikk i synet på hverandre allerede før de hadde satt seg til forhandlingsbordet.

Flagget pensjon i februar

LOs representantskap vedtok nemlig allerede i februar at pensjon skulle være ett av hovedkravene i lønnsforhandlingene.

– Når vi fremmer krav om pensjon, så skal vi ha resultat på det, på samme måte som vi skal ha resultater når vi reiser krav om andre ting. Det samlede resultatet avgjør hvorvidt det blir konflikt eller ikke, sa Arve Bakke i Fellesforbundet den gangen.

NHO svarte øyeblikkelig.

– Vårt standpunkt er krystallklart. Vi ønsker ikke en diskusjon om tariffesting av pensjonsordningene. Vi mener at tariffesting av pensjon ikke skal skje i lønnsoppgjørene, sa organisasjonens arbeidslivsdirektør Svein Oppegaard.

Hovedgrunnen til at NHO for alt i verden vil unngå tariffesting av pensjon, er at de frykter at det vil føre dramatisk økte kostnader for bedriftene.

– Dessuten vil tariffesting av pensjon øke forskjellene mellom organiserte og uorganiserte arbeidstakere, og medføre en betydelig svekkelse av konkurranseevnen til det organiserte arbeidslivet, sa Oppegaard til NRK.

Det fikk LO til å se rødt.

– De må jo snakke om det når det blir tatt opp i forhandlingene, enten de liker det eller ikke, sa Bakke.

– Så her har ikke NHO noe valg?

– Det har man ikke. Hvis det blir slik at med det samme vi sier «pensjon», så sier de «nei», da har du brudd i forhandlingene på ett sekund, da, svarte han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger