Hopp til innhold

Ap frykter helsereformen vil tappe det offentlige

Lørdag ble Jonas Gahr Støre valgt som Arbeiderpartiets nye leder. I dag møtte han statsminister Erna Solberg til helseduell i politisk kvarter.

Støre og Solberg

Statsminister Erna Solberg og Arbeiderpartiets statsministerkandidat diskuterte blant annet helse i politisk kvarter i dag.

Foto: Svein Olsson

Regjeringens forslag om fritt behandlingsvalg har fått kraftig kritikk fra flere hold, og særlig opposisjonen er skeptiske til reformen som skal sørge for at flere får behandling raskere.

– Vi frykter et system som skaper et kommersielt marked for helsetjenester, og som tar ressurser, både folk og penger, ut av sykehusene, sier Jonas Gahr Støre.

For første gang siden han ble offisielt valgt som Arbeiderpartiets leder lørdag, møtte han i dag statsminister Erna Solberg til duell i politisk kvarter. Og Støre hadde argumentene mot reformen klare.

– Offentlig sykehus den største delen

Han mener at det å åpne opp for fritt behandlingsvalg kan føre til at offentlige sykehus tappes for ressurser. Det avviser imidlertid Erna Solberg:

– Jeg tror de offentlige sykehusene kommer til å være den absolutt største delen av norsk helsevesen, fordi mesteparten av aktivitetene kommer til å ligge der. Men en ting er viktig, og det er å få ned køene, sier statsministeren.

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg på vei ut fra politisk kvarter.

Foto: Svein Olsson

Hun trekker frem Høyres tradisjon for å kjempe for pasientenes rettigheter, og trekker frem kampene for både fritt sykehusvalg og behandlingsfrister. Ved å innføre fritt behandlingsvalg, vil hun gi mer makt til pasientene ved at de innenfor gitte rammer kan velge om de skal behandles offentlig eller privat - på statens regning.

Nikker til fjerning av aktivitetstaket

– Folk står altfor lenge i kø, samtidig som vi har kapasitet, sier Solberg, som viser til at de ønsker å fjerne aktivitetstaket i det offentlige. Dermed kan flere offentlige sykehus behandle flere pasienter enn de gjør i dag.

Mens Støre sier at han kan nikke til fjerningen av aktivitetstaket, forutsatt god økonomisk styring, er han skeptisk til gjennomføringen av fritt behandlingsvalg.

– Det er flere komplikasjoner ved dette som statsministeren legger for lite vekt på, sier Støre.

– Helsevesenet vil bli mer byråkratisk

Han mener at systemet kan bli så komplisert at det blir vanskelig å forstå for pasientene, samt at det vil føre til et større byråkrati.

– Da pålegger vi helsevesenet noe som alle sier til meg at de har mer enn nok av. Byråkrati for å påse at disse kommersielle aktørene leverer på pris og kvalitet, sier Ap-lederen.

– Det jeg hører nå er et forsøk på å ikke se behovet til de som står i helsekø, sier Solberg, som hevder at Arbeiderpartiet setter systemet foran pasientenes behov.

En annen problemstilling som både Støre og andre kritikere trekker frem, er hvilke lidelser de private aktørene skal behandle. Flere ser for seg at private aktører vil foretrekke å behandle lette lidelser.

– Her har vi spiren til det som kommer til å bli et kommersielt tilbud der ute for knær og hofter, og ting som vi kan telle lett og sette pris, men ikke de vanskelige tingene, mener Støre.

De private skal også behandle tunge lidelser

Det avviser statsministeren, som sier at også på ideell og privat side vil vanskelige lidelser bli behandlet.

– Vi har kontroll med hvor vi legger ut anbud og innfører fritt behandlingsvalg. Også folk som har et dårlig kne skal opereres. Det er ingen grunn til at de skal stå lenge i kø bare fordi man skal forsvare systemet, sier Solberg.

AKTUELT NÅ