Mistet sin gravide mor for 25 år siden: – Det er som å vokse opp uten en arm

I dag er det 25 år siden Scandinavian Star-brannen hvor 159 mennesker mistet livet. Men ifølge Halvor Harsem mistet 160 mennesker livet i ulykken, for moren hans døde med lillebroren i magen.

Halvor på benk

BLE FORT VOKSEN: Halvor Harsem var bare halvannet år, da moren hans døde i brannen om bord i fergen 'Scandinavian Star'. I ettertid har han tenkt mye på brannen.

Foto: Halvor Harsem

I dag er det 25 år siden Norges største skipskatastrofe i nyere tid. Det brøt ut brann i passasjerfergen «Scandinavian Star», som var på vei fra Oslo til Frederikshavn.

Halvor Harsem var om bord sammen med sine foreldre. Han var bare ett og et halvt år gammel, og ble berget av faren. Moren, som var gravid, døde.

Les også: Vil granske mordbrannen på Scandinavian Star

Løp feil vei

Halvors far hadde vært ute på dekk mens de andre sov. Han kom tilbake til lugaren og fortalte at det brant.

– Du må ta Halvor, og få ham ut, sa moren.

Moren løper ut i forveien, og faren ser ikke mer til henne. Faren tar Halvor og løper ut riktig vei.

Men moren løp feil vei. Hun var gravid med det som skulle bli Halvors lillebror. Derfor pleier han å si at det var 160 mennesker som døde i fergen, ikke 159.

– Jeg sammenligninger det med å vokse opp uten en arm. Du vet ikke hvordan det er å ha den, sier Halvor Harsem.

Han har tenkt mye på brannen i ettertid.

– Da jeg var mindre tenkte jeg mye på brannen som et mareritt. Jeg har også tenkt mye på det i voksen alder. Jeg har nok gransket livet og døden tidligere enn andre. Jeg ble kanskje veslevoksen litt raskt, sier han.

Les også: «Scandinavian Star» kan bli spillefilm

Halvor Harsem under 20 års minnemarkering etter Scandinavian Star

Halvor Harsem under minnemarkeringen 20 år etter dødsbrannen på 'Scandinavian Star'. Også i dag er det minnemarkering etter tragedien.

Foto: Rehn-Erichsen, Jarl / NTB scanpix

– Luktet røyk

Grete Holen er med i støttegruppen etter Scandinavian Star-katastrofen. Hun husker tydelig den dramatiske natten for 25 år siden.

– Jeg våknet av at det var bråk på gangen, og skjønte ikke med én gang at det handlet om brann.

Hun gikk ut på gangen for å sjekke hva det var.

– Det var røyk og lukt i gangen. Instinktene trådde til. Jeg var en av de heldige som klarte å komme meg ut på dekk, og etter hvert vekk fra skipet.

– Tilfeldigheter avgjorde

Hvem som overlevde, og hvem som ikke gjorde det, var tilfeldig:

– Jeg diskuterte med den jeg delte lugar med, hvilken vei vi skulle gå. Vi valgte en av veiene, og det var den riktige. Jeg hadde en annen lugar først, og hadde jeg blitt der, hadde jeg ikke overlevd.

Rett før påske ble foreldelsesfristen i mordbrannsaker opphevet. Saken kunne med andre ord vært lukket for godt i dag. I stedet fortsetter etterforskningen for fullt, og en stortingskommisjon skal granske brannen.

Scandinavian Star 1990

Den 7. april 1990 brant det om bord i passasjerfergen 'Scandinavian Star'. Fortsatt er mange av spørsmålene rundt brannen ubesvarte.

Foto: Dalsnes, Tor Arne / SCANPIX

SISTE NYTT

Siste meldinger