Hopp til innhold

Morten Harket: – Miljøfornektere bruker jeg ikke noe tid på

Han har spilt for millioner av mennesker over hele verden. Men popstjernen var også en ivrig forkjemper for el-biler i Norge allerede fra midten av 80-tallet, og følger nøye med på dagens klimadiskusjon.

Morten Harket hos Lindmo

OPPTATT AV KLIMA: Morten Harket på besøk hos NRK-programmet Lindmo. Popveteranen er opptatt av langt mer enn musikk.

Foto: NRK

De aller fleste kjenner ham som et norsk, verdenskjent popikon og vokalisten i Norges største popgruppe gjennom tidene: A-ha.

Men Morten Harket (60) har også alltid vært engasjert i klodens klima.

Selv i årene etter superhiten «Take on me», og det internasjonale gjennombruddet i 1985 - med bandet som ble til Norges største popeksport - tok han seg tid til å være aktivist for el-bilen.

Til NRK-programmet «Lindmo», som sendes på NRK1 i kveld, sier Harket at han fortsatt er opptatt av miljøkampen.

– Det er klart jeg er det. For å si det litt kort: Vi skal ikke løpe til svarene, men jeg tror vi skal jogge, for vi trenger å ha med alle. Og vi trenger å kunne tenke mens vi gjør det vi skal gjøre.

Og legger til:

– De som tviler på dette, miljøfornektere, de bruker jeg ikke noe tid på. Det kommer den nære fremtiden til å ta seg av selv.

Morten Harket, Harald N. Røstvik, Frederic Hauge og Magne Furuholmen med sin første el-bil i 1989

FERSKE EIERE AV EN EL-BIL: Morten Harket kjøpte sin første el-bil i 1989 sammen med bandmedlem Magne Furuholmen (i bilens førersete), Harald N. Røstvik (i midten) og Frederic Hauge (til høyre).

Foto: Mikkelsen/Røstvik/The Sunshine Revolution, 1992

Kjempet for el-bilen

Morten Harket har lenge interessert seg for tekniske løsninger som kan gjøre verden miljøvennlig. Allerede i 1988 dro han til en messe i den sveitsiske byen Bern for å se på elektriske biler. Da hadde han vært engasjert i el-bil-saken i flere år.

Året etter ble han med på å kjøpe en el-bil, sammen med tre andre: professor og solenergi-ekspert Harald N. Røstvik, bandkollega Magne Furuholmen og Bellona-leder Frederic Hauge.

Bilen tok de med hjem til Norge. Så kjørte Bellona gjennom bomringen i Oslo, uten å betale - en lang rekke ganger. De mente dette burde være gratis for elektriske biler.

Siden Harket ble med som aktivist på flere av turene tidlig på 90-tallet, ble også pressen med på slep.

Morten Harket og Frederic Hauge kjører el-bil gjennom bomringen

PASSERTE BOMMEN, UTEN Å BETALE: Morten Harket (i bilens passasjersete) og Frederic Hauge kjempet en felles sak for el-bilen tidlig på 90-tallet. Her kjører de el-bil gjennom bomringen i Oslo, uten å betale.

Foto: Bellona

Aktivistene krevde i tillegg at myndighetene skulle fjerne importavgift og moms på elektriske biler. De ba også om at el-bilene skulle parkere gratis, og kunne kjøre i kollektivfeltet.

Alle kravene ble senere gjennomført av norske politikere på 1990-tallet og 2000-tallet.

Siden har Harket fulgt utviklingen av el-biler på bilmesser i Norge.

Frederic Hauge og Morten Harket intervjues av pressen etter å ha kjørt gjennom bomringen

INTERVJUES AV JOURNALISTER: Bomringen er passert, og Bellona-leder Frederic Hauge (til høyre) og popstjerne Morten Harket har kapret pressens interesse for el-bil-saken.

Foto: Bellona

Harket: – Vi har denne ene sjansen

Denne uken har verdens mektigste ledere vært samlet på FNs klimatoppmøte i New York, for å diskutere hvordan jorden kan reddes fra en klimakrise.

Morten Harket sier til «Lindmo» at han mener verdenssamfunnet fortsatt har en sjanse til å gjøre klimatiltak raskt nok.

– Dette er det jeg tror: Vi har denne sjansen. Vi er nødt til å gjøre det sammen, globalt. Det betyr at vi må ha et samarbeid som menneskeheten aldri har opplevd å ha noen gang.

– Samtidig står vi overfor noe som vi aldri før har stått overfor, sier Harket.

Harket mener verdens land har både evnene og verktøyene for å lykkes, men at det trengs vilje til å finne løsninger sammen.

– Vi må ha med industrien, og vi må ha med hele nettverket som finnes i samfunnet. Det er den eneste sjansen jeg tror vi har, sier Harket.

– Enhver form for splittelse vil senke den muligheten. Senke den skuta, tror jeg.

Hele intervjuet med Morten Harket kan du se klokken 22.10 på NRK1 i kveld.

AKTUELT NÅ